«

»

Гру 26

Рекомендації населенню у випадку загрози дії хлору

ЦЗРекомендації населенню у випадку загрози дії хлору

І. Дії у випадку загрози дії хлору:

  1. Уясніть з отриманої інформації місце аварії і напрям поширення отруйної хмари.
  2. Закрийте щільно всі вікна, кватирки (заклеїти щілини у вікнах і стик рам будь-чим), вхідні двері («зашторити» щільною тканиною), вентилятори на горищах, вентиляційні люки і отвори.
  3. Вимкніть нагрівальні і охолоджуючі системи.
  4. Приготуйте домашню аптечку, перевірте наявність в ній борної і лимонної кислоти, альбуциду, а також покладіть до неї оливкового або персикового масла, питну соду. При виході візьміть її з собою.
  5. Приготуйте засоби захисту органів дихання і шкіри, а при появі запаху хлору одягніть ватно-марлеву пов’язку або прикрийте органи дихання рушником чи бавовняною тканиною складеними в декілька разів і змоченими водою або 2% розчином питної соди. Утримайтесь від кашлю та різких рухів, спробуйте затримувати та послаблювати подих.
  6. Намагайтесь не перебувати довго в підвалах та напівпідвальних приміщеннях. Найбезпечніше місце – верхні поверхи висотних будівель.
  7. Негайно виходьте із зони зараження, рухаючись перпендикулярно руху вітру, спостерігаючи за рухом хмари(під час випаровування в повітря  рідкий  хлор утворює з водяною парою білий  туман). Намагайтесь знаходитись на підвищеннях та не перебувати в понижених ділянках місцевості, долинах, ярах, бо хлор важчий за повітря і накопичується в низинах.

ІІ. Ознаки отруєння хлором.

Хлор дуже сильно подразнює слизові оболонки очей і верхніх дихальних шляхів, викликає їхній опік. У постраждалого з’являється сухий кашель, біль за грудиною, порушення координації, задишка, різі в очах, сльозотеча. Під час вдихання парів хлору виникає ураження легень, яке супроводжується набряком киснево-поглинальних альвеол, які під час кашлю можуть розірватися з виділенням мокроти з кров’ю, з’являється синюшність, ядуха, внаслідок чого людина гине від нестачі кисню.

ІІІ. Дії в разі отруєння хлором.

– вивести постраждалого поза зоною дії отруйної речовини, не дозволяти потерпілому самостійно пересуватись, виключити будь – які фізичні навантаження;

– забезпечити доступ чистого повітря, дати подихати парами води або аерозолем 0,5% розчину питної соди протягом 15 хвилин;

– зняти забруднений одяг і теплою водою обмити контактуючі ділянки шкіри, щільно вкрити;

– у разі пошкодження очей, промивання великою кількістю води або слабким розчином соди;

– полоскання ротової порожнини та носа содовими розчинами для мінімізації ушкодження слизових оболонок.

 

З повагою, Старосамбірський відділ ДУ «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

Ми працюємо аби ви були здорові!

print

Pin It on Pinterest