«

»

Лют 16

Аналіз перезимівлі озимих культур

agropoligon-kws-zhyto-tetirske-6-7820-18345Впродовж осінньо-зимового періоду 2021-2022 років погодно-кліматичні умови були  різноманітними(як сприятливими,так і несприятливими)для розвитку та поширення шкідливих організмів.

Атмосферні фронти,які переважали протягом грудня принесли  зимовий режим погоди та зумовили встановлення,як плюсових температур повітря так і мінусові   від+9°С.  до -17°С з опадами у вигляді снігу та дощу. Моніторинг стану посівів  і перебігу  метереологічних умов свідчить,що в нашому регіоні  впродовж   останніх років спостерігається тенденція до потепління. Осіння вегетація озимих зернових була досить своєрідною та складною.

У першій половині календарної осені переважала посушлива погода без опадів. Вона не сприяла отриманню своєчасних сходів, адже саме тоді засівається більша частина посівних площ. У другій ж половині осені суттєво гальмував проростання насіння, появу сходів та розвиток рослин, як відсутність вологи  так і знижений температурний режим . Навіть достатнє зволоження верхнього шару ґрунту не компенсувало вплив низьких температур на посіви. Відтак значна частина посівів озимої пшениці після сої перебуває у дуже слабкому стані. У кращому разі на рослинах утворилося два листки, що, безумовно, може стати причиною їх пошкодження при несприятливих погодних умовах протягом зими. В одно час, після кращих попередників озимі зернових культур перебувають у задовільному і хорошому стані. Особливо відносно ранні посіви, або ті, сівбу яких проводили в оптимальні терміни, тобто з 15 вересня по 15 жовтня. На таких полях озимі завершили осінню вегетацію у фазі кущіння, рослини сумарно налічують від 3 до 5 пагонів та мають середню висоту від 18 до 25 см.

В січня місяці на фоні  незначних опадів продовжував утримуватися підвищений температурний режим. Так, середня температура повітря за першу декаду склала +1,9°С. В окремі дні позначка термометра зростала до 9,0 °С тепла. Спостерігались опади у вигляді дощу та мокрого снігу. Відносна вологість повітря виявилася доволі високою і варіювала впродовж декади від 76 до 87%.Середня глибина промерзання ґрунту була незначною і знаходилася в межах 2-4 см. Сніговий покрив на полях був майже відсутній, лише в окремих місцевостях його висота не перевищувала 1,0–1,5 см. Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння пшениці озимої впродовж декади знижувалася лише до -1,1 °С і не становила найменшої загрози для рослин .Приймаючи до уваги гідротермічні показники першої декади січня можна стверджувати, що за своїми значеннями та тривалістю їх дії вони відповідали початку другої фази загартування рослин, коли за звичайних умов відбувається гальмування процесів дихання, зменшення витрати вуглеводів та поступове зневодненням клітин, яке супроводжується значними якісними змінами структури їх протоплазми. Власне, в такому стані рослини озимих зернових культур знаходилися впродовж порівняно тривалого часу, починаючи з  грудня  та січня місяця.

Аномально тепла погода початку лютого місяця(температурні показники тримались переважно в плюсовому діапазоні спричинила танення снігу та застій води у борознах. Циклони та атмосферні фронти,які надійшли причинили перепади погодних умов: спостерігалось періодичне чергування мінусових та плюсових температур, опадів у вигляді дощу та снігу. Вітер різної сили та напрямків від східного до південно-східного з переходом на північний швидкістю 3-20 м/сек. Відносна вологість становила від 82% до 95%. Середньодобова температура коливалась в межах –2,25оС…+2оС Середньодекадна температура становила +2,83оС.

Для визначення життєздатності рослин озимих культур  було проведено  перший тур відбору  монолітів. Проби відбирались 25 січня в  СГ « Аеліта» та ФГ «ПСП і Компанія

Озима пшениця площа 10 га. Огляд проведено 28січня. Посів було проведено 20-25 жовтня 2021 року.Сорт -Фаворитка Попередник – картопля, соя. Стан посівів –задовільний. Фаза розвитку – початок кущіння. Загальна кількість відібраних рослин – 320 штук; з них здорові 315шт. – 98,4%. Частково пошкоджені – 3шт. – 0,93%, загинуло 2шт., або 0,7%.

Для проведення фітопатологічного аналізу відібрано 100 рослин, з них здорові 100%.

ФГ «ПСП і Компанія». Озима пшениця, пл. 20га, сорт Атлон, І репродукція. Фаза розвитку культури – кущіння, час посіву – І декада жовтня, попередник – овес. Огляд проведено 08 лютого. Загальна кількість відібраних рослин – 352шт., з них здорові 100%, для проведення фітопатологічного аналізу відібрано 100 шт. рослин, з них здорові 100%.

Озима пшениця, пл. 20 га, сорт Патра , ІІІ репродукція. Фаза розвитку – сходи (шило), час посіву – ІІІ декада жовтня, попередник соя. Загальна кількість відібраних рослин 338 шт., з них здорові 100%, для проведення фітопатологічного аналізу відібрано 100 штук рослин, з них здорові 100%.

Озимий ріпак, пл. 30га, сорт Чорний велетень. Фаза розвитку – утворення розетки. Стан посівів задовільний. Загальна кількість відібраних рослин – 270 шт., з них здорові 265 шт., або 98,1%. Частково пошкоджені – 3шт., або 1,16%, загинуло 2шт., або 0,74%. З 100 рослин – здорові 98%, уражених 2%, в т.ч. фомозом 2%. Уражене з осені хворобами листя нижнього ярусу.

Озимий ріпак, пл. 20га, сорт ЕС Навіго. Фаза розвитку – утворення розетки. Стан посівів задовільний. Загальна кількість відібраних рослин – 290 шт., з них здорові 286 шт., або 98,6%. Частково пошкоджені – 3шт., або 1,06%, загинуло 1шт., або 0,34%. З 100 обстежених на хвороби рослин – здорові 100%.

Аналіз стану посівів озимих зернових культур і ріпаку та гідротермічних показників впродовж більшої частини поточного зимового періоду (грудень–січень-половина лютого) свідчить про те, що жоден із наведених чинників не має суттєвого негативного впливу на перезимівлю рослин. Зрозуміло, що перезимівля озимих зернових культур ще не завершена. Попереду  ІІІ декада лютого та березень місяць, які, звичайно, можуть піднести небажаний сюрпризи  , які здатні завдати шкоди посівам не масового, а виключно локального характеру.

Особливо  небезпечним  є  наприкінці зимового періоду, коли із-за витрат захисних речовин та різких потеплінь стійкість озимини знижується. Таким чином, враховуючи розвиток рослин озимих  культур на сьогоднішній день та приймаючи до уваги прогнози погодних умов на найближчу перспективу, можна стверджувати, що загрози посівам на завершальних етапах зимового періоду не передбачається. Для збереження врожаю озимини необхідно постійно вести спостереження за посівами, так як через перепади температур, поперемінне відтавання та замерзання ґрунту в лютому, можливе випирання рослин, що супроводжується пошкодженням кореневої системи.

Разом з тим, є велика ймовірність відновлення активної вегетації озимини в оптимальні строки, що за якісного догляду за посівами може забезпечити вагомий урожай. Серед першочергових завдань для агроформувань – боротьба з мишоподібними гризунами, проведення підживлення недостатньо розвинених посівів, обстеження полів озимих зернових культур з метою визначення подальшої стратегії боротьби з бур’янами, хворобами та шкідниками.

Державний фітосанітарний інспектор  Л.Костенко

print

Pin It on Pinterest