«

»

Бер 22

Легалізація заробітної плати – крок до кращого майбутнього

податковаСтаросамбірська  ДПІ ГУ ДПС у Львівській області , повідомляє наступне., що коли настає пенсійний вік і потрібно оформляти пенсію, багато хто дізнається, що її розмір є набагато меншим, ніж розраховували, а для декого взагалі втрачено право на призначення.

Чому таке відбувається?

Що потрібно робити, щоб не потрапити у таку ситуацію? 

Сьогодні це питання актуально як ніколи. Адже, якщо людина отримує велику зарплату, це ще не є гарантією високої пенсії: заробітки, з яких не були сплачені страхові внески, не беруться до уваги під час розрахунку пенсії. До того ж для багатьох наших громадян є нормою отримання зарплати в «конвертах». Такий нелегальний заробіток не хвилює пересічного громадянина на початку трудового шляху. Лише з наближенням пенсійного віку виникають думки про легальний розмір заробітної плати, але час вже втрачено.

Тому, важливою проблемою сьогодення є легалізація трудових відносин та заробітної плати, адже через тіньовий ринок зайнятості  держава втрачає мільйони гривень несплачених податків, а громадяни позбуваються соціального захисту. Саме тому надзвичайно важливим є завдання повернути втрачені ресурси в економіку держави, що дасть можливість збільшити доходи громадян та спрямувати більше коштів на розбудову місцевих громад.

Пам’ятайте, що отримуючи заробітну плату в «конверті», ви позбавляєте майбутнього себе і своїх дітей.  Ваша «сіра» зарплата – це невідремонтовані дороги, недобудовані школи, це холодні лікарні та неосвітлені вулиці міст і сіл. Кожен з нас має бути свідомим учасником побудови сильної і справедливої держави, а не пасивним спостерігачем, тож проявіть свою громадянську позицію – не погоджуйтесь стати учасником тіньових схем при виплаті заробітної плати.

Працівник, який отримує зарплату в «конверті», виявляється повністю беззахисним перед роботодавцем, не має жодних доказів на підтвердження дійсного розміру своєї заробітної плати та трудового стажу, а отже – і права на достойну пенсію, інші соціальні пільги та виплати.

У зв’язку з тим, що з прихованої заробітної плати не здійснюються відрахування у Пенсійний фонд на рахунки працівників, вони, досягаючи пенсійного віку, одержують мінімальну трудову пенсію, що прирікає їх на вкрай низький рівень життя в старості.

Крім того, з обсягів зарплати, виплаченої в «конвертах», не сплачується податок з доходів фізичних осіб. Отже, зменшуються відрахування в бюджет, за рахунок яких утримуються заклади охорони здоров’я, освіти, культури, реалізуються соціальні програми тощо.

Шановні громадяни! Подбайте про достойне життя для себе і своєї громади – вимагайте від роботодавцiв офiційного оформлення трудових вiдносин. Треба чітко усвідомити, що згода отримувати зарплату «в конвертах»  може позбавити у майбутньому всіх соціальних гарантій. А легалізація заробітної плати – це гідне забезпечення майбутнього кожного з нас та краще життя в регіоні, де ви проживаєте, вже сьогодні.

Роботодавцям слід пам’ятати,  що легалізація заробітної плати – це надійний засіб залучення висококваліфікованих, порядних, не байдужих до майбутнього країни людей та ефективний спосіб боротьби із конкуренцією на ринку праці.

print

Pin It on Pinterest