«

»

Лип 07

Щодо епідситуації із захворюваності на інфекційні хвороби та виконання комплексного плану по кишковій інфекції

Старосамбірський міжрайонний відділ лабораторних досліджень ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України» повідомляє, що у Львівській області та зокрема на території Старосамбірщини захворюваність на кишкові інфекції залишається нестійкою.
За пройдений період 2017 року відмічається підвищення рівня захворюваності на гастроентероколіти:за 2017р. 35 випадків, інт.показник 44,9, за 2016р. 34 вип. – інт.показник 43,5 з них дітей до 17 років – 8,5 % (3 вип.):
ГЕК встановленої етіології – за 2017р. зареєстровано 11 випадків захворювання ( інт. пок. 14,1) : Enterobact. – 2вип., Citrobacter – 2 вип., Клебсіела-1вип., Протей вуль гар – 2 випадоки, Протей мірабіліс – 2 випадок, рота вірусна інфекція – 1вип., протей аурус -1вип., за 2016 р. зареєстровано 8 випадків захворювання ( інт.пок. 10,4) : Enterobact. – 2вип., Rotavirus – 3 вип., Citrobacter – 2 вип., Pr.vulg. – 1 вип.
Такий низький рівень встановлення збудників ГЕКів можна пояснити пізніми звертаннями хворих до ЛПЗ на 3-5 добу та зловживання самолікуванням.
ГЕК невстановленої етіології – 24 вип. з інт.пок. 30,8, за аналогічні період 2016р – 26 вип, і.пок 33,7. Зловживання самолікуванням, а особливо антибіотикотерапією призводить до неможливості виявлення збудників ХТІ.
Причиною захворювань ХТІ та ГЕКів в основному були харчові продукти домашнього приготування, які готувалися з порушенням технології приготування страв та зберігалися тривалий час без належних холодових умов. Першочергову роль у виникненні захворювань зіграло і недотримання правил особистої гігієни, особливо дітьми. З метою запобігання захворювання на ГКІ, організовано медспостереження за контактними особами.
Для попередження кишкових інфекцій, особливо у святковий період, необхідно не допускати приготування в закладах ресторанного господарства у теплий період року небезпечних в епідемічному відношенні страв: холодці, паштети, сальтисони, кров’янки, заливні страви з м’яса птиці та риби, млинці та пиріжки з м’ясними та ліверними фаршами, м’ясні салати, салати, які заправлені сметаною та майонезом, кондитерські вироби із заварним кремом, заборонити використання у закладах ресторанного господарства продуктів домашнього виготовлення і консервації, особливо при проведенні масових урочистих подій; забезпечити своєчасне та у повному обсязі проходження працівниками профілактичних медичних оглядів, проведення їм гігієнічного навчання з відповідно зданим іспитом за програмою гігієнічної підготовки не виконана робота щодо обов’язкового проведення на адміністративних територіях бактеріологічного обстеження на носійство збудників кишкових інфекцій працівників харчової промисловості та господинь, які займаються приготуванням страв на весіллях, сімейних урочистостях, релігійних святах, та не допускати приготування і реалізацію у теплий період року у торговельній мережі кремових кондитерських виробів і продукції, що має короткий термін реалізації, при відсутності необхідної кількості холодильного обладнання.
Гострої дизентерії та інших сальмонельозних інфекцій не було зареєстровано.
Так як виробники харчових продуктів (в тому числі обєктів громадського харчування та харчової промисловості) у відповідності до п.4.1. ДСП «Мікробіологічні нормативи та методи контролю продукції громадського харчування» №4.4.5.078-2001 від 07.11.2001 закону України «Про основні принципи та вимоги щодо безпечності та якості харчових продуктів» №1602-VІІ від22.07.2014р. стаття 51 п.3 зобовязані забезпечити постійний виробничий лабораторний контроль за мікробіологічними показниками готової продукції напівфабрикатів, питної води обєктів довкілля та інше.
Станом на 20.06.2016 року відмічається підвищення рівня захворюваності на гастроентероколіти (кишкові інфекції), зареєстровано: 27 вип. – інт.показник 35,0 на 100 тис. нас. за 2016 р., питома вага дітей до 17 років серед хворих на ГЕК становить 55,5 % ( 15вип.), проти 18 випадків, інт.показник 23,1, з них дітей до 17 років – 27,8 % (5 вип.) за 6 місяців 2015р..
У 1,5 разів відбулося зростання захворюваності на гастроентероколіти , дітей до 17 років захворіло – 15, що на 27,7% більше аналогічного періоду минулого року (5 випадків).
Захворюваність реєструвалася у всіх вікових групах. Причиною захворювань ХТІ та ГЕКів в основному були харчові продукти домашнього приготування, які готувалися з порушенням технології приготування страв та зберігалися тривалий час без належних холодових умов, також беручи до уваги початок літнього періоду та зростання вживання овочів, фруктів (ранніх, можливо нітратовмісних). Першочергову роль у виникненні захворювань зіграло і недотримання правил особистої гігієни, особливо дітьми.
На підставі вищевикладеного та з метою забезпечення проведення ефективних профілактичних, протиепідемічних заходів та зниження рівня захворюваності на гострі кишкові інфекції, щодо виконання протоколу №27 від 02.12.2016р. засідання обласної комісії з питань ТЕБ і НС та виконання “Комплексного плану організаційних заходів щодо профілактики кишкових інфекцій 2017-2021 роки» не вирішено ряд проблемних питань керівниками окремих організацій району. Просимо Вашого сприяння щодо виконання слідуючих питань комплексного плану заходів щодо профілактики кишкових інфекцій:
– Не організувано та не вирішино питання відомчого лабораторного контролю води комунальних, відомчих, сільських водопроводів, громадських криниць на санітарно-гігієнічні та мікробіологічні показники, у тому числі вірусологічні.
– Відсутній відомчий лабораторний контроль за об’єктами довкілля (грунт, вода, атмосферне повітря), що розміщені в зоні впливу полігонів та сміттєзвалищ твердих побутових відходів.
– Не проводиться весняно-осіння дератизація, дезинсекці, дезінфекція на обєктах.
– Не проводиться відомчий лабораторний контроль якості питної води, водопровідних споруд та мереж, що на сьогодні є безгосподарними.
– відсутній постійний відомчий лабораторний контроль за якістю питної води, що подається з джерел централізованого водопостачання (комунальних, відомчих та сільських водопроводів) та об‘єктів децентралізованого водопостачання;
– Не проводиться відомчий лабораторний контроль відкритих водойм і плавальних басейнів якості води на санітарно-гігієнічні та мікробіологічні показники, у тому числі вірусологічні та паразитологічні дослідження.
– Не передбачено бюджетні кошти для проведення визначеного обсягу лабораторних та інструментальних досліджень, вимірювань в дошкільних і навчальних закладах згідно з діючими нормативними документами.
– Не проводиться періодичний лабораторний контроль якості питної води, що подається з локальних джерел водопостачання, якості харчових продуктів та готових страв у дошкільних і навчальних закладах.
– Не проведиться гігієнічне навчання персоналу, виховання у дітей та учнівської молоді гігієнічних знань та навичок, допускаються до роботи працівники без медичних оглядів.

Завідувач Старосамбірського МРВ
ДУ «ЛОЛЦ МОЗУ» Брезецька С.В.

print

Pin It on Pinterest