«

»

Лип 13

Про одноразове добровільне декларування розповіли у Старосамбірській ДПІ

дпаНачальник Старосамбірськоїї ДПІ Віктор Дмитрук провів ряд зустрічей з представниками бізнесу та громадянами з приводу проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування.

Зокрема податківець розповів про об’єкти, які підлягають декларуванню, хто може бути декларантом, як розрахувати базу для нарахування збору та за якими ставками.

Керівник ДПІ нагадав, що до 1 вересня 2022 року в Україні триває кампанія одноразового (спеціального) добровільного декларування, під час якої громадяни можуть сплатити податок з неоподаткованих доходів за нижчими ставками. Також відмітив, що “податкова амністія” – це легалізація активів, які були приховані від декларування. Амністія дає змогу людині підтвердити легальність своїх статків. Подання податкової декларації підтверджує законність набуття грошових коштів. Декларування здійснюється добровільно і лише у разі, якщо особа має активи, які підлягали оподаткуванню та з яких не були сплачені податки (або сплачені не в повному обсязі).

Наголошенно на ще одному джерелі наповнення місцевих бюджетів – на залученні до декларування громадян, які в 2021 році отримували неоподатковувані доходи. Посадовець зазначив, що такі громадяни повинні подати до податкової інспекції декларацію про майновий стан і доходи та сплатити податок на доходи фізичних осіб та військовий збір. При цьому зазначив, що термін подання декларації продовжено на шість місяців після  завершення або скасування воєнного стану.

Під час діалогу також обговорили основні зміни у податковому законодавстві, зокрема Закон України №2142-IX, Закон №1914-IX, Закон №1946-IX, Закон №2260 тощо. Йшлося про застосування РРО/ПРРО та проаналізовано проблемні питання, які виникають під час робочого процесу та шляхи їх вирішення.

print

Pin It on Pinterest