«

»

Лис 17

Як знезаразити питну воду у разі аварії

водаКип’ятити, фільтрувати чи заморожувати?

Через російські обстріли у багатьох містах – перебої з водопостачанням.

Тепер кожному важливо мати запас води. А як правильно зберігати воду? Як довго залишається придатною для пиття вода з-під крана чи з цистерни? І як таку воду знезаразити, якщо немає певності в її безпечності?

Випробуваний роками спосіб знезараження — кип’ятіння. Більшість хвороботворних мікроорганізмів гине впродовж десяти хвилин від моменту закипання. Але й така вода залишається знезараженою не довше ніж добу. Плюс цей спосіб не очищає від інших небажаних складників, наприклад, солей металів. Ба, навіть, навпаки — після кип’ятіння концентрація їх збільшується. Позбутися солей допомагає заморожування. 

Цей спосіб грунтується на здатності води при замерзанні розділятися на ідеальні кристали Н2О і концентрований розчин солей. Кристалічна структура води “виштовхує” іони інших сполук. Під час замерзання розчинені у воді речовини концентруються в центральній частині посудини з рідиною, а довкола утворюється крижана решітка чистої води.

Покладіть у морозильну камеру пластикову (скляна може тріснути) посудину з водою. За якийсь час утвориться зовнішня льодова оболонка, що в міру замерзання буде товстішати, зменшуючи при цьому внутрішній об’єм води. Якщо внутрішній незамерзлий об’єм вилити, а залишити зовнішню льодову оболонку і дати їй розтанути, то ця тала вода буде чистою.

Єдина хиба цього способу — те, що багато питної води у звичайному побутовому морозильнику не приготуєш. І таку воду можна зберігати до 10 годин, далі вона втрачає свою стовідсоткову безпечність.

Інший дієвий спосіб очистити воду за допомогою активованого вугілля. Якщо немає спеціального фільтра, можна скористатися і цим способом. Розтовчіть активоване вугілля, засипте у двошаровий марлевий мішечок, покладіть на дно посудини з водою. Розрахунок: 5 — 10 таблеток активованого вугілля на літр води. За 5 — 6 годин вугілля абсорбує (всмокче) частину шкідливих речовин.

Чи допомагає у знезараженні води срібло? Багато хто і нині використовує “бабусин метод”: кладе у банячок із запасами води срібну монету, ложечку чи перстень…

Срібло має певні антисептичні властивості, проте ефективне не до всіх патогенних мікроорганізмів. Крім того, і монета, і ложка, і перстень — не 100-відсоткове срібло, це сплав різних металів. Їх іони вступають у реакцію з водою, і не всі вони — корисні для людини. Простіше прокип’ятити воду.

У чому найкраще зберігати запаси води на випадок аварії?

Найкраще — у чистій емальованій (обов’язково — з цілою емаллю) або ж скляній кухонній посудині, прикриваючи щільною покришкою. Можна, у крайньому разі, скористатися пластиковими бутлями з-під питної води. Проте воду в них не варто зберігати більш як три дні, а перед використанням обов’язково прокип’ятити.

Якщо ваш хатній аварійний запас води простояв у пластику довше, використовуйте його лише для технічних потреб, у жодному разі не пийте.

З повагою, Старосамбірський відділ ДУ «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

Ми працюємо, аби Ви були здорові!

print

Pin It on Pinterest