«

»

Жов 08

Соціальна підтримка учасників АТО/ООС та родин загиблих у Львівській області: як діє Комплексна програма

08102021Відбувся брифінг з питань підтримки ветеранів АТО/ООС у Львівській області. Йшлося, зокрема, про реалізацію Комплексної програми соціальної підтримки учасників АТО та їхніх родин, бійців добровольців АТО, а також родин Героїв Небесної Сотні на 2021-2025 роки, на яку цьогоріч з обласного бюджету скерували більше ніж 41 млн грн.

«Основним завданням цієї Програми є підтримка ветеранів російсько-української війни, і наш обов’язок зробити усе, щоб ці кошти у тому чи іншому напрямі допомогли нашим бійцям», –  зазначив начальник управління соціальних гарантій департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Іван Тимочко.

Зокрема, за його словами, серед основних напрямів програми є  забезпечення на умовах співфінансування житлом учасників АТО (ООС), надання адресних грошових допомог, відшкодування витрат родинам Героїв Небесної Сотні на житлово-комунальні послуги, психологічна підтримка учасників АТО (ООС) тощо.

Цього року 8 сімей загиблих учасників АТО/ООС та Героїв Небесної Сотні області отримали одноразову допомогу в розмірі 100 тисяч гривень. Ще 367 демобілізованих воїнів, які повернулися зі Сходу,  отримали адресну допомогу в розмірі 3 000 гривень.

З початку 2021 року 129 особам внутрішньо переміщеним особам-учасникам АТО / ООС виплатили грошову допомогу на вирішення матеріально-побутових проблем по 8 тис. гривень;  203 бійцям-добровольцям АТО наданого одноразову грошову допомогу в розмірі 2 тис. гривень.

Важливо наголосити, що Комплексна програма соціальної підтримки учасників АТО та їхніх родин, бійців добровольців АТО, а також родин Героїв Небесної Сотні на 2021-2025 роки стосується також підтримки дітей військовослужбовців, які загинули під час виконання бойових завдань та Героїв Небесної Сотні. Відтак, цьогоріч щомісячну соціальну виплату в розмірі 1,5 показника прожиткового мінімуму (у середньому 3 тисячі гривень) отримали 236 дітей.

У межах Програми відбувається виплата одноразової допомоги на встановлення памʼятного знака на могилах загиблих та померлих учасників АТО (ООС). Отримати допомогу в розмірі 50 тис. грн мають право: дружина (чоловік), діти, батьки та утриманці бійця-добровольця АТО та постраждалого учасника Революції Гідності, які на день його смерті та на момент звернення зареєстровані та фактично проживають у Львівській області (у разі відсутності вищезазначених умов право на отримання допомоги мають інші члени родини). У 2021 році 76 родин отримали таку виплату.

В обласному бюджеті в межах Програми передбачені кошти для придбання житла для учасників АТО (ООС). Зокрема, адресна допомога на придбання житла перераховується у вигляді субвенції територіальним громадам. Право на придбання житла на умовах співфінансування з місцевих бюджетів мають особи, місце проживання яких станом на 01.12.2017 року і на день подання заяви на призначення матеріальної допомоги зареєстроване на території Львівської області, та, згідно із законодавством, визнані такими, що потребують поліпшення житлових умов. До слова, у 2021 році на умовах співфінансування закуплено житло для 14 осіб.

Наголошуємо, що До слова, це не єдина програма підтримки ветеранів АТО/ООС, яка діє в області. Так, свої Комплексні програми упорядкували департаменти економічної політики та агропромислового розвитку ЛОДА.

Також активну роботу в напрямку підтримки ветеранів війни на Сході чинить комунальний заклад Львівської обласної ради «Будинок воїна».

Відтак, за словами його директора Олега Височанського, з 15 жовтня в громадах області розпочнуть відкривати філії «Будинку воїна». Це означає, що в кожній громаді працюватиме фахівець (безпосередній учасник бойових дій), який допоможе військовим з маленьких сіл, віддалених районів отримати усю необхідну інформацію щодо реалізації в області програм підтримки учасників АТО, їхніх родин, героїв Небесної Сотні тощо. Найпершим районом, де запровадять філію стане Червоноградський.

print

Pin It on Pinterest