«

»

Кві 05

Заявку Старосамбірської міської ради про проведення благоустрою території Лаврівського монастиря розглянуть на державному конкурсі “Велика Реставрація”

фото 1Старосамбірською міської радою спільно з Департаментом архітектури та містобудування ЛОДА та монахами Василіянського чину розроблено проект «Реставрація фасаду та проведення заходів з благоустрою та водовідведення з прилеглої території монастиря святого Онуфрія в селі Лаврів».

1 квітня 2021 року завершився  прийом заявок на Велику Реставрацію, що діє в рамках державної програми «Велике будівництво».

Завданням програми є реставрація, консервація чи ремонт пам’яток культурної та архітектурної спадщини з метою збереження їх автентичності. Конкурс проводиться Міністерством культури та інформаційної політики.

З приємністю зазначаємо, що серед заявок, поданих від Львівщини, є й наш Лаврівський монастир. Старосамбірською міської радою спільно з Департаментом архітектури та містобудування ЛОДА та монахами Василіянського чину підготовано та подано проект «Реставрація фасаду та проведення заходів з благоустрою та водовідведення з прилеглої території монастиря святого Онуфрія в селі Лаврів Самбірського району Львівської області».

Нам всі відомо, що монастир святого Онуфрія є потужним осередком духовності на Західній Україні. Оскільки він є паломницько-відпустовим та молодіжно-відпочинковим центром, а також внесений в туристичні маршрути нашого округу, сюди приїздить багато людей. Звичайно, така пам’ятка потребує ретельного догляду. На сьогоднішній день  болючою проблемою є стан фасаду будівлі, прилегла територія потребує благоустрою. Важливим є й потреба водовідведення  – проведення дренажних робіт по периметру будівлі церкви та монастиря. Проблема з  водовідведенням – дуже актуальна, адже від надмірної вологості руйнується фундамент будівлі. Нашим проектом передбачено вирішення цих проблем, адже проведені роботи зупинять руйнування будівель монастиря.

Загальна вартість проекту – орієнтовно 30 мільйонів гривень. Важливим аспектом є можливість розроблення науково-проектної документаціїі з кошторисом видатків в рамках реалізації проекту. Оскільки тільки вартість документації становитиме біля мільйона гривень, а це – величезні кошти для бюджету громади. Для прикладу – цього року з обласного бюджету виділено 200 тисяч тільки  для проектно-вишукувальних робіт  іншої пам’ятки в нашій громаді – Старосолянського костелу. Отож бачимо, що навіть підготовчі роботи таких масштабів – дуже дороговартісні, та часто непосильні для місцевого бюджету.

Однак маючи на своїй території цю визначну пам’ятку  культурної спадщини національного рівня, маємо своїм обов’язком належно дбати про неї, щоб максимально зберегти її для прийдешніх поколінь. Тож використовуємо кожну можливість для залучення додаткових коштів для розвитку громади, збереження автентичності нашої території та її популяризацію.

 

print

Pin It on Pinterest