«

»

Кві 08

Старосамбірські податківці роз’яснюють та допомагають громадянам декларувати доходи

податковаПрацівники Старосамбірської ДПІ активно ведуть роз’яснювальну роботу щодо декларування доходів, а також надають інформаційну допомогу  громадянам, які зобов’язані задекларувати свої доходи, або мають намір скористатися податковою знижкою.

Податківці насамперед роз’яснюють громадянам, що задекларувати доходи, тобто подати декларацію можна в один із таких способів:

– особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

– надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання;

– засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає граничний строк подання.

Крім того, декларацію про майновий стан і доходи можна подати в електронному вигляді за допомогою електронного сервісу ДПС: «Електронний кабінет платника».

Часто громадяни запитують: Чи потрібно фізичній особі при наданні податкової декларації про майновий стан і доходи надавати довідку про отримані у звітному році доходи з метою використання права на податкову знижку?

Відтак податківці, зазначають, що відповідно до п.п. «в» п. 176.1 ст. 176 ПКУ платники податків зобов’язані подавати податкову декларацію про майновий стан і доходи за встановленою формою.

На вимогу контролюючого органу та в межах його повноважень, визначених законодавством, платники податку зобов’язані пред’являти документи і відомості, пов’язані з виникненням доходу або права на отримання податкової знижки, обчисленням і сплатою податку, та підтверджувати необхідними документами достовірність відомостей, зазначених у податковій декларації з цього податку.

Враховуючи вищевикладене, фізична особа, яка зобов’язана подавати податкову декларацію про майновий стан і доходи, відповідно до вимог ПКУ, або має право скористатися податковою знижкою, повинна на вимогу контролюючого органу надати разом із такою декларацією довідку про отримані у звітному році доходи.

При цьому, п.п. «в» п. 176.2 ст. 176 ПКУ передбачено, що особи, які відповідно до ПКУ мають статус податкових агентів, зобов’язані подавати на вимогу платника податку відомості про суму виплаченого на його користь доходу, суму застосованих соціальних податкових пільг та суму утриманого податку.

print

Pin It on Pinterest