«

»

Чер 30

Взято участь у тренінгу з питань вебдоступності

Працівників органів влади навчали, як писати і створювати публікації таким чином, щоб ними могли користуватися усі люди, у тому числі із порушеннями зору.

Понад 120 публічних службовців взяли участь у тренінгу з вебдоступності, що відбувся 29-30 червня у Львові. Навчання організували в партнерстві із Львівською обласною військовою адміністрацією за фінансової підтримки Японії у межах «Проєкту підтримки Дія», що Програма розвитку ООН (ПРООН) в Україні реалізовує за фінансування Швеції.

У навчанні взяли участь публічні службовці із обласної, міської та районних рад Львівщини, а також представники різних рівнів органів влади із Волинської, Тернопільської, Івано-Франківської областей. Старосамбірську міську територіальну громаду представляв начальник загального відділу апарату виконавчого комітету Леус Ю.О.

Протягом двох днів службовців навчали, як писати тексти і створювати відео, публікації та вебсайти таким чином, щоб вони були доступними для усіх людей, у тому числі тих, хто не бачить і користується в інтернеті спеціальними допоміжними технологіями – скрінрідерами.

 

Вебдоступність – це один із ключових напрямків, над яким ПРООН в Україні працює разом із Міністерством цифрової трансформації України. Завдяки спільним зі Швецією зусиллям в останні роки у країні докорінно змінили законодавство, що регулює вебдоступність держсайтів. Так, 15 червня 2022 року в Україні набув юридичної сили новий державний стандарт з вебдоступності, що базувався на прогресивному європейському стандарті EN 301 549. Після ухвалення розробленої Постанови Кабінетом Міністрів України, усі органи виконавчої влади будуть зобов’язані дотримуватися його вимог. А для того, щоб полегшити їх виконання вітчизняним розробникам, Мінцифри та ПРООН в Україні ініціювали перший офіційний переклад українською мовою міжнародних настанов з вебдоступності WCAG, які лягли в основу нового держстандарту.

print

Pin It on Pinterest