«

»

Жов 07

Консультує Держпродспоживслужба

ДержпродспоживслужбаПильщик – шкідник плодових дерев

З настанням осені все більше можна помітити об’їдання листя на фруктових деревах. З вигляду дуже помітне павутиння білого кольору на ділянках гілок і пожовтіле, з’їжджене листя. Садівники відразу не приділяють цьому уваги, поки це павутиння не з’являється майже на всіх деревах саду. Якщо уважно придивимося до листя дерев, то помітимо під білим павутинням є зелені гусениці — це, як називають у народі “пильщик” або ” білий американський метелик”.

 

Шкідник пильщик плодовий (американський метелик): комаха чорного кольору з жовто-білими смужками і крильцями, довжина тіла якої досягає до 10 міліметрів. Личинки – темно-зелені гусениці завдовжки до 12 міліметрів, з темною смужкою на спині. Гусениці пошкоджують листя вишні, черешні та інших плодових дерев і не тільки. Зимують личинки в ґрунті під кроною дерева на глибині 25 сантиметрів. Вилітають пильщики під час розпускання бруньок, на весні. Самки відкладають до 70 яєць на нижню сторону листя.До початку червня пильщики спочатку тримаються групами в загальних павутинних гніздах, виїдаючи м’якоть листків. Пізніше вони живуть поодинці, в згорнутому і обмотаному павутиною листі, об’їдаючи його.

При масових проявах пильщика, можуть бути знищені всі листя будь-якого дерева.

До кінця вересня личинки йдуть на зимівлю в ґрунт. У посушливі роки личинки можуть залишатися там до двох років, не виходячи на поверхню.

Заходи боротьби з плодовим пильщиком: Потрібне обприскування заражених дерев і чагарників карбофосом, хлорофосом, актелліком, гардоною, метафосом, фосфамидами тощо.

Важливо дотримуватися правила агротехніки і профілактики за плодовими деревами в саду. Ґрунт під кронами дерев вишні, черешні, яблуні, груші, абрикоси обов’язково перекопують під морози, щоб дати можливість личинкам вимерзнути. Необхідно збирати в ручну і спалювати павутинні гнізда з личинками пильщика. Слід зауважити, що якщо на дачній ділянці є інші дерева (не фруктові), то їх листя також вражає пильщик. Тому ці дерева слід обробляти за аналогічною технологією, так як личинки пильщика можуть перекочувати на плодові дерева. Є помилкова думка у садівників, обпалити крони дерев вогнищем, у період обпадання листя. Цього робити не слід, так як на цю пору переважна більшість личинок пильщика вже ховається у землю.

 

 

 

Провідний спеціаліст відділу фітосанітарних заходів на кордоні Рудавський І.М.

print

Pin It on Pinterest