«

»

Бер 11

Податкова знижка

podatky [640x480]Старосамбірська  ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує, що відповідно до пп. 14.1.170 п. 14.1 статті 14 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, – це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку – резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених ПКУ.

Заробітна плата – це основна та додаткова винагорода, інші заохочувальні та компенсаційні кошти, які виплачують платнику податку на підставі відносин трудового найму.

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копіями договорів за їх наявності в яких обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги) (п.п. 166.2.1 п. 166.2 статті 166 ПКУ).

Звертаємо увагу! Копії зазначених документів (крім електронних розрахункових документів) надаються разом з податковою декларацією, а оригінали цих документів не надсилаються контролюючому органу, але підлягають зберіганню платником податку протягом строку давності, встановленого ПКУ.

Перелік витрат, дозволених для включення до податкової знижки визначено п. 166.3 статті 166 ПКУ, а саме:

–         частина суми процентів, сплачених за користування іпотечним кредитом;

–         пожертвування або благодійні внески неприбутковим організаціям;

–         сума коштів, сплачених на користь закладів освіти для компенсації вартості навчання;

–          страхові платежі (внески, премії) за договорами довгострокового страхування життя та пенсійні внески в рамках недержавного пенсійного забезпечення;

–         суми витрат на оплату допоміжних репродуктивних технологій;

–         суми витрат на оплату державних послуг, пов’язаних з усиновленням дитини, включаючи сплату державного мита;

–         суми коштів, сплачених у зв’язку з переобладнанням транспортного засобу;

–         суми витрат на сплату видатків на будівництво (придбання) доступного житла, визначеного законом, у тому числі на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту, наданого на такі цілі, та процентів за ним;

–         суму коштів у вигляді орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку), оформленим відповідно до вимог чинного законодавства, фактично сплачених платником податку, який має статус внутрішньо переміщеної особи;

–         сума коштів або вартість товарів, які  добровільно перераховані (передані) з метою  запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19) як благодійність відповідним організаціям та/або органам виконавчої влади, закладам охорони здоров’я, тощо.

Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

print

Pin It on Pinterest