«

»

Лют 23

Рекомендації щодо утримання колодязів згідно санітарних умов

kolodd [800x600]Проблема питної води стає дедалі гострішою і навіть з побутовими порадами не кожен знайомий. Сімдесят відсотків населення України забезпечується питною водою з криниць та інших джерел водопостачання, які інтенсивно забруднюються стоками. І життєдайна волога перетворюється на прямий шлях поширення небезпечних захворювань.

Під час вибору місця розташування криниць слід брати до уваги санітарні умови місцевості та зручність користування  криницею. Відстань від криниці до споживача води не повинна перевищувати 100м.
Криниці мають бути розташовані за нахилом місцевості, вище всіх джерел забруднення: і тих що розташовані на поверхні, і тих , котрі в товщі грунту, відстані криниць від джерел забруднення (вигребів, туалетів, компостосховищ), повинна бути не меншою  20м.

Якщо потенційне джерело забруднення розташоване вище за рельєфом місцевості від колодязя, то відстань між ними повинна бути не менше як 80-100м. на дно криниці насипають шар гравію завтовшки30 см.

Стінки криниці повинні підніматися над поверхнею землі не менше ніж 1м.

Довкола криниці влаштовують глиняний замок і відмостку для  запобігання просочування вздовж колодязя (зовні) забруднень, які вимиваються з поверхневих шарів грунту. Для будівництва глиняного замка довкола колодязя викопують яму завглибшки 0,2м, завширшки 1м і заповняють її жирною глиною та утрамбовують.

Для відмостки біля наземної частини криниці поверх глиняного замка в радіусі 2м роблять підсипку піском і замащують цементом, бетоном або каменем, з нахилом для відведення у бік від криниці атмосферних опадів і води, що виливається під час набирання її з криниці для відведення зливових вод влаштовують водовідвідний рівень.

Криниця  повинна бути обладнана коловоротом із закріпленим на ньому відром. Користуватись власним відром неприпустимо, бо з ним пов’язана найбільша небезпека забруднити воду в криниці.

Зруб криниці  щільно закривають кришкою і над зрубом та коловоротом роблять навіс.

Не рідше 1 раз на рік необхідно проводити профілактичну очистку криниці та її дезінфекцію. В разі погіршення якості води в криниці її складу та властивостей необхідно терміново провести чистку та дезінфекцію криниці, а також проводити лабораторні дослідження.

В радіусі 20 м від криниці не дозволяється прання білизни та водопій тварин.

print

Pin It on Pinterest