«

»

Жов 28

“Львівщина активно долучилася до реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні”, – Віталій Загайний

Учора 28102021відбулось засідання Ради безбар’єрності щодо результатів  виконання за третій квартал цього року  плану заходів з реалізації Національної стратегії зі створення безбарєрного простору в Україні на період до 2030 року.  

До наради онлайн долучились заступники голови Львівської ОДА Віталій Загайний та Олександр Кулєпін.

Уповноважена Президента України з питань безбар’єрності Тетяна Ломакіна наголосила,  що обласні адміністрації створили проекти обласних планів заходів і їх проаналізувавши, напрацювали окремі рекомендації.

“Для ефективної реалізації плану заходів на обласному рівні  ми  б просили, щоб обласні плани містили такий пункт, як аудит усіх даних, що стосуються шести напрямів  безбар’єрності, створення міжвідомчої робочої групи за участі громадськості, провести навчання для фахівців, які надають державні послуги  на рівні місцевого самоврядування , щоб вони розуміли  нові стандарти роботи щодо безбар’єрності”,   – наголосила Тетяна Ломакіна.

Під час засідання Міністерва, які залучені у роботу над втіленням Національної стратегії, представили флагманські проекти  і розповіли про зроблене станом на сьогодні. Ці проекти стосуються забезпечення фізичної доступності громадських будівель, розвитку інфраструктурної безбар’єрності, доступу до Інтернету в українських селах, розбудови інклюзивного освітнього середовища тощо.

“Для того, щоб громадські будівлі стали більш доступними для маломобільних груп населення Мінрегіоном визначено такі ключові завдання:  удосконалення державних будівельних норм з метою врахування сучасних умов безбар’єрності,  запровадження нових та гармонізація європейських стандартів  у сфері доступності  об’єктів фізичного оточення, забезпечення контролю  за дотриманням державних будівельних стандартів,  посилення відповідальності за порушення таких умов і останнє – це проведення моніторингу безбар’єрності об’єктів”, – наголосив  Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

Віталій Загайний підкреслив, що на реалізацію Стратегії у Львівській ОДА розробили проєкт обласного плану заходів на 2021 і 2022 роки. Структура проєкту включає в себе заходи в шести напрямах безбар’єрності: фізичному, інформаційному, цифровому, суспільному та громадянському, освітньому, економічному.

«Відповідно до кожного з цих напрямів, структурні підрозділи Львівської облдержадміністрації задіяні кожен у своїй сфері у вжитті заходів з безбар’єрності. Також департаменти мають провести галузеві зустрічі із залученням соціальних груп населення для напрацювання спільних пропозицій до проєкту обласного плану. Львівщина активно долучилася до реалізації Національної стратегії і зараз важливою є подальша співпраця із громадськими організаціями та поетапне втілення усіх тих заходів», – наголосив Віталій Загайний.

Нагадаємо, розробка Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору відбувається в межах ініціативи першої леді Олени Зеленської та на виконання Указу Президента України. Її мета – зробити безбар’єрність новою суспільною нормою. Координує роботу над Стратегією міжвідомча робоча група Кабінету Міністрів України під головуванням Міністра розвитку громад та територій Олексія Чернишова.

До групи входять 11 міністрів, низка народних депутатів України, представники Офісу Президента України, державних органів влади, Національного інституту стратегічних досліджень, громадськості та експертної спільноти.

До розробки стратегії також долучилися вже понад 150 експертів з різних регіонів країни.

print

Pin It on Pinterest