«

»

Лип 01

Ботулізм – небезпечне захворювання

ДержпродспоживслужбаБотулізм – це дуже важке, смертельно небезпечне інфекційно-токсичне
захворювання, що вражає нервову систему. Ботулізм виникає при
попаданні в організм харчових продуктів, що містять мікроб – збудник
інфекції. Особливо небезпечні консервовані вироби домашнього
приготування, без доступу повітря мікроб ботулізму починає виробляти
дуже сильну отруту, яка у багато разів небезпечніше отрути гримучої змії.
Що стосується причин ботулізму, то вони полягають у вживанні таких
продуктів в їжу, як домашня консервація (особливо це овочі і гриби), шинка,
риба (солона, копчена), ковбаси. Майже всі ті продукти, які піддалися
ґрунтовому забрудненню або вмісту кишківника тварин, риб і птахів, що
містять в собі спори збудника захворювання.

Інфекція, потрапивши в кишечник людини, всмоктується в кров і викликає
важке захворювання. Ботулізм вражає нервову систему, в основному спинний
мозок. Внаслідок цього, настає параліч м'язів, розвивається гостра дихальна
недостатність. Хвороба розвивається вкрай швидко – протягом 2-24 годин.
Хвороба не заразна і від людини до людини хвороба не передається. До того ж
отрута розсіюється по тарі ділянками, тому не всі люди, які вживали продукт у
їжу з однієї і тієї ж банки, можуть заразитися ботулізмом. А ось імунітет до
ботулізму не виникає, цією хворобою можна захворіти повторно.
Основні симптоми характерні для багатьох харчових отруєнь – частий
пронос, блювота, різкі болі в животі, невелике підвищення температури. Далі
ботулізм починає виявлятися більш специфічно – порушується гострота зору,
спостерігається двоїння в очах, туман, погано розрізняються предмети. Далі
виникає порушення мови та зміна голосу, з'являється м'язова слабкість і сухість
у роті. Якщо хворобу не лікувати, то м'язова слабкість прогресує і настане
смерть від паралічу дихальної мускулатури.
При перших же симптомах отруєння необхідно звертатися до лікаря,
хворому потрібна обов'язкова госпіталізація, лікування проводиться в
інфекційній лікарні.
До приїзду лікаря надання першої допомоги полягає в промиванні шлунку та
доступі свіжого повітря. Отруєння ботулізмом часто призводить до смерті
хворого. Від того, як швидко він отримає першу допомогу в домашніх умовах і
буде госпіталізований, залежить результат захворювання.

Для профілактики ботулізму дотримуйтесь наступних правил гігієни:
 не купуйте м'ясо, гриби, консерви у приватників без перевірки документів
ветслужби.

 не вживайте в їжу консерви з роздутими кришками або ознаками псування
(помутніння вмісту, сторонній запах, смак і т. д.);
 перед вживанням консервів домашнього приготування прокип'ятіть їх, не
знімаючи кришки, протягом 15-20 хв при температурі вище 100 гр.
 не вживайте на другу добу консерви із розкритою кришкою (мова йде про
металеві банки);
 відкривши банку рибних або м'ясних консервів, перекладіть їх у
фарфоровий або скляний посуд і вживете в той же день;
 ніколи не зберігайте шматки м'яса, лише злегка обсмаживши їх;
 робочі інструменти, наприклад дошки для оброблення, сито і т. д., часто
мийте у великій кількості гарячої води;
 все, що вживається в їжу в сирому вигляді, необхідно ґрунтовно промити
(змити патогенні мікроби);
 часто і ретельно мийте холодильник гарячою водою. Каструлі та інші
ємності з їжею завжди закривайте кришкою;
 при перших ознаках харчового отруєння негайно викликайте лікаря додому,
після чого приступайте до надання швидкої долікарської допомоги.

Головний спеціаліст Старосамбірського відділу Васік Г.Б.
Самбірського районного управління Головного управління
Держпродспоживслужби у Львівській області.

print

Pin It on Pinterest