«

»

Лип 04

Профілактика гострих кишкових захворювань та харчових отруєнь

ДержпродспоживслужбаАктуальними чинниками передачі кишкових інфекцій залишаються неякісно промиті овочі, зелень, фрукти, ягоди й молочна продукція, що купується населенням на ринках, у т.ч. стихійних, у приватних осіб, зберігається без належних температурних умов та вживається без необхідної термічної обробки. При сальмонельозі провідними факторами передачі є сирі або недостатньо термічно оброблені яйця, м’ясо птиці, приготовлене з порушенням гігієнічних вимог.

У літню пору року шкідливі бактерії розмножуються досить швидко  і часто виникають харчові отруєння чи кишкові інфекції,  пов’язані із вживанням продуктів харчування та питної води. Більшість спалахів інфекційних захворювань та отруєнь виникають після проведення масових святкувань – весіль, ювілеїв, випускних вечорів, проводів в армію тощо.

Основними причинами спалахів є нехтування елементарними правилами особистої гігієни, порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму.

Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються “із запасом”, що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань та  продуктів їх  життєдіяльності.

Джерелом кишкових інфекцій є хвора людина. Особливу небезпеку становлять особи з легким перебігом захворювання і особливо ті, хто по роду своєї діяльності зайнятий в сфері обслуговування населення. А саме – продавці продуктових магазинів, робітники системи громадського харчування, підприємств харчової промисловості, дитячих закладів. Залишаючись на робочому місці, такі співробітники, будучи  хворими, здатні забруднювати збудниками все, до чого торкаються їх руки: посуд, харчові продукти, предмети навколишнього середовища. Захворювання проявляється в вигляді  порушень функцій органів травної системи.

Характерними симптомами кишкових інфекцій  є нудота, блювота, діарея, різкі болі в ділянці живота, загальна слабкість, підвищення температури тіла.

З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь  рекомендовано:

– не вживати протермінованих продуктів і напоїв та при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності;

– не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції (сертифікати якості)

– не готувати  страви  із запасом, приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання, вони мають проходити вторинну термічну обробку; зберігання приготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин;

– не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання);

– не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо);

– для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;

– при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і проварена; для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води;

– перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом;

– обов’язково мити руки після відвідування туалетів;

– при відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни; дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти;

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.

Бережіть себе і своїх близьких, адже попередити хворобу набагато легше, ніж вилікувати !

З повагою, Старосамбірський відділ Самбірського районного відділу ДУ «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

print

Pin It on Pinterest

Bakautoto Bakautoto Bakautoto situstoto situs togel resmi bandar togel situs togel terpercaya situs toto bandar togel terpercaya bandar togel bandar togel bandar togel situs togel resmi
rimbatoto rimbatoto slot gacor slot gacor slot gacor slot gacor
situs slot gacor

toto slot toto slot situs hk pools toto slot

toto hk hk pools

slot toto

bo togel

hk pools

toto slot

toto slot

toto togel

toto macau

situs togel

toto slot

situs slot gacor

mahjong slot

situs toto

situs slot gacor

toto togel

situs togel

toto slot

rtp slot

situs gacor

slotgacor

situs hk pools

toto slot

toto slot

slot toto

situs toto macau

toto slot

slot toto

hk pools

situs togel

toto slot

situs slot gacor

toto terpercaya

slot gacor

toto slot

toto slot

toto slot

link gacor hari ini

toto slot

situs toto

hk pools

situs toto

situs toto hk

toto slot

toto slot

hk pools

toto slot

slot gacor

bo togel

situs slot gacor

toto slot

situs slot gacor situs slot gacor sabung ayam slot mahjong hongkong pools asli toto slot rtp slot sabung ayam online toto macau