«

»

Жов 03

Актуально про соціальний захист. До кого звернутися за актом обстеження житлово-побутових умов проживання?

Правильність оформлення акту обстеження житлово-побутових умов проживання є невід’ємною складовою при оформленні соціальної допомоги

Мешканці, які не мають права на державну субсидію чи на матеріальну допомогу, мають змогу їх отримати, якщо перебувають у скрутному матеріальному становищі. Комісії при районних адміністраціях зможуть призначити допомогу чи субсидію попередньо обстеживши матеріально-побутові умови проживання сім’ї.

Такі акти обстеження умов проживання сім’ї згідно з вимогами чинного законодавства здійснює державний соціальний інспектор районного відділу соціального захисту та складається за формою затвердженою Наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 28 квітня 2004 р. N 95.

Соціальний інспектор має право за дорученням  керівника органу соціального захисту (за  погодженням  заявника)  для визначення  складу  сім’ї та ступеня нужденності сім’ї шляхом опитування заявника, родичів, інших осіб, які проживають спільно з заявником, у разі потреби уточнення обставин, що  стосуються справи.

Проте, існують й інші випадки, за яких необхідно підтвердити факт спільного проживання або відсутність трудової книжки, факт здійснення догляду за особою похилого віку чи інвалідом 1 групи для призначення компенсації непрацюючій працездатній особі. В такому випадку акт обстеження складається комунальними підприємствами за місцем проживання.

Акт обстеження фіксує встановлені факти або дії конкретних осіб і складається за загальноприйнятим правилом-у присутності свідків (сусідів), бажано, щоб їх було кілька. Акт обстеження складається безпосередньо за місцем встановлення зазначеного факту. Відповідальність за  викладені в акті факти несуть заявник та організація, яка складала цей акт.

Акт має містити дату, час, місце складання та вважається прийнятим тільки з моменту підписання документа усіма особами, що перебувають в комісії та особою, відповідно до якої встановлюється той чи інший факт. Без свідків неможливо буде довести описані в акті події та факти.

Принагідно зазначаємо, відповідно до ст.3 Закону України від 11.12.2003 року №1382-15 “Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні”:

місце перебування – адміністративно-територіальна одиниця, на території якої особа проживає терміном менше шести місяців на рік;

місце проживання – адміністративно-територіальна одиниця, на території якої особа проживає терміном понад шість місяців на рік;

довідка про реєстрацію місця проживання або місця перебування – документ, який видається органом реєстрації особі за її вимогою та підтверджує реєстрацію місця проживання або місця перебування особи.

Детальну інформацію мешканці міста можуть отримати звернувшись до районних відділів соціального захисту.

УПРАВЛІННЯ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ СТАРОСАМБІРСЬКОЇ РАЙОННОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ; 82000, Львівська обл., Старосамбірський район, місто Старий Самбір, ВУЛИЦЯ ЛЕВА ГАЛИЦЬКОГО, будинок 40. телефон: +380323821219

print

Pin It on Pinterest