«

»

Сер 17

Журналісти видання Дививсь-інфо зацікавилися історією єврейської громади Старого Самбора

12 серпня 2016 року журналісти видання Дививсь-інфо Ольга ТУРЧИН та Микита ПЕЧЕНИК відвідали місто Старий Самбір з метою висвітлення історії старосамбірської єврейської громади. За наслідками візиту оприлюднена стаття під заголовком «Сторінки з історії старосамбірської єврейської громади, – кладовище і синагога «просять» про допомогу». В своїй публікації Ольга ТУРЧИН розповідає історію євреїв Старого Самбора:

«Старий Самбір – місто, яке було закладене на праві Магдебурзькім, пишається своєю історією та єврейськими архітектурними пам’ятками такими, як синагога і староєврейський цвинтар.

Після Другої світової війни, де у місті повністю було знищено євреїв – їхні пам’ятки, такі як синагога і староєврейське кладовище, опинилися самі по собі.

Єврейська святиня знаходиться на підвищенні в центрі міста – невеличка за розміром…

Вздовж вулиці розміщені  будинки (тут знаходився єврейський квартал),  в яких колись проживали євреї. Зараз у цих будівлях мешкають місцеві жителі.

Біля траси над урвищем розкинувся древній єврейський кіркут. Це кладовище нагадує не просто поховання людей, а поховання цивілізації. За межами міста «вирує життя» вже зовсім іншого народу.

Друга світова війна у 1941-1944 роках змінила долю єврейського народу: єврейська громада була повністю знищена німцями. Все, що  залишилося від багатовікового єврейського надбання Старого Самбора – цвинтар і синагога».

Докладніше на офіційному сайті видання Дивись-інфо

http://dyvys.info/2016/08/16/storinky-z-istoriyi-starosambirskoyi/

Автор світлини Микита ПЕЧЕНИК

print

Pin It on Pinterest