«

»

Бер 16

Про комісію із соціального страхування

Фонд_соціального_страхування_України_логоШановні страхувальники, Старосамбірське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області нагадує, що постановою правління Фонду соціального страхування України від 19.07.2018 № 13 затверджено нове Положення про комісію (уповноваженого) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності.

Це Положення передбачає, що комісія (уповноважений) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності створюється (обирається) та діє на підприємстві, в установі, організації, що використовують найману працю, незалежно від форм власності. Комісія із соціального страхування створюється на підприємстві з чисельністю працюючих понад 15 застрахованих осіб, а при чисельності 15 і менше застрахованих осіб на загальних зборах працівників обирається уповноважений із соціального страхування. На підприємствах, де нарахування і виплата заробітної плати та матеріального забезпечення по соціальному страхуванню здійснюється у його структурних підрозділах, комісії із соціального страхування створюються у цих підрозділах підприємства, а у страхувальників, де нарахування та виплата зарплати і матеріального забезпеченні по соціальному страхуванню здійснюється централізовано, створюється центральна комісія із соціального страхування. На новоствореному підприємстві комісія (уповноважений) із соціального страхування утворюється (обирається) у місячний строк після державної реєстрації підприємства.

Організація роботи комісії (уповноваженого) із соціального страхування здійснюється на паритетній основі її членами, які делегуються роботодавцем та представником застрахованих осіб у рівній кількості. Рішення про делегування членів до комісії із соціального страхування від роботодавця оформляється наказом чи іншим розпорядчим документом, а від застрахованих осіб – постановою профспілкової організації або відповідним рішенням уповноваженого органу, що представляє інтереси застрахованих осіб. Члени комісії виконують свої обов’язки на громадських засадах. Основною формою роботи комісії є засідання, які проводяться відповідно до плану роботи комісії, але не рідше двох разів на місяць. Члени комісії беруть участь у засіданнях комісії особисто без права передання своїх повноважень іншим посадовим особам. На першому засідання комісії відкритим голосування обирається голова та заступник голови комісії, які мають представляти різні представницькі сторони. Комісія має право приймати рішення за наявності на засіданні більше половини її членів та за наявності представника кожної сторони. Рішення комісії вважається прийнятим, якщо за нього проголосувала більшість присутніх на засідання членів комісії. Рішення комісії оформляється протоколом у день їх прийняття.

Комісія із соціального страхування приймає рішення про призначення або відмову в призначенні матеріального забезпечення (допомога по тимчасовій непрацездатності, включаючи догляд за хворою дитиною, вагітності та пологах, на поховання), про припинення виплат матеріального забезпечення (повністю або частково), перевіряє правильність видачі та заповнення документів, що є підставою для надання матеріального забезпечення, здійснює контроль за правильним нарахуванням і своєчасною виплатою матеріального забезпечення застрахованим особам, веде облік осіб, які часто і довго хворіють, розробляє пропозиції щодо заходів по зменшенню витрат по тимчасовій непрацездатності, зниженню рівня захворюваності застрахованих осіб, здійснює контроль за своєчасним поданням заяв-розрахунків до відділення, вносить пропозиції роботодавцю щодо відшкодуванню Фонду витрат по коштах Фонду, проведених із порушенням чинного законодавства або використаних не за призначенням, розглядає скарги застрахованих осіб на рішення комісії із соціального страхування підприємства по наданню матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування України.

Більш детальну інформацію можна отримати за телефонами:

(код) 21-4-91, 21-4-43, 21-3-67 – м. Старий Самбір;

(263) 3-21-42 – м. Турка.

print

Pin It on Pinterest