«

»

Лис 02

Боротьба з кліщами в теплицях

1904410946_pavutinnij-klisch-naПавутинні кліщі хоч і не великі за розміром, але можуть принести велику шкоду.  Вони проколюють клітини рослин і харчуються їх соком, тим самим виснажуючи культури. До того ж, ці шкідники мають особливість блискавично збільшувати свою чисельність в геометричній прогресії, що є ще більш небезпечним, ніж їх харчування. Чим небезпечні павутинні кліщі Кліщ висмоктує клітинний сік з рослини за допомогою ротового органу, який нагадує шприц і працює за таким же принципом .Умови розмноження і розвитку павутинного кліща На те, як швидко буде розвиватися павутинний кліщ, впливає температура повітря.

Як виявити павутинного кліща Знайти павутинного кліща нескладно – ці павукоподібні люблять забиратися під листя між жилками, люблять бутони і молоді пагони. Завдяки своїм павутинкам, шкідники можуть швидко пересуватися по всій рослині, а також перелітати на рослини, які ростуть поруч. Найголовніша ознака наявності кліща – павутинка з чорними рухливими точками. На листі теж з’являються точки – сліди від проколів. Через деякий час такий лист починає засихати, змінює колір із зеленого на бурий, скручується і обпадає. Павутина, крім того, що допомагає кліщів вільно пересуватися по рослинах, ще й захищає їх від хижаків, навколишнього середовища, а також сприяє збереженню оптимальної для кліщів температури і утримує потрібний рівень вологості.

Як боротися з павутинним кліщем Знищити павутинного кліща не так-то просто. Навіть обробка рослин кожні 14 днів не дасть потрібного ефекту, тому що чисельність шкідника постійно збільшується. Важливий фактор розмноження кліщів – вологість на рівні 30-50%. Зазвичай вищевказаний рівень зберігається при регулярному провітрюванні парника. Але кліщі трохи знижують швидкість розмноження при вологості 90%. Значить, в боротьбі повинен бути комплексний підхід – використання акарицидів і підвищення вологості до 80-90% і вище (проте при цьому треба пам’ятати, що не всім рослинам підходять такі умови).

Боротися зі шкідниками допоможуть і регулярні обприскування водою – адже самі кліщі та їх яйця гинуть в її краплях. Правда, якщо ви побачили, що деякі рослини сильно пошкоджені, їх потрібно видалити, тому що вони будуть становити небезпеку для інших – здорових рослин.  Для того щоб ефективно боротися з павутинним кліщем в теплиці, доведеться поміняти режим підгодівлі рослин. Добрива, що містять азот, які активно використовують в парниках, як раз є сприятливими для розмноження кліща, під час боротьби їх використання потрібно звести до мінімуму. Шкідник не любить фосфор, калій і кальцій – добрива з цими мікроелементами уповільнюють зростання його чисельності. В період боротьби з шкідником городники не рекомендують захоплюватися “органікою”, а також препаратами, що містять амінокислоти і фітогормони. Адже головне в цей момент – захистити рослини від кліща, а вже потім можна думати про те, як повернути їм декоративність. Кліщі легко адаптуються до препаратів, тому їх потрібно міняти – одну діючу речовину можна використовувати тільки один раз в сезон. Щоб зупинити спалах зростання кліщів, знадобляться 3-4 обробки. В ідеалі потрібно проводити акарицидні обробки один раз в тиждень. Як правило, після кожної обробки (зазвичай через 12-24 години) оцінюють, наскільки вона була ефективною. Для цього контрольні рослини оглядають під лупою. Якщо на 2-3 добу після проведеної обробки ви побачите значну масу рухомих кліщів, обробку необхідно повторити, але в цьому випадку доведеться застосувати інший препарат.

Щоб заходи боротьби з павутинним кліщем були ефективними, разом з обприскуванням потрібно підтримувати в теплиці високий рівень вологості, а також підвищувати імунітет рослин за допомогою правильної і своєчасної підгодівлі, яка сприяє зміцненню клітинних стінок. Перемогти павутинного кліща можна тільки в тому випадку, якщо використовувати всі методи боротьби в комплексі

Розповіла  головний спеціаліст відділу фітосанітарних заходів на кордоні Марич О.Є.

print

Pin It on Pinterest