«

»

Чер 27

У співпраці з Фондом ООН у галузі народонаселення у Львові облаштують центр допомоги постраждалим

27062022В межах роботи Уряду щодо надання допомоги постраждалим від збройної агресії рф проти України та відповідно до Рамкової програми співробітництва між Урядом України та ООН щодо запобігання та протидії сексуальному насильству, пов’язаному зі збройною агресією, сьогодні 27 червня, відбувся робочий візит делегації на чолі з Урядовою уповноваженою з питань гендерної політики Катериною Левченко за участю представників Фонду народонаселення ООН в Україні до Львова.

Його метою є підготовка до створення центрів допомоги постраждалим у населених пунктах, які приймають громадян, що виїхали з зони активних бойових дій чи окупованих територій.

Зокрема, у Львові такий центр пропонують облаштувати у Львівському палаці мистецтв, де від початку війни діє Обласний гуманітарний штаб, а віднедавна Офіс підтримки родин військовослужбовців.

Як зазначив заступник начальника Львівської ОВА Іван Собко заклади, які мають на меті підтримку населення, що активно залучене до воєнних дій, їхні родини, а також осіб, які страждають від війни є дуже дієвими і вже показують свою ефективність.

«У Палаці мистецтв працює центр підтримки військовослужбовців, тут надають послуги, якими можуть скористатись як військовослужбовці, так і їхні родини. Мета Офісу – бути на прямому зв’язку з військовими та їх родинами і надавати усю необхідну допомогу. Дуже часто це і певного роду психологічна допомога, коли людина розуміє, що поза болем і страхами з якими вона живе щодня, є люди, які готові допомогти і яким не байдуже. Це гарний приклад формату роботи такого центру. Відповідно ми також зацікавлені у створенні та роботі центру допомоги постраждалим і всіляко цьому сприятимемо»,-  зазначив Іван Собко.

Як розповіла Урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко центри допомоги постраждалим облаштовують на територіях, де є найбільший потік переміщених осіб.

Так, фактично ще минулого тижня такий центр розпочав роботу у Запоріжжі на базі гуманітарного хабу. На черзі Львів, Київ, Дніпро.

Першочергово його завдання допомогти тим, хто пережив сексуальне насильство зі сторони російських військових. Як наголосила Катерина Левченко важливо, щоб постраждалі були готові говорити про це і звертатись за допомогою.

Відтак, центр виконуватиме два основних завдання: комплексна допомога постраждалим, а також збір доказів, про злочини російських військових з подальшим можливим використанням їх у судах, зокрема міжнародних.

У центрі передбачають створення 7 робочих місць. Це соціальні працівники, психологи, кейс-менеджер та адміністратор. Заробітна плата фінансуватиметься за рахунок Фонду ООН у галузі народонаселення.

Крім надання первинної (інформаційної, психологічної, правової) допомоги Центр володітиме усією наявною інформацією щодо мережі соціальних закладів, центрів області та співпрацюватиме з ними.  Також, спеціалісти центру оперуватимуть інформацією про загальнонаціональні та закордонні ресурси допомоги постраждалим. Відтак, це дозволить забезпечити постраждалим входження до системи комплексної спеціалізованої підтримки. Центр тісно співпрацюватиме з мобільними бригадами соціально-психологічної допомоги.

Термін дії проекту невизначений. Центр створять на час, поки не зникне гуманітарна потреба.

print

Pin It on Pinterest