«

»

Чер 24

Харчові отруєння влітку! Інформує Держпродспоживслужба

7684Про причини виникненя харчових отруєнь.

Влітку збільшується ризик виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекційних хвороб. Адже спека створює ідеальні умови для розмноження збудників, що викликають захворювання на кишкові інфекції.

Харчові продукти рослинного і тваринного походження, які реалізуються на стихійних ринках, є потенційно небезпечними для споживання. Товар у таких місцях реалізується без дотримання належного температурного режиму, не пройшовши лабораторний контроль, без належного пакування, що убезпечувало б продукцію від забруднення, а також без супровідних документів, які б засвідчували безпечність продукту. Водночас особи, які продають товар з рук, не мають умов для дотримання правил особистої гігієни, що вкрай важливо при поводженні з продуктами харчування. Через спеку будь –який харчовий продукт за 20-30 хвилин перетворюється на отруту.

В організм здорової людини збудники гострих кишкових інфекцій потрапляють із забрудненими харчовими продуктами та питною водою, а також через брудні руки при недотриманні правил особистої гігієни. Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей.

          Найчастіше збудники кишкових інфекції знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти тощо), немитих фруктах та овочах.

Але основною причиною виникнення гострої кишкової інфекції є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, залучення до приготування страв випадкових осіб, котрі не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму.

При гострих кишкових інфекційних захворюваннях та харчових отруєннях ефективність профілактичних заходів залежить від рівня гігієнічних знань населення та дотримання гігієнічних правил.

Таким чином з метою профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій необхідно виконувати такі заходи профілактики:

  • не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаними термінами зберігання;
  • не брати в дорогу при здійсненні подорожі та на відпочинок продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські кремові вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні);
  • продукти, що швидко псуються, зберігати лише в холодильнику, обов’язково дотримуватись термінів їх зберігання;
  • при купівлі харчових продуктів обов’язково звертати увагу на терміни та умови їх зберігання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб та при дотриманні температурних режимів, зазначених на упаковці та у встановлений виробником термін;
  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб; купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції;
  • розливне молоко, куплене на базарі, перед вживанням обов’язково слід кип’ятити, не вживати молоко-самоквас і сир з нього без попередньої термічної обробки;
  • не вживати невідомі гриби, дикорослі ягоди, трави та інші рослини;
  • на відпочинку виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо);
  • не готувати страви із запасом, приготовлені страви бажано вживати відразу (зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати двох годин);
  • при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною проточною водою, а для споживання дітям – додатково обдати окропом;
  • не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, ставків, невідомих підземних джерел водопостачання, поверхневих вод тощо;
  • для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання, кип’ячену або бутильовану питну воду;
  • перед приготуванням їжі та перед її вживанням слід завжди мити руки з милом;
  • необхідно обов’язково мити руки після відвідування туалету;
  • ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;
  • сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремо, стіл, розділювальні дошки, ножі, м’ясорубку (блендер, кухонний комбайн тощо) після роботи з сирими продуктами потрібно ретельно вимити і ошпарити окропом;
  • під час відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни, дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі дикорослі ягоди, гриби та інші продукти невідомого походження;
  • для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно визначеними місцями відпочинку та відповідно облаштованими пляжами; при купанні у водоймах і басейнах не слід допускати потрапляння води до рота;
  • вести боротьбу з мухами;
  • захищати харчові продукти від випадкових забруднень, від комах, гризунів та інших тварин.

У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції (болі в животі, нудота, блювання, пронос, підвищена температура тіла) необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров’я!      Якщо у дитини погіршилося самопочуття, навіть незначно порушився характер випорожнень, не шукайте причин, не посилайтеся на прорізування зубів, зміну харчування – негайно звертайтеся до лікаря.

Виконання цих нескладних правил та порад допоможе уникнути захворювання та зберегти ваше здоров’я та здоров’я ваших близьких!

Пам’ятайте про профілактику і приділяйте увагу своєму здоров’ю, і жодна недуга не затьмарить ваш літній відпочинок!

Начальник                                                                                                  Богдан ВЕНЦИК

print

Pin It on Pinterest

Bakautoto Bakautoto Bakautoto situstoto situs togel resmi bandar togel situs togel terpercaya situs toto bandar togel terpercaya bandar togel bandar togel bandar togel situs togel resmi
rimbatoto rimbatoto slot gacor slot gacor slot gacor slot gacor
situs slot gacor

toto slot toto slot situs hk pools toto slot

toto hk hk pools

slot toto

bo togel

hk pools

toto slot

toto slot

toto togel

toto macau

situs togel

toto slot

situs slot gacor

mahjong slot

situs toto

situs slot gacor

toto togel

situs togel

toto slot

rtp slot

situs gacor

slotgacor

situs hk pools

toto slot

toto slot

slot toto

situs toto macau

toto slot

slot toto

hk pools

situs togel

toto slot

situs slot gacor

toto terpercaya

slot gacor

toto slot

toto slot

toto slot

link gacor hari ini

toto slot

situs toto

hk pools

situs toto

situs toto hk

toto slot

toto slot

hk pools

toto slot

slot gacor

bo togel

situs slot gacor

toto slot

situs slot gacor situs slot gacor sabung ayam slot mahjong hongkong pools asli toto slot rtp slot sabung ayam online toto macau toto slot

toto slot

slot gacor

slot gacor

toto slot

situs sabung ayam

hk pools

slot gacor

hk pools

toto slot

bo togel

bo togel

situs toto

situs hk pools

slot gacor