«

»

Сер 25

З 01 вересня 2021 року розпочнеться добровільне декларування активів

дпаПро це під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» проінформував начальник Старосамбірської ДПІ Віктор Дмитрук.

Посадовець зазначив, що відповідно до норм Закону України від 15 червня 2021 року № 1539-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету» (далі – Закон № 1539- ІХ) одноразове (спеціальне) добровільне декларування проводиться з 01 вересня 2021 року до 01 вересня 2022 року виключно в електронній формі та передбачає сплату збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування протягом тридцяти календарних днів з дати подання вищевказаної декларації.

Законом № 1539-IX передбачено, що до доходів які будуть задекларовані застосовуються три ставки: 5 % загальна ставка, 9 % для закордонних активів та 2,5 % для декларування активів у вигляді облігацій внутрішньої державної позики.

Подача одноразової (спеціальної) добровільної декларації є правом, а не обов’язком фізичної особи. Декларант звільняється від кримінальної, адміністративної та фінансової відповідальності у випадку декларування таких доходів.

Добровільне декларування – це спосіб цивілізованої легалізації активів, які були приховані від оподаткування. Це можуть зробити, наприклад, ті, хто отримував зарплату в конверті, працював без оформлення трудових  відносин тощо.

На всі питання були надані вичерпні відповіді.

print

Pin It on Pinterest