«

»

Жов 17

Соціальна підтримка військовослужбовців на території Львівської області здійснюється на державному та обласному рівні

17102022У департаменті соціального захисту населення розповіли, яку підтримку можуть отримати військовослужбовці на Львівщині.

Після набуття статусу: «учасника бойових дій», «особи з інвалідністю внаслідок війни», «члена сім’ї загиблого Захисника або Захисниці України» військовослужбовці та / або члени їх сімей користуються пільгами та соціальними гарантіями, передбаченими Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Які заходи підтримки на державному рівні

Соціальний і правовий захист військовослужбовців здійснюється згідно із Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

Відтак, військовослужбовці мають право на грошове забезпечення, медичну допомогу, освіту, навчання, безплатний проїзд та інше.

Законом передбачено пільги на проїзд, знижка на житлово-комунальні послуги, заходи із психологічної реабілітації, санаторно-курортного лікування, соціально-професійної адаптації, пільги при сплаті податків, зборів, мита тощо.

Підтримка на обласному  рівні

З метою надання додаткових соціальних гарантій в області діє Комплексна програма соціальної підтримки у Львівській області учасників АТО та їхніх родин, бійців-добровольців АТО, а також родин Героїв Небесної Сотні на 2021 – 2025 роки.

У межах Комплексної програми військовослужбовці, які після поранення набули статусу особи з інвалідністю внаслідок війни, отримують матеріальну допомогу з обласного бюджету для оплати вартості медичної, фізичної, психологічної реабілітації. Розмір допомоги залежить від групи інвалідності. Відтак, особи з інвалідністю внаслідок війни І групи отримують 25  тис. грн, ІІ – 15 тис. грн, ІІІ – 10 тис. гривень.

Крім цього Комплексна програма передбачає виплату матеріальної допомоги з обласного бюджету на/за встановлення пам’ятного знака на могилі загиблого (померлого) Захисника або Захисниці України його/її близьким.

У 2022 році розмір допомоги становить 50 тис. гривень.

Детальніше про отримання допомоги та підтримки можна дізнатися в управліннях соціального захисту районних військових адміністрацій та у сільських, селищних, міських радах громад.

Створення Офісу підтримки родин військовослужбовців

Із 01.06.2022 в місті Львові у взаємодії з Львівською обласною військовою адміністрацією працює Офіс підтримки родин військовослужбовців, який створено наказом голови обласної військової адміністрації від 01.06.2022 № 88/22. За допомогою можуть звертатись військовослужбовці, добровольці, резервісти, ветерани російської-української війни та члени їх сімей.

До роботи Офісу залучені представники Збройних Сил України, департаменту соціального захисту населення Львівської ОВА, Пенсійного фонду, юристи та психологи.

Найчастіше родини звертаються з проханням встановити статус військовослужбовця: безвісти зниклий, чи потрапив у полон, чи, на жаль, загинув. За три місяці роботи фахівці Офісу опрацювали понад 700 звернень.

У питаннях надання соціальних послуг Офіс активно співпрацює з комунальними підприємствами, міськими громадами та районними адміністраціями, пенсійним фондом та іншими державними установами, від яких залежить буденне питання військового та його родини.

Офіс працює у робочі дні з 10:00 до 18:00 год. Можна телефонувати за номером +38 068 260 68 15 та слідкувати за важливою інформацією у Телеграм каналі.

print

Pin It on Pinterest