«

»

Сер 28

Відомі особистості Старого Самбора

Герб міста [320x200]Старосамбірська міська рада започатковує нову сторінку “Відомі особистості Старого Самбора”.

Метою заходу є висвітлення інформації та вшанування пам’яті видатних мешканців та виходців з міста Старий Самбір, які зробили вагомий особистий внесок у розвиток міста, та життя і діяльність яких тісно пов’язані з історією міста, зазначають організатори рубрики.

Основні критерії, які беруться до уваги, при внесенні інформації до цього переліку:

– значущість діяльності особи в історії міста

– наявність офіційно визнаних досягнень особи в державній, громадській, політичній, військовій, виробничій і господарській діяльності, в науці, техніці, літературі, мистецтві, культурі і спорті;

– підтвердження історико-архівними і нагородними документами заслуг особи перед містом і Україною в певній сфері;

– довготривале постійне проживання і робота в місті Старий Самбір.

Просимо читачів надсилати пропозиції на сторінку Старосамбірської міської ради в соц.мережі Фейсбук або на електронну пошту sts.m.rada@gmail.com; вимоги до пропозицій: фото, коротка біографічна довідка, діяльність.

***

Миколай-ЗиблікевичПрофесор Миколай Зиблікевич – відомий громадський і політичний діяч Польщі та Галичини.

Народився 28.ХІ.1823 року у Старому Самборі на вул. Ячайловській, яка тепер називається Лева Галицького в сім‘ї кушніра-кожухаря Шимона Зиблікевича. В 1846 році поступив у Львівський університет на філологічний факультет, який закінчив на відмінно.

Свою громадсько-політичну діяльність розвинув у 1848 році за так званої «весни народів». У політичному житті Галичини та Польщі (які входили до складу  Австро-Угорщини) Миколай Зиблікевич на протязі багатьох років відігравав одну з провідних ролей. Багато зробив для розбудови міста Кракова. Він перший підняв боротьбу з  запровадження польської мови в державних установах замість німецької. В 1851 роціі стає наймолодшим і най здібнішим послом. Здобув високе становище президента Кракова та маршала Крайового Галичини. На посаді президента Кракова він виявив себе здібним і талановитим організатором.

На честь Миколи Зиблікевича названо вулиці у Кракові, Львові та Старому Самборі. Жителі Кракова та сам Франц Йосиф часто нагороджували його цінними подарунками, одним з яких була шабля, ефес якої був усіяний діамантами та дорогоцінним камінням. На лезі був напис: “Obywatel Krakowa swemu  Prezydentowi, dzielnemu obroncy praw narodowych, dorowi M. Zyblikiewezowi. Ww dowod wznania jego wysokich zaslug dla miasta. 1879 r.” (Жителі Кракова своєму Президентові, діючому  захиснику народних прав дарують М. Зиблікевичу в знак визнання його високих заслуг для міста. 1879 р.); його нагороджено дорогоцінним золотим скіпетром.  В його честь було викарбувано  пам’ятну монету, його портрет написаний художником Яном Матейки. Восени 1887 року в Кракові поставлено погруддя Зиблікевича, згідно моделі Валерія Гадомського в якому зображено його в останні роки життя.

Микола Зиблікевич був щедрим на доброчинні справи. Всі свої заощадження і нагороди Микола жертвував на різні благодійні акції, був великим меценатом. До нього часто звертались мешканці Старого Самбора, яким він надавав посильну допомогу. Є підстава вважати, що завдяки його зусиллям був побудований триповерховий адміністративний будинок (тепер районна поліклініка).

Помер в Кракові. Похоронений на Раковіцькому цвинтарі.
Дізнайтеся більше на: http://starosambir.net.ua/4527/

***

Volodymyr-TysovskyiВолодимир Васильович Тисовський, співак.

Народився 1922 року на Затилі в м. Старий Самбір,  Львівської області.

Вокальну освіту здобув у Вищому музичному інституті ім. Лисенка у Львові (1937—39, клас О.Бандрівської). Удосконалювався в О.Мартиненка, К.Чічки-Андрієнка, Й.Метарніха та в оперно-драматичні студії М.Гарнот-Гайндель у Мюнхені. Володів могутнім голосом широкого діапазону. Артистичну діяльність розпочав 1939 у львівських хорових колективах. В серпні 1944 разом з відступаючими частинами українського спротиву мігрував до Австрії. Прибув до США з Німеччини в 1949 р. Після війни — соліст Української капели бандуристів (під орудою Г.Китастого), Хору донських козаків (під орудою Жарова), хорових капел — “Україна” (під орудою Н.Городовенка), член і соліст Капели Бандуристів ім. Т. Шевченка в Детройті (під орудою В.Божика), “Трембіта” (під орудою К.Цепенди), “Сурми” (під орудою О.Плешкевича), Українського національного хору (під орудою Осташевського). У Німеччині та США виступав із власними сольними концертами.

У репертуарі Володимира Тисовського були українські народні пісні, романси Лисенка, Людкевича, Барвінського, Гнатишина, Данькевича, Соневицького, а також твори Моцарта, Бетховена, Шуберта, Верді та ін. Виступав на багатьох українських вечорах і академіях, співав у Римі під час посвячення Собору св. Софії, у Мюнхені — на закінченні Собору УАПЦ. У США наспівав дві платівки з українським репертуаром. Підтримував тісні зв’язки з Аскольдом Лозинським головою конгресу українських націоналістів.

Помер у серпні 1996 року на Флориді у США.

Дізнайтеся більше на: http://starosambir.net.ua/5203/

***

Кархут-Ю.-800x600Юлія Кархут, співачка і акторка зі Старого Самбора.

Народилася 21 січня 1905 року у Старому Самборі.

Ще з дитинства у Юлії проявився талант до співу та акторства. В юнацькі роки вже добре знала нотну грамоту. Закінчила вісім класів гімназії Святої Ядвіґи у Перемишлі. Працювала в Українському рухомому Драматичному Театрі Івана Когутяка. Потім три роки виступів в Українському хорі Дмитра Котка. Навчалася співу у професора Львівської Консерваторії Романа Любинецького. Потім переїзд до Чехії, де продовжила навчання у професора Теодора Черніка у місті Брно. Працювала в Українському драматичному театрі у Празі. Перед Другою світовою війною повернулася в Старий Самбір. Працювала в Дрогобицькому музично-драматичному театрі. Приймала активну участь у роботі драматичного гуртка при Старосамбірській Просвіті. Стала солісткою хору „Сопілка” міста Старого Самбора. Після смерті матері залишила роботу у Дрогобицькому театрі і остаточно перебралася на помешкання у Старий Самбір.

Важкий і водночас яскравий життєвий шлях нашої землячки, талановитої співачки і акторки завершився 1 листопада 2000 року. Похована Юлія Кархут на міському кладовищі у Старому Самборі.

Дізнайтеся більше на: http://starosambir.net.ua/4937/

***

print

Pin It on Pinterest