«

»

Чер 22

В Україні створено платформу SafeWomenHub для надання невідкладної допомоги жінкам з дітьми та дівчатам

0-02-05-42a301ed836bb1У відповідь на численні порушення прав жінок і дівчат в наслідок воєнних дій в Україні Українська Фундація Громадського Здоров’я створює платформу SafeWomenHUB, для надання невідкладної психологічної, гуманітарної та соціально-правової допомоги жінкам та дівчатам, які постраждали від війни, та підвищення їх обізнаності щодо запобігання сексуальному насильству, сексуальній експлуатації та торгівлі людьми.

Проєкт SafeWomenHUB став можливим за технічної підтримки структури ООН Жінки в Україні та фінансової підтримки Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги Організації Об’єднаних Націй (WPHF), гнучкого і оперативного інструменту фінансування, що підтримує якісні заходи для підвищення спроможності місцевих жінок у запобіганні конфліктам, реагуванні на кризи та надзвичайні ситуації та використовування ключових можливостей миробудівництва.

На 25 квітня 2022 року в Україні, за останніми даними ООН 1 , переселенцями стали майже 13 мільйонів осіб, з яких понад 5,2 мільйони виїхали за межі України, а інші 7,7 мільйонів є внутрішньо переміщеними особами. Гуманітарна катастрофа особливо вплинула на життя та засоби до існування жінок і дівчат, особливо жінок з дітьми. Відомо що гендерне насильство щодо жінок та дівчат як у приватних, так і в громадських місцях загострюється під час масштабних конфліктів. Сексуальне та інші форми гендерного насильства щодо жінок і дівчат є відомими факторами ризику для психічного здоров’я та психосоціального благополуччя в умовах війни, на які слід звертати особливу увагу. Гуманітарна допомога має бути спрямована на запобігання насильству всередині та поза домом, на шляху до безпечних місць, притулків і на кордонах. Необхідно активізувати заходи з профілактики в районах з високою концентрацією озброєних чоловіків і в центрах прийому тимчасово переміщених осіб для захисту жінок і дівчат.

Мета платформи SafeWomenHUB: 1. Запобігти сексуальному насильству та сексуальній експлуатації, торгівлі жінками та дівчатами, які постраждали від конфлікту, шляхом підвищення обізнаності. 2. Надавати професійну психологічну допомогу жінкам та дівчатам під час війни. 3. Надавати соціально-правову, гуманітарну допомогу дислокованим жінкам та дівчатам у межах країни, на шляху до перетину кордону та за кордон (у Львівській та Закарпатській областях) 4. Підвищити обізнаність про загрозу гендерного та сексуального насильства під час війни та про те, які служби доступні для реагування/попередження на них 5. Підвищити спроможність спеціалізованих організацій громадянського суспільства щодо боротьби з сексуальними насильством та експлуатацією, торгівлею жінками та дівчатам.

Платформа SafeWomenHUB забезпечить доступ жінок та дівчат, які постраждали від воєнних дій в Україні, до психологічних, соціальних та юридичних послуг.

0-02-05-42a301ed836b617081a44848d767433ba5244a24cd82f405ed5e71f257bb5bdc_738e178d0b8cfbb1Дистанційне 1 ОСHA Ukraine Flash Appeal (March-August 2022) https://reliefweb.int/report/ukraine/ukraine-flash-appeal-march-august-2022 (онлайн та телефоном) надання психологічних, соціальних та юридичних послуг покликане реагувати на потреби дислокованих всередині країни та за кордоном жінок та дівчат, які пережили сексуальне насильство та експлуатацію, постраждали від торгівлі людьми, а також насильства від інтимного партнера. Робота платформи SafeWomenHUB направлена на допомогу п’яти групам постраждалих жінок, або тих, хто знаходяться у зоні ризику: Жінки, кризова життєва ситуація яких посилилась у зв’язку з воєнними діями в Україні. Жінки, які тимчасово змінили місце проживання в Україні. Жінки, які емігрували за кордон. Жінки, які знаходяться в зоні тимчасової окупації військами Російської Федерації. Жінки, які постраждали від сексуального та інших видів насильства на звільнених територіях від окупаційних військ Російської Федерації.

Система SafeWomenHUB направлена на виявлення постраждалих, які потребують онлайн та офлайн підтримки, та їх безпосередній доступ до платформи. Жінки та дівчата отримають можливість користуватись послугами кваліфікованих психологів, психотерапевтів та юристів. Психологічна допомога надаватиметься онлайн за рахунок соціальних мереж і телеграм каналу та у живому форматі у Києві, Київській області, Львові та Закарпатті під час евакуації та біженкам, які знайшли прихисток у країнах Європейського Союзу. Психологи, кейс-менеджери та юристи проєкту здійснюватимуть онлайн-консультації щодо обробки запитів, отримання статусу ВПО та біженця, гуманітарної допомоги, пошуку житла, транспортування, у координації з іншими постачальниками гуманітарних послуг та евакуаційними центрами/волонтерами. Комунікаційна складова проєкту передбачає підвищення обізнаності жінок про ризики різних форм гендерного насильства, сексуального насильства та торгівлі людьми, під які в першу чергу потрапляють дислоковані жінки та дівчата.

В рамках проєкту будуть проведені тренінги з організаціями громадянського суспільства із Західної України для презентації напрацьованих моделей допомоги та протоколів інтервенцій у роботі з превенцією сексуального насильства та сексуальній експлуатації, торгівлі жінками та дівчатами, які постраждали від війни. Для отримання повної інформації про проєкт, або у разі зацікавленості у партнерстві, будь ласка, звертайтеся до виконавчої директорки МБФ “Українська фундація громадського здоров’я” Галини Скіпальської

(e-mail: Halyna.Skipalska@healthright.org).

Для отримання допомоги, будь ласка, підписуйтесь на нас: телеграм канал: SafeWomenHUB https://t.me/safewomenhub фейсбук-сторінка https://www.facebook.com/Safewomenhub інстаграм-сторінку https://instagram.com/safewomanhub пошта: safewomenhub@gmail.com

Проєкт впроваджено Міжнародним благодійним фондом «Українська фундація громадського здоров’я» у тісній співпраці зі Структурою Організації Об’єднаних Націй з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок ООН Жінки та при фінансовій підтримці Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги Організації Об’єднаних Націй (WPHF). Про WPHF Жіночий фонд миру та гуманітарної допомоги Організації Об’єднаних Націй (WPHF) – це глобальне партнерство, яке активізує дії та прискорює підтримку участі, лідерства та розширення прав і можливостей жінок у сфері гуманітарної допомоги та миру та безпеки. WPHF, керований низкою представників громадянського суспільства, урядів та ООН, — це трастовий фонд за участі багатьох партнерів, який мобілізує терміново необхідне фінансування для місцевих організацій, очолюваних жінками, та працює разом із жінками на передовій заради побудова міцного миру. WPHF надав фінансування та підтримав спроможність понад 500 місцевих та місцевих організацій громадянського суспільства, які працюють над питаннями порядку денного «Жінки, мир, безпека» та реалізують гуманітарну діяльність у 26 країнах світу, які постраждали від кризи.

print

Pin It on Pinterest