«

»

Сер 16

Виконання рішень суду у сфері реєстрації нерухомості

цнапЗаконом України № 2255-IX від 12.05.2022 внесені зміни до ст. 26 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (далі: Закону), частина з яких набрали чинності 26.07.2022 року.

Зокрема, оновлена ст. 26 Закону, якою передбачено проведення державної реєстрації на підставі деяких рішень суду.

Хочеться наголосити, що дана стаття не стосується всіх без виключень рішень суду, а лише деяких, а саме:

  • у разі скасування рішення державного реєстратора про державну реєстрацію прав на підставі судового рішення;
  •  у випадку, передбаченому пунктом 1 частини сьомої статті 37 ЗУ, на підставі рішення Міністерства юстиції України;
  • у разі визнання на підставі судового рішення недійсними на підставі судового рішення документів, на підставі яких проведено державну реєстрацію прав;
  • у разі визнання на підставі судового рішення скасування на підставі судового рішення документів, на підставі яких проведено державну реєстрацію прав;
  • у разі скасування на підставі судового рішення державної реєстрації прав, що мало наслідком державну реєстрацію набуття речових прав, обтяжень речових прав.

Стаття 26 не містить інформацію та порядок про виконання інших рішень суду, таких як: про розірвання договору; про встановлення факту, що має юридичне значення; про визнання права власності в порядку спадкування та інші.

Також зверніть увагу, що законодавці прибрали норму  одночасності в частині, коли суду необхідно було в разі скасування або визнання рішення державного реєстратора чи документів, на підставі яких було зареєстровано право власності, прийняти рішення щодо визнання права власності за певною особою та припинити всі інші речові права та обтяження стосовно оспорюваного об’єкту.

Які ж дії повинен вчинити державний реєстратор при реєстрації прав на підставі такого рішення суду?

Стаття 26 говорить нам, що одночасно з державною реєстрацією припинення речових прав чи обтяжень речових прав проводиться державна реєстрація набуття відповідних прав чи обтяжень. При цьому дата і час державної реєстрації набуття речових прав, обтяжень речових прав, що були припинені у зв’язку з проведенням відповідної державної реєстрації та наявні в Державному реєстрі прав, у тому числі в його невід’ємній архівній складовій частині, залишаються  незмінними.
Відповідні права чи обтяження  повертаються у стан, що існував до відповідної державної реєстрації, шляхом  державної реєстрації змін чи набуття таких речових прав, обтяжень речових прав. При цьому дата і час державної реєстрації набуття речових прав, обтяжень речових прав, що були припинені у зв’язку з проведенням відповідної державної реєстрації та наявні в Державному реєстрі прав, у тому числі в його невід’ємній архівній складовій частині, залишаються  незмінними.

ЗАУВАЖИМО: Відомості про речові права, обтяження речових прав, внесені до Державного реєстру прав,  не підлягають скасуванню та/або вилученню.

Постановою №1127 від 25 грудня 2015 р. «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» передбачено, що надання послуг у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень до впровадження програмного забезпечення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, створеного відповідно до Закону України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень” та інших нормативно-правових актів, прийнятих відповідно до нього, здійснюється відповідно до законодавства  за допомогою  діючого програмного забезпечення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Тому можемо навести такий приклад застосування норми, зазначеної в ст. 26.
У 2017 році громадянином Івановим було подано зареєтровано право власності на підставі свідоцтва про право власності на квартиру. Між громадянином Івановим та громадянином Петровим в 2018 році укладено договір купівлі-продажу даної квартири. Згодом громадянин Іванов подає позов до суду з визнанням договору купівлі-продажу недійсним у зв’язку з неналежним виконанням умов правочину. Суд задовольняє позов та скасовує договір купівлі-продажу від 2018 року. В даній ситуації державному реєстратору необхідно зробити перехід права власності від громадянина Петрова до попереднього власника майна, тобто до громадянина Іванова, але обов’язково зазначити первісні дату та час державної реєстрації (наприклад, в додаткових відомостях до права власності).

print

Pin It on Pinterest