«

»

Кві 26

Сьогодні минає 36 років з дня аварії на Чорнобильській атомній електростанції

0300mlbz-aa78-378x191Внаслідок двох вибухів на енергоблоці АЕС радіоактивна хмара пройшла над європейською частиною радянського союзу, більшою частиною Європи, східною частиною США. У зв’язку з цим 26 квітня у світі відзначають Міжнародний день жертв радіаційних аварій та катастроф.

З історії трагедії: 26 квітня вночі на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС відбулися два потужні вибухи на четвертому енергоблоці АЕС. Потужність вибухів була настільки великою, що було зруйновано стальну і свинцеву обшивку реактора, і в повітря піднялось більше 60 тон радіоактивних матеріалів.

Аварія визнана техногенною, екологічною та гуманітарною катастрофою. Основну частину робіт по ліквідації наслідків аварії виконали в 1986 – 1987 роках, в них взяли участь приблизно 240 000 осіб. Загальна кількість ліквідаторів за всі роки склала приблизно 600 000 осіб. Відразу ж після катастрофи загинула 31 людина.

З території в радіусі 30 кілометрів від місця аварії було евакуйовано більше 100 тисяч людей, загублено 48 тисяч гектарів земельних угідь, виведено із ладу 14 підприємств, втрачено 400 тисяч квадратних метрів житла.

Щоб запобігти подальшим викидам радіоактивних матеріалів, до кінця 1986-го року четвертий реактор АЕС був накритий спеціальним “саркофагом”, який збудували сотні тисяч добровольців і мобілізованих солдатів, а Чорнобильська АЕС була знову введена в експлуатацію.

print

Pin It on Pinterest