Рекомендації щодо заходів, які необхідно здійснювати на потерпілих внаслідок повені територіях
- Питне водопостачання населення повинно забезпечуватися тільки привізною та фасованою питною водою. Використання колодязної та водопровідної питної води повинно бути заборонено, навіть для господарських потреб, у зв’язку з інтенсивним хімічним та бактеріологічним її забрудненням.
- Налагодити постачання населенню продуктів харчування гарантованої якості. Зокрема, забезпечити хлібом, продуктами харчування у вигляді сухих пайків, а також організувати гаряче харчування з використанням пересувних (польових) кухонь, які гарантують якість та безпеку приготовленої їжі. Бажано створити систему громадського харчування на місцях.
- Організувати та здійснити заходи з дезінфекції та дератизації на потерпілих від повені територіях для профілактики інфекційних хвороб, розмноження та міграції мишовидних гризунів – переносників збудників природно-вогнищевих інфекційних хвороб.
- Після сходу води з ґрунтового покриву необхідно:
– провести рекультивацію земель (очистити поверхню грунту від сторонніх предметів: гілля, будівельних конструкцій,сміття, тощо та перекопати городи присадибних ділянок на глибину 20-25 см;
– індивідуальні вигрібні вбиральні (туалети), в разі переповнення водою, спорожнити за допомогою асенізаційних машин та продезінфікувати хлорним вапном або іншими дезінфекційними засобами призначеними для цього;
-колодязі звільнити від нанесеного бруду, спорожнити, почистити та продезінфікувати в них воду за допомогою хлорпатронів;
-провести дератизацію в місцях можливого скупчення мишовидних гризунів;
-трупи загиблих тварин і птиці зібрати та захоронити на скотомогильниках під контролем фахівців територіальних органів Держпродспоживслужби.
В подальшому організувати проведення дослідження ґрунту на наявність у ньому токсичних сполук (отрутохімікати, важкі метали, нітрати тощо), яєць та личинок геогельмінтів, збудників інфекційних хвороб і провести заходи з рекультивації територій.
Начальник Старосамбірського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області Б.Р. Венцик