«

»

Лют 02

У міській раді відбулася нарада з представниками деревообробної та лісопереробної галузі Старосамбірської територіальної громади

IMG_8861 [800x600]02 лютого 2021 року в актовому залі Старосамбірської міської ради відбулася робоча зустріч з представниками лісової галузі.

В нараді взяли участь представники міської влади, старости, директори лісогосподарських підприємств, представники податкової служби, фізичні особи – підприємці та представники громадських організацій.

Метою зустрічі стало обговорення проблем лісообробної галузі, налагодження співпраці та легалізація працівників на підприємствах. В процесі обговорення розглянули фінансові можливості надходження від лісового сектору для Старосамбірської територіальної громади.

Площа лісових масивів, які належать до Старосамбірського ЛМГ, становить 10 102 га на території територіальної громади. Підприємство зараз напрацьовує методи, за допомогою яких правильно інформувати громадськість про наявні та плановані рубки на території того чи іншого населеного пункту. Наголосив, що погодження на рубки надають ліцензовані організації. Відтепер кожна планована рубка буде доводитись до відома старости та депутатів по округу, а також керівництва громади. Підприємство завжди готове до перемовин з метою досягнення компромісу. Друге важливе питання – електронні торги – сучасна платформа для купівлі сировини. На перспективу варто планувати свою діяльність саме через електронні закупівлі, – повідомив керівник підприємства Мрочко Ю.М.

IMG_8865 [800x600]Територія лісів, які належать до підприємства загалом 23,134 га. З них – 8 997 га – ПЗФ Королівські Бескиди, який належить до Національного Парку. До ПЗФ належать території Старосамбірського, Бачинського, Стрілківського лісництв. Зокрема на території Старосамбірського лісництва вже 2 роки не проводились рубки. Пілотний проект по електронних біржових торгах діє до 1 березня, – розповів присутнім директор Старосамбірського Галсіллісу Домінік П.П.

На нараді прозвучало, що важливим кроком є легалізація найманих працівників, оформлення документів на земельні ділянки та нерухомість. Земельний податок та податок на нерухомість – важливі надходження до місцевого бюджету громади, яка відтепер має заробити на себе сама. Щодо вирішування проблеми з діяльністю нелегальних пилорам – тут допомогу мала б надати місцева асоціація деревообробників та лісозаготівельників. Важливо є навчитися працювати через електронні торги.

Підняли питання легалізації найманих працівників на лісообробних підприємствах, які діють на території Старосамбірської територіальної громади.

IMG_8863 [800x600]Начальник Старосамбірської ДПІ Самбірського управління ГУ ДФС Дмитрук В.Б. коротко описав основні засади діяльності МДПІ та озвучив, які послуги надає податкова інспекція платникам податків. На сьогоднішній день на території громади є 35 підприємств, які займаються лісозаготівельною та лісообробною діяльністю. Зареєстровано 66 найманих працівників, ця цифра  зрозуміло, що не відповідає дійсності. Для розуміння – від кожного найманого працівника з податків, які платить роботодавець, 600 грн. – надходження до місцевого бюджету. Тож розуміємо, що сума немаленька та становить суттєву частку коштів, що формують надходження. Тому на рівні району була практика створення робочих груп з виявлення нелегальних працівників.

У свою чергу міський голова Трухим І.С. вніс пропозицію спрямувати роботу комісії на виявлення нелегальних пилорам.

Про функціонування лісової галузі в теперішніх умовах учасники наради почули від Когута М.В. – керівника ГО «Асоціація деревообробників та лісозаготівельників Львівщини».

Когут М.В. коротко розповів про діяльність Асоціації на теренах області та про Постанову 1178 – яка регламентує роботу закупівель лісопродукції через елекутронні біржеві торги. Суть постанови – 25% закупівель – через систему Prozorro, інші 75% – біржові торги. Наголосив, що даний пілотний експеримент невдалий. Він на практиці створює багато проблем підприємцям.Наразі Асоціація розробила законопроект, який передбачає торги в два етапи: перший – регіональні торги, на рівні області, другий – загальні. Асоціація намагається відстояти право підприємців працювати не тільки через електронні торги, а й через прямі договори. Зокрема, напрацьоване звернення до голови Львівської обласної ради І. Гримак щодо проведення торгів в два етапи.

Присутні на нараді вирішили напрацювати проект звернення та розіслати його  всім територіальним громадам області, які б в свою чергу змогли підтримати його на сесіях місцевих рад. Можливо тоді така ініціатива привернула б увагу до ситуації, що склалася в лісопереробній галузі, вищого керівництва в області та Києві. А також наголосили про важливість співпраці влади та бізнесу для успішного розвитку новоствореної Старосамбірської територіальної громади.

print

Pin It on Pinterest