«

»

Вер 19

Особливості реєстрації майна фермерського господарства

цнапДо складу фермерського господарства як цілісного майнового комплексу входить майно, передане до складеного капіталу, нерозподілений прибуток, майнові та інші зобов’язання.

Частка у статутному (складеному) капіталі фермерського господарства не входить до складу цілісного майнового комплексу, адже не належить фермерському господарству, а є власністю його членів.

Відчуження фермерського господарства як цілісного майнового комплексу допускається лише за цивільно-правовими угодами та на підставі відповідного рішення членів фермерського господарства.

Обмеження щодо суб’єктного складу членів фермерського господарства (за винятком набуття членства юридичною особою) не стосуються випадку, коли
частка в статутному (складеному) капіталі фермерського господарства належить 100 % одній особі. У такому разі зазначена особа за аналогією механізму відчуження частки учасником товариства з обмеженою відповідальністю, визначеною статтею 21 Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю», може відчужити належну їй частку (100 %) іншій особі – не обов’язково члену своєї сім’ї, адже бути головою фермерського господарства має право будь-яка особа і не вимагається, щоб вона була пов’язана родинними / сімейними стосунками з відчужувачем частки в статутному (складеному) капіталі фермерського господарства.

Детальніше з текстом постанови КГС ВС від 18.01.2022 у справі No 912/96/21 можна ознайомитися за посиланням – http://reyestr.court.gov.ua/Review/102914084.

print

Pin It on Pinterest