«

»

Лют 23

Профілактика водно-нітратної метгемоглобінемії

57_main-v1577257389Життя та здоров’я людини тісно пов’язані з навколишнім середовищем (біосферою). Одним із найважливіших компонентів цього середовища є вода, без якої неможливі були б зародження і послідовний розвиток органічного життя на Землі. В останні роки спостерігається зростання антропогенного забруднення ґрунтових вод нітратами, які без очищення споживає населення. 

Вживання води з наднормативним вмістом нітратів небезпечне для здоров’я.
Нітрати не належать до метгемоглобінутворювачів, але, надходячи до травного каналу з водою, вони під впливом кишкової мікрофлори відновлюються в нітрити, які  потрапляють у кров і блокують гемоглобін шляхом утворення метгемоглобіну , що не здатний вступати в зворотну реакцію з киснем і переносити його. Отже, що більше гемоглобіну перетворилося на метгемоглобін, то менша киснева ємність крові. Метгемоглобін у 300, а за деякими даними, – в 500 разів стійкіший за ступенем порівняно з оксигемоглобіном Метгемоглобінемія обумовлена токсичною дією нітратів, яка полягає у кисневому голодуванні тканини (гіпоксії), що розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров’ю, а також у пригніченні активності ферментних систем, що беруть участь у процесах тканинного дихання. При  накопиченні метгемоглобіну знижується насичення артеріальної крові киснем, розвивається кров’яний тип гіпоксії, виникає кисневе голодування. Характерними проявами нітратної інтоксикації є задишка, акроціаноз, ціаноз слизових оболонок, тахікардія, судоми, тощо. Якщо кількість метгемоглобіну перевищує 50% від загальної кількості гемоглобіну, організм може загинути від гіпоксії центральної нервової системи.

       До груп підвищеного ризику відносяться :

  • немовлята віком до одного року, що знаходяться на штучному вигодуванні;
  • люди похилого віку,

– хворі на анемію, з захворюваннями дихальної, серцево-судинної систем.
      Ризик розвитку водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей, особливо першого року життя, пов’язаний насамперед із недосконалістю ферментних систем організму, біохімічних процесів, що відбуваються в ньому.

  Доведено, що на водно – нітратну метгемоглобінемію хворіють зазвичай немовлята, яких вигодовують сумішами, приготованими на воді з високою концентрацією нітратів (понад 45 мг/л) та нітритів.
У дітей перших місяців життя отруєння нітратами можливе через овочевий сік, молочні суміші, що готуються на воді, забрудненій нітратами. Особливо небезпечна хронічна дія нітратів для дітей.
    У випадках, коли хворіли немовлята, дорослі залишалися здоровими. З’ясувалось, що в їхній крові метгемоглобін не накопичувався внаслідок руйнування еритроцитів, а відбувалося швидке відновлення гемоглобіну. У малюків, особливо першого року життя, спостерігається дефіцит певних ферментів, що призводить до накопичення метгемоглобіну. Саме тому, чим менша дитина, тим важче перебігає хвороба. Крім того, у дітей грудного віку, особливо тих, що страждають на диспепсію, відновлення нітратів у травному каналі відбувається активніше, чому сприяє зниження кислотності шлункового соку. До того ж гемоглобін новонароджених має більшу спорідненість до нітратів, ніж гемоглобін дорослої людини. Симптоми хвороби у немовлят проявляються у вигляді посиніння ділянок навколо рота, рук і на стопах, тому цю хворобу ще називають «блакитний синдром немовлят». У дітей, що вражені цією хворобою, може бути блювота і пронос. В екстремальних випадках відзначене збільшення слиноутворення. Коли кількість метгемоглобіну досягає 10%, з’являються клінічні ознаки метгемоглобінемії:  акроціаноз, задишка, тахікардія. За тяжких форм хвороби (вміст метгемоглобіну до 30%) розвиваються судоми, чейн-стоксове дихання і наступає смерть. Дуже тяжка форма метгемоглобінемії розвивається тоді, коли концентрація метгемоглобіну в крові досягає 30 – 40%.

   Але підвищений вміст нітратів у воді небезпечний для здоров’я не лише немовлят, а й дорослого населення. Це пов’язано з роллю нітратів у синтезі нітрозамінів та нітрозамідів. Він відбувається внаслідок перетворення нітратів на нітрити  і їх взаємодії з іншими сполуками, як у навколишньому середовищі  ( у воді водойм, ґрунті, рослинах), так і в організмі людини (у травному каналі). Нітрозамідам і нітрозамінам властива мутагенна й канцерогенна дія.  Тому підвищений вміст нітратів у воді сприяє підвищенню ризику щодо онкогенної захворюваності населення.
  У нормі в дітей старшого віку і дорослих кількість метгемоглобіну в крові не перевищує 1-2%.
Якщо нітрати надходять в організм дорослих у надмірних, але не дуже високих дозах, концентрація метгемоглобіну збільшується незначно, оскільки ферменти еритроцитів руйнують метгемоглобін. Це майже не позначається на стані здоров’я, проте у хворих на анемію або серцево – судинні недуги можуть посилитися прояви гіпоксії. У той же час за надходження великих кількостей нітратів і у дорослих може розвинутися гостре отруєння. (Допустима добова доза нітратів, за даними експертів ВООЗ, становить 5 мг на 1 кг маси тіла, або 350 мг для людини з масою тіла 70 кг. За концентрації нітратів у воді на рівні гігієнічного нормативу (45 мг/л) протягом доби з 3 л води в організм людини може надійти 135 мг нітратів. Гострі отруєння в дорослих спостерігалися за надходження 1 – 4 г нітратів. Доза 8 г нітратів може призвести до загибелі людини, а доза 13 – 14 г є абсолютно смертельною.).

    Зазвичай метгемоглобінемія найчастіше спостерігається у людей які проживають сільській місцевості де поширено використання води із децентралізованих джерел водопостачання (колодязів та індивідуальних свердловин). Всі вони мають нормативну зону санітарної охорони, це одна з основних санітарних вимог, яка запобігає бактеріальному та хімічному забрудненню води в них. Що стосується розміщення колодязів на території приватного домоволодіння, то враховуючи невелику площу земельних ділянок, на них неможливо створити необхідну зону їх санітарної охорони. І тому поряд з джерелами водопостачання часто знаходяться і господарські споруди для тварин, туалети на вигріб, гнойові купи, які є джерелами нітратів. Все це в сукупності призводить до забруднення ґрунту і, відповідно до забруднення ґрунтових вод, що створює реальну загрозу для здоров’я дитячого і дорослого населення.

При нітратній інтоксикації відбувається послаблення імунної системи, збільшення загальної захворюваності.
Для попередження негативного впливу нітратів на здоров’я населення та запобігання виникненню отруєнь і захворювань пов’язаних з водно – нітратною метгемоглобінемією необхідно:
1. Не вживати питну воду із колодязів і свердловин, в яких вміст нітратів перевищує нормативні показники, а також не використовувати її для приготування сумішей в дитячому харчуванні ( в таких випадках потрібно користуватися чистою від нітратів фасованою, бутильованою столовою водою, наприклад „Малятко”). 

  1. Дотримуватися гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів (ізолювання стін колодязів, облаштування навколо нього глиняного замка , огородження облаштування колодязя навісом, кришкою,  загальним відром, тощо).
  2. З обережністю застосовувати в сільському господарстві та приватному секторі мінеральні та органічні добрива.
    4. По можливості якнайдовше годувати немовлят першого року життя грудним молоком – вміст нітратів у ньому низький, навіть якщо мати вживає питну воду з підвищеною концентрацією нітратів.
        Дослідження питної води на вміст нітратів може вберегти ваше здоров’я та ваших діточок і, навіть, ваше життя! Не будьте байдужі, дослідіть воду з криниці, якою ви користуєтеся.

 

Завідувач Старосамбірським   МРВ ДУ «ЛОЛЦ   МОЗ України»   Брезецька С.В.

print

Pin It on Pinterest