«

»

Чер 13

На Старосамбірщині розпочалася загальнодержавна операція «Мак 2016» !

Наркоманія – це велике лихо, якщо вона входить у життя людини. Ця проблема з року в рік ускладнюється і набуває гострого соціального характеру. Адже поширення наркоманії становить загрозу для фізичного і морально-психологічного здоров’я нації та водночас є сприятливим середовищем для зростання злочинності. А одним з найважливіших напрямків діяльності поліції продовжує залишатися боротьба з незаконним обігом наркотичних засобів.
Тому в Старосамбірському районі, як і по всій території України, з 1 червня до 29 вересеня працівники поліції ведуть посилену боротьбу з нелегальними посівами нарковмісних рослин, маку і конопель, перекриття каналів надходження наркозасобів до споживачів та недопущення надходження у незаконний обіг наркосировини рослинного походження. Ця спеціальна операція “Мак” проводиться щорічно у весняно-літній період, коли “наркоаграрії” займаються посівом та вирощуванням своїх культур.
Громадяни, які вирощують наркомісткі рослини та сподіваються залишитися безкарними – за незаконне культивування маку чи конопель (в тому числі збереження самосійних рослин) підпадають під статті Кримінального та Адміністративного Кодексів України, залежно від кількості виявлених рослин.
Згідно чинного законодавства, право вирощувати нарковмісні рослини для промислових потреб мають лише юридичні особи, які для таких цілей мають отримати спеціальні дозволи.
Так, за виявлення на присадибній чи дачній ділянці до 100 рослин снодійного маку або до 10 дикорослих конопель, передбачено адміністративну відповідальність, за ст. 106-2 КУпАП, яка тягне за собою накладення штрафу від штраф від вісімнадцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, з конфіскацією незаконно вирощуваних наркотиковмісних рослин.
Згідно зі ст. 310 Кримінального кодексу України, за незаконний посів або вирощування снотворного маку у кількості від ста до п’ятисот рослин, конопель у кількості від десяти до п’ятдесяти рослин передбачена відповідальність у виді штрафу від ста до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років. За незаконний посів або вирощування снотворного маку в кількості п’ятисот і більше рослин чи конопель у кількості п’ятдесят і більше рослин передбачено позбавлення волі на строк від трьох до семи років.
Тож, в контексті операції «Мак-2016», закликаємо жителів Старосамбірського району: якщо Вам відомо про місця, де ростуть наркотиковмісні рослини, або про осіб, які займаються їх культивацією, обов’язково повідомте про це за телефоном 102. Тільки спільними зусиллями ми зможемо подолати наркотичне зло і цим врятувати багато людських життів.

print

Pin It on Pinterest