«

»

Бер 29

Воєнний стан: оподаткування ФОП

дпаЧи звільняються від сплати єдиного внеску підприємства та ФОП на час воєнного стану та протягом року після його завершення?

Уряд, на виконання доручення Президента Володимира Зеленського, сформував пакет рішень, які мають підтримати український бізнес під час війни, зокрема:

фізичні особи-підприємці першої та другої груп на час воєнного стану та протягом року після його завершення будуть звільнені від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок);

підприємства та фізичні особи-підприємці третьої групи будуть звільнені від сплати єдиного внеску за найманих працівників, які були призвані до лав Збройних Сил України, інших збройних формувань (в тому числі територіальної оборони). Єдиний внесок буде сплачено за рахунок держави.

Чи відтерміновується сплата податків для всіх підприємств, які не спроможні їх заплатити на час воєнного стану?

Уряд, на виконання доручення Президента Володимира Зеленського, сформував пакет рішень, які мають підтримати український бізнес під час війни, зокрема:

відтерміновується сплата податків для всіх підприємств, які не спроможні їх заплатити.

Чи сплачують єдиний внесок ФОП – платники єдиного податку у період воєнного часу?

У період воєнного часу фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої та другої груп звільняються від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок).

Фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку третьої групи звільняється від сплати єдиного внеску за найманих працівників, яких призвано до Збройних Сил України та Сил територіальної оборони Збройних Сил України.

Чи застосовується відповідальність до платників податків у зв’язку з неможливістю своєчасного виконання податкових обов’язків, передбачених Податковим кодексом України у зв’язку з запровадженням воєнного стану в Україні?

Платники податків звільняються від фінансової відповідальності за вчинення податкових правопорушень та порушення іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, у зв’язку із настанням форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), засвідчених Торгово-промисловою палатою України (далі – ТПП України).

ТПП України повідомлено про засвідчення факту настання форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) з 24 лютого 2022 року.

Чи може ФОП – платник ЄП першої або другої групи, який не використовує працю найманих осіб не сплачувати авансові внески єдиного податку, наприклад піти у відпустку?

Відповідно до п. 295.1 ст. 295 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця.

Такі платники єдиного податку можуть здійснити сплату єдиного податку авансовим внеском за весь податковий (звітний) період (квартал, рік), але не більш як до кінця поточного звітного року.

Нарахування авансових внесків для платників єдиного податку першої і другої груп здійснюється контролюючими органами на підставі заяви такого платника єдиного податку щодо розміру обраної ставки єдиного податку, заяви щодо періоду щорічної відпустки та/або заяви щодо терміну тимчасової втрати працездатності (п. 295.2 ст. 295 ПКУ).

Платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів (п. 295.5 ст. 295 ПКУ).

Інформація про період щорічної відпустки і терміни тимчасової втрати працездатності з обов’язковим додаванням копії листка непрацездатності подається за заявою у довільній формі (п.п. 298.3.2 п. 298.3 ст. 298 ПКУ).

print

Pin It on Pinterest