«

»

Лис 14

Вітамін Д (D)- «вітамін сонця»!

40fa8b6793ea2e257cd23d7911af62e3Вітамін Д – це унікальний вітамін, який необхідний для  регуляції рівня кальцію та фосфору в крові та тканинах,  крім участі в роботі кісткової системи, вітамін Д також  впливає на роботу імунної та ендокринної системи.

У людському організмі існує два джерела надходження «вітаміну сонця» — власне, синтез у шкірі під впливом ультрафіолетових променів, а також з продуктів харчування.

     У групі ризику дефіциту вітаміну Д,  найбільше перебувають: діти до 3 років, вегани, люди з ожирінням, люди з хворобами шлунково-кишкового тракту та печінки, люди літнього віку, вагітні.

До чого призводить дефіцит вітаміну Д?

  • рахіт та остеомаляція (розм’якшення кісток);
  • депресія, загальна слабкість і апатія;
  • прогресування цукрового діабету 1 і 2 типу;
  • захворювання серцево-судинної системи;
  • підвищення ризику ожиріння;
  • загострення астми;
  • загострення синдрому полікістозних яєчників;
  • у 4 рази менше шансів на успішне штучне запліднення у жінок;
  • зниження імунітету.

Все дуже просто: чим більше ви перебуваєте під відкритим сонцем, тим більше вітаміну Д утвориться в шкірі. Для вироблення вітаміну Д потрібен УФ-індекс вище 2 (УФ-індекс можна дізнатись на сайті прогнозу погоди).

Однак в період з листопада по березень в Україні УФ-індекс переважно становить 0-2, тому ви можете хоч годинами перебувати надворі але вітамін Д не виробляється в шкірі у цей період. І скільки б ви не підставляли свої щічки зимовому сонцю, але результату, нажаль, не буде.

Варіантів є два. Перший – брати квитки в теплі країни, насолоджуватись сонечком та запасатись вітаміном Д. Але якщо курорти та відпустка поки не можливі адже війна, та й COVID-19 модифікується, то дефіцит вітаміну Д потрібно заповнювати іншим способом.

 Другий варіант — це їжа. Більше всього вітаміну D є у рибі жирних сортів: печінка тріски, лосось, сардини, скумбрія, тунець. Менший його вміст у яєчному жовтку, грибах, сирі, молочних продуктах.

Перелік продуктів, в яких міститься вітамін D (із зазначенням відсоткового вмісту від добової норми на 100 г):

  • риб’ячий жир з печінки тріски — в 100 г 2500% добової норми;
  • оселедець —в 100 г 300% добової норми;
  • скумбрія — 161%;
  • лосось або сьомга — 110%;
  • горбуша — 109%;
  • жовток курячого яйця — 77%;
  • тунець — 57%;
  • гриби лисички — 53%;
  • яйце куряче — 22%;
  • масло вершкове — 13%;
  • козине молоко —13%;

Отже найбільше вітаміну D міститься в рибі жирних сортів. Тому ці продукти потрібно вживати регулярно. Якщо немає можливості включати атлантичну рибу у свій постійний раціон, то замінити її можна прийомом препаратів риб’ячого жиру.

При гіповітамінозі D і для його профілактики зазвичай приймають препарати: препаратами Омега-3, Холікальциферол, Декрістол, Декап.

 

Головний спеціаліст Старосамбірського  відділу Самбірського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби  у Львівській області                 Васік Г.Б.

print

Pin It on Pinterest