«

»

Вер 23

Від насінини до рослини

загружено (9)Щорічно від хвороб та шкідників в Україні втрачаються  тонни зерна та іншої рослинної продукції. В рослинництві для отримання запланованого врожаю велике значення має оптимізація фітосанітарної ситуації. Це досягається дотриманням агротехнічних заходів, використання стійких сортів в поєднанні із застосуванням хімічних засобів захисту рослин.

Насіннєвий матеріал, який сьогодні є в товаровиробника в зв’язку з несприятливими погодними умовами став джерелом інфекції.  Виключно через насіння відбувається інфекція рослин пшениці летючою сашкою. Фузаріози і гельмінтоспоріози зернових поширюються як через насіння, так і через грунт. Виняткове значення в обмеженні і поширенні хвороб і розмноження шкідників мають оптимальні строки сівби.

Зернівка злаків є не що інакше, як спеціалізована форма рослини, стійка до несприятливих умов середовища. А от наступна стадія, проросток, є найуразливішим в розвитку рослини. Цілий комплекс організмів (гриби, бактерії, віруси, шкідники) можуть впливати на ріст і розвиток молодої рослини. Наслідком ураження є зниження життєздатності  та енергії проростання насіння, коренева гниль, затримка росту і розвитку. Саме тому передумовою доброго урожаю є знищення патогенів на початкових стадіях розвитку зернових культур, тобто протруювання посівного зерна. Ефективність протруювання залежить від правильного вибору препарату та підготовки самого посівного матеріалу. Він повинен бути чистим за сортовим складом, мати високу енергію проростання та польову схожість. Якість протруєння залежить від мікро- та макротріщин. Чим більше такого зерна, тим менша частка діючої речовини потрапляє на здорове зерно. Слід також дотримуватись рекомендованих норм витрати препаратів. Зменшення її призводить до ураження хворобами.

Асортимент протруйників представлений в основному системними фунгіцидами з двома-трьома діючими речовинами, що мають високу біологічну активність не тільки проти збудників хвороб, але й щодо самої рослини. Вони забезпечують надійний захист рослин від поверхневої насіннєвої інфекції (тверда сажка пшениці), проти внутрішньої інфекції (летюча сажка пшениці і ячменю). Це такі високоефективні препарати як Авіцена с.е.,Байтан універсал, Віта вакс200 ФФ,  Вінцит 050 CS, Раксіл Ультра FS,Ламардор 400 FS,Венцидор к.  та інші.

Отже, протруювання насіння – обов’язковий технологічний прийом при вирощуванні  зернових культур, який дає можливість захистити насіння від поверхневої та внутрішньої, а в окремих випадках аерогенної, інфекції.

 

 

 

Державний  фітосанітарний  інспектор                                      Л.Костенко

print

Pin It on Pinterest