«

»

Сер 02

Небезпечний шкідник – західний кукурудзяний жук “Діабротика”

kukzhukКукурудза — одна з найбільш рентабельних злакових культур універсального призначення, яку разом з рисом і пшеницею відносять до одного з «трьох найголовніших хлібів людства».

Всі аграрії які мають справу з посівами кукурудзи вже повинні бути ознайомлені з цим шкідником або як мінімум про нього чути. Західний кукурудзяний жук «Діабротика» по загальним даним більш за все потрапив до нас з американського континенту. Найбільш поширений він, як правило, в західних регіонах, але вже частим гостем став і у Вінницькій, Житомирській, Київській, Черкаській областях. Крім кукурудзи західний кукурудзяний жук вигризає квітки та баштанові культури тому і Миколаївщина та Одещина теж добре з ним знайома.

По дослідним даним цей шкідник здатен поширюватися більш ніж на 50 кілометрів за сезон. Цей шкідник може завдати великих проблем та втрат посівам кукурудзи, шкодочинність наносить як імаго (доросла особина) так і личинка.  Імаго харчується пиляками на волотях, нитками на приймочках маточок качанів, паренхімою між жилками листків та зерном в молочній стиглості на верхівках качанів. Цим же вони пошкоджують генеративні органи рослини що в результаті зменшується кількість зерен в качанах що призводить до великої втрати врожайності. Одна доросла жіноча особина може відкласти 50-80 яєць в ґрунт, період яйцекладки проходить з середини літа до осені та лишаються в ґрунті упродовж зими. Личинка у ґрунті проходить через три стадії до моменту перетворення на лялечку і можуть нанести не менш непоправимих пошкоджень. Так як яйцекладка проходить в землі навколо кореневої системи рослин, то при виходу з яйця личинки починають поїдати коріння посівів кукурудзи. Зі зростанням шкідники проникають глибше в коріння об’їдаючи опорні корені до самої основи рослини, можуть проникати вглиб більших коренів та іноді з’являтися на верхівках рослин. А це призводить до значного зменшення кореневої системи, вилягання рослин кукурудзи, та у підсумку до їх загибелі.  Слід пам’ятати як дорослі особини так і личинки шкідника можуть переносити збудників грибкових, бактеріальних та вірусних захворювання кукурудзи. Тому контролю цього шкідника повинен бути обов’язковим.

Щоб контролювати західного жука Діабротика в першу чергу потрібно:

Не вирощувати кукурудзу більше 2 років на одному місці;

Дотримуватися сівозміни;

Тримати контроль ефективними інсектицидами.

Компанія Хімагромаркетинг для контролю імаго даного шкідника пропонує такі інсектицидні препарати та їх комбінації: Оперкот Акро (імідаклоприд, 300 г/л, лямбда-цигалотрин, 100 г/л) – норма 0,15 л/га + Ранчо (клотіанідин, 480 г/л) – норма 0,05 л/га. Міст Супер (тіаметоксам, 126 г/л, лямбда-цигалотрин, 95 г/л) – норма 0,18 л/га в поєднанні з Ранчо (клотіанідин, 480 г/л) – норма 0,05 л/га.

Це інсектициди системної та контактно-кишкової дії проти широкого спектру сисних та листогризучих шкідників. Володіють максимальною високою стартовою активністю з довгим періодом захисної дії. З цією комбінацією матимете системну дію через коріння, листки і стебла, з акропетальним рухом і рівномірним розповсюдженням діючої речовини по рослині. Також можна використати і перевірені роками препарати фосфорорганічної групи: Фараон (хлорпірифос, 480 г/л, лямбда–цигалотрин, 7,5 г/л) норма 1,5 л/га. Це унікальний інсектицид який володіє потужною фумігаційною активністю що дозволяє знищити приховано-живучих чи захованих шкідників, ґрунтових шкідників та кліщів. Ідеально контролює саранових, совок та інших комах котрі мають спалахи чисельності. Забезпечує надзвичайно швидку дію, що в свою чергу знижує залежність від погодних умов. Фостран (диметоат, 400 г/л) – норма 1,5 л/га. Фосфорорганічний інсектоакарицид системно-контактної дії для боротьби з широким спектром сисних і листогризучих шкідників. Препарат можна використовувати в широкому температурному діапазоні від ранньої весни до пізньої осені, захищає рослини від шкідників стійких до піритроїдів. Резонанс (хлорпірифос, 480 г/л) – норма 2,0-2,5 л/га. Це високоефективний інсектицид системно-контактної дії проти широкого спектру сисних та листогризучих шкідників з довготривалим періодом захисної дії. Ефективний при низьких температурах (від +5 °С), володіє акарицидним ефектом, ідеальний механізм для контролю саранових, АБМ(американський білий метелик), видів совок та інших шкідників котрі мають спалахи численності. Хороший компонент для бакових сумішей із піретроїдами.

Використовуючи вище перелічені препарати на кукурудзі проти західного кукурудзяного жука «Діабротика» ви водночас матимете контроль над іншими шкідниками такими як: кукурудзяний стебловий метелик, совки, попелиці, трипси, одним словом всьому комплексу шкідників які шкодять посівам кукурудзи.

Цінність зерна визначається не тільки врожайністю але і його якістю!!!

 

Розповів: головний спеціаліст відділу фітосанітарних заходів на кордоні     О.Є.Марич

print

Pin It on Pinterest