Адміністрація Державної установи «Львівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» інформує, що Державною комісією техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій встановлено з 25.03.2021р. на Львівщині червоний рівень епіднебезпеки через різке зростання захворюваності на коронавірус. Зокрема, п.1.1 Протоколу №11 позачергового засідання обласної комісії з питань ТЕБ та НС від 24.03.2021р. заборонено приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері громадського харчування, крім послуг із здійсненням адресної доставки замовлень та замовлень на винос і закладів громадського харчування в аеропортах. Протиепідемічні заходи у закладах громадського харчування на період карантину у зв’язку поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) затверджені Постановою Головного державного санітарного лікаря України від 30.12.2020 № 57, якою передбачено наступне:
– У закладах, що здійснюють обслуговування на виніс, прийом замовлень відбувається дистанційно (телефоном, з використанням засобів телекомунікацій), через спеціально облаштоване вікно (вхідні двері).
– На вході до закладу та поруч з місцем видачі замовлень при роботі закладу на виніс організовуються місця для обробки рук спиртовмісними антисептиками.
– Доцільно розмістити яскравий вказівник про необхідність дезінфекції рук (банер, наклейка тощо).
– Забороняється очікування черги в приміщенні закладу.
– Меню розміщуються для безконтактного ознайомлення біля входу або місця прийняття замовлення, у кількості, достатній, щоб уникнути скупчення людей. Дозволяється видача одноразових паперових меню з їх подальшою утилізацією.
– Видача замовлень на виніс здійснюється виключно в закритій тарі /упаковці.
– Дозволяється користуватись одноразовим посудом з картону або паперу.
– Прибори та додатки до напоїв (цукор, мішалки, трубочки тощо) мають бути в індивідуальній упаковці.
– Видача замовлень клієнтам та розрахунок здійснюється через спеціально облаштоване вікно або через вхідні двері закладу.
– 3абезпечується можливість безготівкового (безконтактного) розрахунку.
– Допуск до роботи персоналу закладу здійснюється за умови проведення термометрії при використанні засобів індивідуального захисту, зокрема, респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот.
– У разі виявлення працівника з підвищеною температурою тіла або із ознаками гострого респіраторного захворювання, такий співробітник не допускається до роботи з наданням рекомендацій звернутись за медичною допомогою.
– Особи, хворі COVID-19 та особи, щодо яких встановлено в процесі епідеміологічного розслідування підозру, підлягають самоізоляції або госпіталізації в порядку, визначеному галузевими стандартами в сфері охорони здоров’я, а також відсторонюються від роботи на час самоізоляції або хвороби.
– Персонал закладу забезпечується засобами індивідуального захисту із розрахунку 1 захисна маска на 3 години роботи. Засоби індивідуального захисту мають бути в наявності із розрахунку на не менше, ніж 2 робочі дні.
– Працівники закладів громадського харчування, які видають замовлення та здійснюють розрахунок, повинні бути одягнені в медичну маску або респіратор, окуляри (або захисний екран між працівником та відвідувачем при видачі замовлень на виніс) та одноразові рукавички.
-Після кожного зняття ЗІЗ та одяганням чистої маски/респіратора, одноразових рукавичок працівник повинен ретельно помити руки з милом або обробити їх антисептичним засобом.
-Адміністрація закладу громадського харчування повинна провести навчання серед працівників щодо правил використання ЗІЗ, їх утилізації та забезпечити контроль за дотриманням зазначених правил.
Суб’єкт господарської діяльності повинен забезпечити:
– постійну наявність рідкого мила, антисептиків та паперових рушників;
– інформування клієнтів щодо встановлених обмежень та умов обслуговування в закладі та на офіційних сторінках в мережі Інтернет та соціальних мережах;
– вологе прибирання з використанням миючих та дезінфікуючих засобів виробничих приміщень та поверхонь, місць контакту рук;
– централізований збір ЗІЗ, паперових серветок в окремі контейнери (урни) з кришками та одноразовими поліетиленовими пакетами з подальшою утилізацією та дезінфекцією контейнерів;
– тимчасове відсторонення від роботи осіб з групи ризику.
Працівники повинні:
– регулярно мити руки з милом, обробляти спиртовмісними антисептиками не рідше, ніж раз на 3 години та після відвідування громадських місць, використання туалету, прибирання, обслуговування тощо;
– утримуватися від дотиків до обличчя руками;
– не контактувати з особами, що мають симптоми респіраторних захворювань;
– самоізолюватися у разі виникнення ознак хвороби.
Відвідувачі повинні:
– обробляти руки антисептичним засобом,
– дотримуватися соціальної дистанції в 1,5-2 м;
– використовувати засоби індивідуального захисту.
Відповідальність за організацію та виконання протиепідемічних заходів покладається на керівника та/або адміністратора закладу. Проте від сумлінного ставлення кожного та неухильного виконання карантинних вимог залежить недопущення поширення COVID-19. Тож нехай кожен дбає про власну безпеку! Бережіть себе та будьте здорові!