«

»

Кві 05

До уваги суб’єктів господарювання: Як безпечно отримати їжу через сервіс доставки (рекомендаційний матеріал)

cov-19001Адміністрація Державної установи «Львівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» інформує, що Державною комісією техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій встановлено з 25.03.2021р. на Львівщині червоний рівень  епіднебезпеки через різке зростання захворюваності на коронавірус. Зокрема, п.1.1 Протоколу №11 позачергового засідання обласної комісії з питань ТЕБ та НС від 24.03.2021р. заборонено приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері громадського харчування, крім послуг із здійсненням адресної доставки замовлень та замовлень на винос і   закладів громадського харчування  в аеропортах.        Протиепідемічні заходи у закладах громадського харчування на період карантину у зв’язку поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)  затверджені  Постановою Головного державного санітарного лікаря України від 30.12.2020 № 57, якою передбачено наступне:

– У закладах, що здійснюють обслуговування на виніс, прийом замовлень відбувається дистанційно (телефоном, з використанням засобів телекомунікацій), через спеціально облаштоване вікно (вхідні двері).

–  На вході до закладу та поруч з місцем видачі замовлень при роботі закладу на виніс організовуються місця для обробки рук спиртовмісними антисептиками.

– Доцільно розмістити яскравий вказівник про необхідність дезінфекції рук (банер, наклейка тощо).

– Забороняється очікування черги  в приміщенні закладу.

– Меню розміщуються для безконтактного ознайомлення біля входу або місця  прийняття замовлення, у кількості, достатній, щоб уникнути скупчення людей.   Дозволяється видача одноразових паперових меню з їх подальшою утилізацією.

–  Видача замовлень на виніс здійснюється виключно в закритій тарі /упаковці.

– Дозволяється користуватись одноразовим посудом з картону або паперу.

– Прибори та додатки до напоїв (цукор, мішалки, трубочки тощо) мають бути в індивідуальній упаковці.

– Видача замовлень клієнтам  та  розрахунок здійснюється через спеціально облаштоване вікно або через вхідні двері закладу.

– 3абезпечується можливість безготівкового (безконтактного) розрахунку.

– Допуск до роботи персоналу закладу здійснюється за умови проведення термометрії при використанні засобів індивідуального захисту, зокрема, респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот.

– У разі виявлення працівника з підвищеною температурою тіла або із ознаками гострого респіраторного захворювання, такий співробітник не допускається до роботи з наданням рекомендацій звернутись за медичною допомогою.

– Особи, хворі COVID-19 та особи, щодо яких встановлено в процесі епідеміологічного розслідування підозру, підлягають самоізоляції або госпіталізації в порядку, визначеному галузевими стандартами в сфері охорони здоров’я, а також відсторонюються від роботи на час самоізоляції або хвороби.

–  Персонал закладу забезпечується засобами індивідуального захисту із розрахунку 1 захисна маска на 3 години роботи. Засоби індивідуального захисту мають бути в наявності із розрахунку на не менше, ніж 2 робочі дні.

  – Працівники закладів громадського харчування,  які видають замовлення та здійснюють розрахунок, повинні бути одягнені в медичну маску або респіратор, окуляри (або захисний екран між працівником та відвідувачем при видачі замовлень на виніс) та одноразові рукавички.

-Після кожного зняття ЗІЗ та одяганням чистої маски/респіратора, одноразових рукавичок працівник повинен ретельно помити руки з милом або обробити їх антисептичним засобом.

-Адміністрація закладу громадського харчування повинна провести навчання серед працівників щодо правил використання ЗІЗ, їх утилізації та забезпечити контроль за дотриманням зазначених правил.

Суб’єкт господарської діяльності повинен забезпечити:

–  постійну наявність рідкого мила, антисептиків та паперових рушників;

– інформування клієнтів щодо встановлених обмежень та умов обслуговування  в закладі та на офіційних сторінках в мережі Інтернет та соціальних мережах;

– вологе прибирання з використанням миючих та дезінфікуючих засобів виробничих приміщень та поверхонь, місць контакту рук;

– централізований збір ЗІЗ, паперових серветок в окремі контейнери (урни) з кришками та одноразовими поліетиленовими пакетами з подальшою утилізацією та дезінфекцією контейнерів;

– тимчасове відсторонення від роботи осіб з групи ризику.

 

Працівники повинні:

– регулярно мити руки з милом, обробляти спиртовмісними антисептиками не рідше, ніж раз на 3 години та після відвідування громадських місць, використання туалету, прибирання, обслуговування тощо;

– утримуватися від дотиків до обличчя руками;

–  не контактувати з особами, що мають симптоми респіраторних захворювань;

– самоізолюватися у разі виникнення ознак хвороби.

 

Відвідувачі повинні:

– обробляти руки антисептичним засобом,

– дотримуватися соціальної дистанції в 1,5-2 м;

– використовувати засоби індивідуального захисту. 

Відповідальність за організацію та виконання протиепідемічних заходів покладається на керівника та/або адміністратора закладу.  Проте від сумлінного ставлення кожного та неухильного виконання карантинних вимог залежить  недопущення поширення COVID-19. Тож нехай кожен дбає про власну безпеку! Бережіть себе та будьте здорові!

print

Pin It on Pinterest