«

»

Кві 22

Що таке ОСББ та які його права?

Що таке ОСББ та які його права?
95% житла у місті – приватні квартири, а з ними і будинки отримали свого колективного власника. Тобто кожний багатоквартирний будинок – є громадою співвласників. Реєстрація юридичної особи ОСББ – це реєстрація факту про об`єднання громади у такому будинку.

ОСББ є однією з найефективніших форм управління будинком та житловим майном. ОСББ потрібне для того, щоб (на підставі Закону та Статуту) отримати демократичний механізм колективного прийняття рішень з питань експлуатація та належного утримання будинку. Створюється організаційна структура, яка здатна вирішувати загальні проблеми мешканців будинку, відстоювати їх інтереси та права в органах державної там місцевої влади, стосунках з іншими юридичними особами, а також виступати позивачем у суді.

Закон України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» дає визначення: «Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку – юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і
використання спільного майна».

Як функціонує ОСББ:

Кожен мешканець будинку може приймати участь в управлінні будинком шляхом голосування на загальних зборах або через обрання до органів управління (на посаду члена правління чи голови правління ОСББ).
Після реєстрації ОСББ має право відвести прибудинкову територію в спільну сумісну власність та використовувати її для здійснення господарської діяльності.
Об’єднання має право здавати в оренду і передавати в користування загальне майно будинку та самостійно витрачати отриманий в результаті цього дохід на утримання будинку.
ОСББ самостійно займається плануванням робіт, необхідних для якісного утримання будинку та прибудинкової території, визначає кошторис утримання будинку та на загальних зборах встановлює розмір внесків його співвласників.
Всі належні пільги і субсидії по сплаті внесків на утримання будинку та житлово-комунальних послуг для співвласників у ОСББ зберігаються.
За згодою співвласниківв ОСББ у якості квартплати для деяких мешканців може зараховуватись трудовий внесок.
Всі платежі мешканців будинку і доходи від використання загального майна поступають на розрахунковий рахунок ОСББ та витрачаються на обслуговування і ремонт будинку згідно затвердженого на загальних зборах кошторису витрат.
Усі співвласники будинку у ОСББ мають можливість здійснювати контроль за фінансово-господарською діяльність об’єднання за допомогою ревізійної комісії або самостійно.
ОСББ самостійно обирає обслуговуючі організації або управителя за договором, якого можуть змінити в разі надання ним неякісних послуг з управління.
Реєстрація ОСББ дає змогу отримувати якісні послуги з експлуатаці та утримання будинку за меншою ціною оскільки об`єднання співвласників є неприбутковою організацією і не сплачує податок на прибуток та податок на додану вартість.
Учасники об’єднання можуть завчасно планувати заходи для поліпшення стану будинку, його модернізації та ремонту обладнання всієї будівлі, а також впровадження заходів з енергозбереження.
ОСББ, як юридична особа, може брати кредит у банку для проведення ремонту чи термомодернізації будинку (за умови погодження суми кредиту 2/3 співвласників на загальних зборах).
За умови створення ОСББ зростає зацікавленість та відповідальність мешканців будинку та, як наслідок, підвищується ефективність управління спільною власністю.
Як виняток, ОСББ, очікуючи більш сприятливих умов, може взагалі не здійснювати ніякої господарської діяльності, а використовувати свій юридичний статус для захисту житлових прав мешканців будинку.
Нерідко серед населення поширюють міфи та провокації з приводу недоліків та проблем у діяльності ОСББ.

Отож, вибір за Вами – залишити все, як є, або пройти шлях від колективної безгосподарності та безвідповідальності – до об’єднаної громади та господаря у будинку та в державі загалом!

Усю необхідну інформацію щодо процедури створення та функціонування ОСББ, м.Старий Самбір вул.Л.Галицького ,35 тел.23074
Розвінчання міфів про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ), які відлякують людей до їх створення
Міф 1
Якщо ми не створимо ОСББ, то ЖЕК, влада (міська, державна), будь-хто інший вирішить проблеми нашого будинку, оскільки вони нам винні.

Як є насправді:

Ніхто і ніколи не буде займатись чужим майном, окрім як на платній основі.

У ОСББ та ЖЕКів (ЛКП) абсолютно різні цілі та завдання. Мета ОСББ (неприбуткове об’єднання громадян) – зберегти будинок і будинкові комунікації, метою ЖЕКу (як і будь-якої прибуткової організації) – є максимізація прибутку та мінімізація витрат. Тільки колективний власник (тобто, ОСББ) може змінити ситуацію, самостійно управляючи, або укладаючи договори на часткове управління з тими юридичними або фізичними особами, які запропонують ОСББ вигідніші умови.

Міф 2
Голова правління може виявитися недобросовісною та непорядною людиною в питаннях розподілу коштів членів ОСББ.

Як є насправді:

По-перше, головою правління ОСББ може бути виключно власник приміщення у Вашому будинку, тобто мешканці самостійно обирають людину, яку знають, яка є їхнім сусідом, до якої завжди можна звернутися з питаннями, а якщо вона не виправдала сподівань, на найближчих загальних зборах ОСББ можна винести питання про її переобрання. По-друге, розподіл коштів у ОСББ контролює ревізійна комісія будинку. По-третє, даний ризик не більший і не менший, ніж у будь-якій іншій установі, що веде фінансову діяльність (банки, ЖЕКи, тощо).

Міф 3
Ми не дамо собі раду, хто буде виконувати всі роботи у будинку, вестиме фінансову діяльність?

Як є насправді:

Найняти двірника чи прибиральника для будинку – не складно. Додатковою перевагою ОСББ в цьому питанні є те, що роботи у будинку можуть виконувати його мешканці в рахунок експлуатаційних внесків на утримання будинку та прибудинкової території. Електрика та сантехніка ОСББ наймають за договором, роботи приймають за актами виконаних робіт. У разі, якщо Ви не знаєте де знайти даних спеціалістів, звертайтеся у ресурсний центр для ОСББ Львівської міської ради, який з метою вирішення даного питання надасть Вам контакти голів правління ОСББ у Вашому районі, у яких такі спеціалісти працюють та готові надавати додаткові послуги.

Міф 4

Кошторис ОСББ та, відповідно, закладений у ньому розмір експлуатаційних внесків затверджується рішенням загальних зборів. Звісно, ті ОСББ, які прийняли рішення отримувати додаткові елементи комфорту (відео спостереження, цілодобову охорону, паркінг чи послуги консьєржа, тощо) – будуть мати вищу оплату за утримання будинку, ніж будинки, які обслуговують ЛКП, що таких послуги не надають.

Міф 5
Є ризик, що не всі власники будуть вчасно здійснювати дану оплату.

Як є насправді:

Експертні опитування підтверджують, що рівень оплати у будинках, де створене ОСББ, перевищує 98% щомісяця. Адже, у будинку, де діє організована громада, великий позитивний вплив на боржників має громадський осуд сусідів, які розуміють, що неплатники уповільнюють процес належного утримання будинку та прибудинкової території.

Міф 6
ОСББ приватизує будинок, а потім продасть мою квартиру.

Як є насправді:

ОСББ – добровільне об’єднання мешканців будинку, створене для належного утримання будинку та прибудинкової території. Юридична особа ОСББ не набуває права власності на житлові чи нежитлові приміщення у будинку, які є у власності мешканців та не має юридичних підстав ним розпоряджатися. ОСББ (в особі голови правління), розпоряджається лише тими внесками, які щомісячно сплачують співвласники на рахунок об’єднання у вигляді експлуатаційних внесків.

Отож, вибір за Вами – залишити все, як є, або пройти шлях від колективної безгосподарності та безвідповідальності – до об’єднаної громади та господаря у будинку та в державі загалом!

print

Pin It on Pinterest