«

»

Гру 05

Начальником Старосамбірської ДПІ проведено сеанс телефонного зв’язку «Гаряча лінія»

дпаНачальником Старосамбірської ДПІ Віктором Дмитруком проведено сеанс телефонного зв’язку «Гаряча лінія» на якому обговорювались питання щодо одноразового(спеціального) добровільного декларування.

В ході сеансу обговорені наступні питання:

Питання:Коли декларант має право подати нову звітну одноразову (спеціальну) добровільну декларацію?

Відповідь:  Декларант у період проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування відповідно до підрозділу 94 розділу ХХ Податкового кодексу України має право уточнити інформацію, зазначену у попередньо поданій одноразовій (спеціальній) добровільній декларації, виключно шляхом подання нової одноразової (спеціальної) добровільної декларації у порядку, визначеному цим підрозділом.

При цьому попередньо подана одноразова (спеціальна) добровільна декларація, інформація з якої уточняється, вважається анульованою (абзац перший підпункту 6.3 пункту 6 підрозділу 94 розділу ХХ Кодексу).

Питання:Яка ставка збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування застосовується фізичною особою (декларантом)?

Відповідь:  Відповідно до п.8 підрозділу 94 розділу ХХ Податкового кодексу України сума збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування щодо задекларованих об’єктів визначається шляхом застосування до бази для нарахування збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування, визначеної згідно з п.7 підрозділу 94 розділу ХХ Кодексу, таких ставок:

5 відсотків. Як альтернативу платник податків може обрати ставку 6 відсотків із сплатою податкового зобов’язання трьома рівними частинами щорічно;

9 відсотків. Як альтернативу платник податків може обрати ставку 11,5 відсотка із сплатою податкового зобов’язання трьома рівними частинами щорічно;

2,5 відсотка. Як альтернативу платник податків може обрати ставку 3 відсотки із сплатою податкового зобов’язання трьома рівними частинами щорічно;

Також важливо відзначити, що у разі вибору декларантом у межах одноразового (спеціального) добровільного декларування ставки збору, що передбачає сплату такого платежу трьома рівними частинами, сплата здійснюється декларантом: першого платежу – протягом 30 календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації; другого платежу- до 1 листопада 2023 року; третього платежу – до 1 листопада 2024 року (другий абзац п.12 94 розділу ХХ Кодексу).

Питання: Як декларують кошти в національній та іноземних валютах у готівковій формі при одноразовому (спеціальному) добровільному декларуванню?

Відповідь: Для цілей одноразового (спеціального) добровільного декларування декларант має розмістити кошти в національній та іноземних валютах у готівковій формі або банківських металах на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в банках України до подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації.

Після подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації та протягом періоду одноразового (спеціального) добровільного декларування може одноразово скористатися правом додаткового розміщення коштів у національній або іноземній валюті у готівковій формі або банківських металах на спеціальному рахунку та у такому разі має подати уточнюючу одноразову (спеціальну) добровільну декларацію.

Декларант звертається до банку для відкриття спеціального рахунку. Порядок відкриття, закриття, зарахування коштів на спеціальний рахунок і здійснення контролю за операціями за таким рахунком встановлюється Національним банком України.

Банк забезпечує розміщення коштів у готівковій формі або банківських металах для цілей одноразового (спеціального) добровільного декларування на спеціальному рахунку після здійснення належної перевірки особи декларанта відповідно до вимог законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення.

print

Pin It on Pinterest