«

»

Лип 12

Про затвердження Положення про порядок та умови надання платних соціальних послуг Старосамбірським міським центром надання соціальних послуг

гербСТАРОСАМБІРСЬКА МІСЬКА РАДА

САМБІРСЬКОГО РАЙОНУ ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

9-а сесія восьмого скликання

Р І Ш Е Н Н Я

від  08 липня 2021 р                                    м. Старий Самбір                          № 650

Про затвердження Положення про порядок та умови надання платних соціальних послуг Старосамбірським міським центром надання соціальних послуг

Відповідно до Закону України «Про соціальні послуги», постанов Кабінету Міністрів України від 01.06.2020р. № 428 «Про затвердження Порядку регулювання тарифів на соціальні послуги», від 01.06.2020 р. № 429 «Про затвердження Порядку установлення диференційованої  плати  за надання соціальних послуг», від 01.06.2020р. № 587 «Про організацію надання соціальних послуг», Наказу Міністерства соціальної політики України від 07.12.2015 р. №1186 «Про затвердження Методичних рекомендацій розрахунку вартості соціальних послуг», Старосамбірська міська рада –

 

ВИРІШИЛА:

 

1.Затвердити Положення про порядок та умови надання платних соціальних послуг Старосамбірським міським центром надання соціальних послуг.

2.Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію з питань фінансів, бюджету, планування соціально-економічного розвитку, інвестицій та міжнародного співробітництва (голова комісії – депутат Р.Лазірко).

 

Міський голова                                                    І.Трухим


 

ДОДАТОК до рішення 9-ї сесії 8 скликання Старосамбірської міської ради від 08 липня 2021 року №650

ПОЛОЖЕННЯ про порядок та умови надання  платних  соціальних  послуг Старосамбірським міським центром надання соціальних послуг

 

I . Загальні положення

1.1. Дане Положення про порядок та умови  надання платних соціальних послуг Старосамбірським міським центром надання соціальних послуг  розроблено відповідно до Положення про Старосамбірський міський  центр надання соціальних послуг.

Положення розроблено з урахуванням вимог Закону України «Про соціальні послуги», постанов Кабінету Міністрів України від 01.06.2020р. № 428 «Про затвердження Порядку регулювання тарифів на соціальні послуги», від 01.06.2020 р. № 429 «Про затвердження Порядку установлення диференційованої  плати  за надання соціальних послуг»,   від 01.06.2020р.  № 587 «Про організацію надання соціальних послуг»,  Наказу Міністерства соціальної політики України від 07.12.2015 р. №1186 «Про затвердження Методичних рекомендацій розрахунку вартості соціальних послуг».

1.2. Платні соціальні послуги надаються Старосамбірським міським центром надання соціальних послуг з метою поліпшення або відтворення життєдіяльності, соціальної адаптації та повернення до повноцінного життя громадян Старосамбірської територіальної громади.

Старосамбірський міський  центр надання соціальних послуг (далі Старосамбірський МЦНСП)  при наданні платних соціальних послуг не має на меті  отримання прибутку .

  1. 3. Положення визначає організаційно-правову форму надання Старосамбірським МЦНСП платних соціальних послуг.

 

ІІ. Порядок надання Старосамбірським міським центром  

платних соціальних послуг

2.1. Надання платних соціальних послуг здійснюється на підставі затверджених тарифів.

2.2. Платні соціальні послуги надаються:

– отримувачам соціальних послуг, середньомісячний сукупний дохід яких перевищує чотири прожиткові мінімуми для відповідної категорії осіб;

– понад обсяги, визначені державним стандартом соціальних послуг;

– особам з інвалідністю, особам похилого віку, які не здатні до самообслуговування і мають рідних, що повинні забезпечити їм догляд і допомогу;

– особам з інвалідністю, особам похилого віку, хворим у разі:

надання особі з інвалідністю, особі похилого віку соціальних послуг фізичною особою, якій призначено щомісячну компенсаційну виплату, допомогу на догляд за особою з інвалідністю, особою похилого віку в установленому законодавством порядку;

надання особою з інвалідністю, особою похилого віку соціальних послуг іншій особі та отримання нею щомісячної компенсаційної виплати, допомоги на догляд в установленому законодавством порядку;

укладення особою з інвалідністю, особою похилого віку, хворим  договорів відчуження нерухомого майна (довічного утримання (догляду), спадкового договору, у якому передбачено надання соціальних послуг, купівлі-продажу, дарування, пожертви та спадщини).

2.3. Диференційована плата за надання соціальних послуг установлюється отримувачам соціальних послуг, середньомісячний сукупний дохід яких перевищує два прожиткових мінімуми, але не перевищує чотирьох прожиткових мінімумів для відповідної категорії осіб.

Диференційована плата за надання соціальних послуг не встановлюється за надання соціальних послуг:

з інформування, консультування, надання притулку, представництва інтересів, перекладу жестовою мовою, а також соціальних послуг, що надаються екстрено (кризово);

особам, які постраждали від торгівлі людьми і отримують соціальну допомогу відповідно до законодавства у сфері протидії торгівлі людьми, особам, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, дітям з інвалідністю, особам з інвалідністю I групи, дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, особам з їх числа віком до 23 років, сім’ям опікунів, піклувальників, прийомним сім’ям, дитячим будинкам сімейного типу, сім’ям патронатних вихователів, дітям, визначеним пунктом 5 частини шостої статті 13 Закону України «Про соціальні послуги».

2.4. Середньомісячний сукупний дохід отримувача соціальних послуг для установлення диференційованої плати за надання соціальних послуг враховується за шість місяців, що передують місяцю звернення за наданням соціальних послуг, та обчислюється шляхом ділення середньомісячного сукупного доходу сім’ї отримувача на кількість членів сім’ї за методикою обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї, затвердженою Мінсоцполітики.

2.5. Диференційована плата за надання соціальних послуг сплачується щомісяця у розмірі, що не перевищує граничної величини. Якщо вартість соціальних послуг, що надаються протягом відповідного місяця, не перевищує граничної величини, диференційована плата за надання соціальних послуг становить 75 відсотків вартості таких послуг.

2.6. У виняткових випадках громадяни, що мають рідних, які повинні забезпечити їм догляд і допомогу, можуть звільнятися від плати за соціальне обслуговування (надання соціальних послуг)  на підставі рішення виконавчого комітету відповідно до чинного законодавства у сфері надання соціальних послуг.

2.7. Старосамбірський МЦНСП надає клієнтам інформацію про порядок надання платних соціальних послуг та їх оплату.

2.8. Платні соціальні послуги надаються згідно затверджених засновником тарифів 1 раз на рік і можуть переглядатись шляхом корегування (перегляду) лише тих складових тарифу,  за якими відбулись цінові зміни.

 

III .    Перелік платних послуг

3.1.   Перелік платних соціальних послуг:

догляд вдома;

3.2. Послуги повинні відповідати Державним стандартам надання соціальних послуг.

 

  1. Порядок встановлення тарифів на платні соціальні послуги

4.1. Розмір плати за той чи інший вид послуг визначається на підставі їх тарифу.

4.2. Тарифи на послуги розробляється бухгалтером Старосамбірського міського центру надання соціальних послуг  відповідно до постанови КМУ від 01.06.2020р. № 428 «Про затвердження Порядку регулювання тарифів на соціальні послуги» і затверджуються виконавчим комітетом Старосамбірської міської ради.

Обчислення тарифів на послуги, що надаються Старосамбірським міським центром надання соціальних послуг проводиться з урахуванням «Методичних рекомендацій розрахунку вартості соціальних послуг», затверджених наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 07.12.2015р. №1186.

  Прямі витрати визначаються за формулою :

ПВ=(ЗПЄВ+ПТРП+ІПВ)/РД /НТРД ,  де:

ЗПЄВ – заробітна плата і ЄСВ основного та допоміжного персоналу;

ПТРП – придбання товарів, робіт, послуг, безпосередньо пов’язаних із

наданням соціальної послуги;

ІПВ –   інші прямі витрати;

РД –     кількість робочих днів на рік;

НТРД – норма тривалості робочого дня в годинах

4.3. Встановлені тарифи переглядаються у разі зміни затверджених фінансових показників, необхідних для їх розрахунку.

4.4. Використання отриманих коштів можливе лише після зарахування їх на поточний рахунок.

4.5. Бухгалтер Старосамбірського МЦНСП щомісячно та щоквартально аналізує і подає директору  узагальнену інформацію про надання платних соціальних послуг.

 

  1. Організація роботи по наданню платних соціальних послуг

5.1 Після надходження відповідних документів до Старосамбірського міського центру надання соціальних послуг , провідний фахівець із соціальної роботи  зустрічається з замовником, ознайомлює його з переліком, тарифами, умовами та порядком надання платних соціальних послуг, визначає індивідуальні потреби отримувача соціальної послуги, встановлює групу рухової активності, визначає зміст соціальних послуг, уточнює обсяг, розробляє індивідуальний план, складає та підписує у замовника платних соціальних послуг договір про надання таких послуг. Для громадян, що вже знаходяться на обслуговуванні у  Старосамбірському міському центрі надання соціальних послуг, уточнює обсяг соціальних послуг,  вносить зміни до індивідуального плану.

5.2 Після оформлення зазначених вище документів директором Старосамбірського міського центру надання соціальних послуг підписується договір про соціальне обслуговування (надання соціальних послуг) на платній основі та видається відповідний наказ про надання соціальних послуг на платній основі.

5.3 Найменування та обсяг платних соціальних послуг, наданих протягом місяця, підтверджується актами соціальних послуг за встановленою формою. Кожна надана послуга записується в акт соціальним робітником  в день її надання та підтверджується підписами отримувача платної соціальної послуги та робітником.

5.4 Акти про надання соціальних послуг подаються соціальними робітниками щомісячно, не пізніше останнього робочого дня відповідного місяця, провідному фахівцю із соціальної роботи. Провідний фахівець із соціальної роботи перевіряє правильність оформлення акту, погоджує та подає на затвердження директору  Центру.

5.5 Бухгалтер на підставі актів надання соціальних послуг, затверджених директором Старосамбірського міського центру надання соціальних послуг, проводить до 3 числа наступного за звітним місяцем розрахунок вартості фактично виконаних платних соціальних послуг за попередній місяць згідно з діючими тарифами, та виписує рахунок до оплати за встановленою формою. Рахунок надається замовнику платних соціальних послуг.

5.6 Оплата за виконані платні послуги проводиться замовником послуг щомісячно протягом 5 днів після отримання рахунку, безготівковий, реквізити для оплати зазначаються в договорі та рахунку.

5.7 У разі виникнення непорозумінь при наданні платних соціальних послуг з замовником платних соціальних послуг зустрічається з провідним фахівцем із соціальної роботи та вносить пропозиції по вирішенню спірних питань.

5.8 Дія договору про надання соціальних послуг на платній основі припиняється у разі відмови від внесення плати за виконані соціальні послуги.

5.9 В разі смерті отримувача соціальної послуги оплата за виконані соціальні послуги здійснюється спадкоємцями, визначеними в законодавчому порядку.

       

VІ. Планування та використання доходів від надання платних послуг

6.1. Кошти, що надходять від надання платних соціальних послуг, використовуються відповідно до Бюджетного Кодексу України.

6.2. Кошти отримані від надання платних послуг спрямовуються на відшкодування витрат, пов’язаних з наданням цих послуг.

 

 

         Секретар міської ради                                          І.Жук

print

Pin It on Pinterest