«

»

Бер 29

Основне законодавство та його оновлення

загружено (2)15 березня Верховна Рада України (далі – ВРУ) прийняла Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України» № 2138-IX.

Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15 березня № 2136-IX набрав чинності 24 березня. Він визначає особливості укладення та розірвання трудового договору за ініціативою працівника й роботодавця, переведення працівника і зміни істотних умов праці, встановлення та облік робочого часу й часу відпочинку, оплати праці, надання відпусток, організації кадрового діловодства та архівного зберігання кадрових документів тощо.

Коментар цього Закону України Міністерством економіки України можна знайти тут. Закон України «Про внесення змін до розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України та інших законодавчих актів України» від 15 березня № 2134-IX оновив перелік норм Бюджетного кодексу України, котрі не застосовуються в умовах воєнного стану.

Також у вищеназваному Законі України зазначено, що у період дії воєнного стану та протягом одного року після його припинення або скасування не застосовуються норми Закону України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання»; вся державна допомога, надана протягом такого періоду, вважається допустимою; надавачі державної допомоги звільняються від обов’язку подання повідомлення про нову державну допомогу та подання звітності про чинну державну допомогу.

Того ж дня ВРУ прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо звільнення від військової служби осіб з інвалідністю та осіб, які доглядають за особами з інвалідністю і хворими дітьми» № 2122-IX. Ним запроваджено надання відстрочки та звільнення від призову на строкову військову службу й мобілізації особам, які виховують або доглядають за особами з інвалідністю, хворим іншим із подружжя, батьками, дітьми.

Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення норм, що регулюють питання визначення категорій осіб, які визнаються ветеранами війни та членами сімей загиблих Захисників і Захисниць України, та надання їм соціальних гарантій» від 15 березня № 2121-IX оновлено зміст Законів України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» та «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Зокрема, до кола осіб, які мають право на пенсію нарівні з військовослужбовцями строкової служби та членами їх сімей віднесено осіб з числа членів добровольчих формувань територіальних громад, які стали особами з інвалідністю внаслідок поранення, каліцтва, контузії або захворювання, пов’язаного з виконанням ними завдань, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, а також на членів сімей осіб, які входили до складу добровольчих формувань територіальних громад та загинули (померли) внаслідок поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я,. одержаних під час виконання ними завдань, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України. Також розширено коло осіб, котрі належать до сімей загиблих (померлих) ветеранів війни тощо.

Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» від 15 березня № 2120-IX передбачено, зокрема, що фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої та другої групи мають право його не сплачувати.

Відсоткова ставка єдиного податку для платників третьої групи встановлена у розмірі 2 відсотки від доходу. Кабінету Міністрів України (далі – КМУ) надано повноваження визначати особливості нарахування та сплати єдиного податку. З 1 березня до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після його припинення або скасування, наступні категорії осіб мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе: фізичні особи – підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування; особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності; члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах.

Законом України «Про затвердження Указу Президента України від 14 березня 2022 року №133/2022 «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» від 15 березня № 2119-IX продовжено строк дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 26 березня строком на 30 діб. 16 березня Указом Президента України № 143/2022 «Про загальнонаціональну хвилину мовчання за загиблими внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України» започатковано щоденне проведення о 9 годині 00 хвилин загальнонаціональної хвилини мовчання за співвітчизниками, загиблими внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України, яку слід оголошувати у всіх засобах масової інформації, незалежно від форми власності, та у закладах освіти. 19 березня постановою КМУ № 311 внесені зміни до постанови КМУ № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 9 грудня 2020 р.

На період дії карантину, але не пізніше, ніж до 30 квітня 2022 р., на продовольчі товари, що мають істотну соціальну значущість, перелік яких затверджено постановою КМУ від 22 квітня 2020 р. № 341, встановлено граничний рівень постачальницько-збутової надбавки та торговельної надбавки у розмірі 10 відсотків з урахуванням рекламних, маркетингових послуг, послуг з підготовки, обробки, пакування, інших послуг, пов’язаних з реалізацією відповідних товарів кінцевому споживачу.

13 березня постановою КМУ № 303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану» заборонено проведення планових та позапланових вищеназваних заходів державного нагляду на період воєнного стану. Натомість дозволено здійснювати позапланові заходи державного нагляду (контролю) щодо запобігання неконтрольованому зростанню цін на товари, які мають істотну соціальну значущість, виключно на підставі рішення центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у відповідній сфері, за наявності загрози, що має значний негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави.

17 березня постановою КМУ № 300 «Деякі питання забезпечення безперебійного функціонування системи надання електронних довірчих послуг» установлено, що на період дії воєнного стану на території України та протягом місяця з дня його припинення чи скасування формування нових сертифікатів раніше засвідчених відкритих ключів для користувачів електронних довірчих послуг може здійснюватися кваліфікованими надавачами електронних довірчих послуг автоматично, без особистої присутності таких користувачів.

print

Pin It on Pinterest