«

»

Лют 14

Яким повинен бути сніданок школяра

o_1feqjuddc18jn1ig8d4t16rg1nhh1kОдним із найважливіших чинників, що впливає на здоров’я наших дітей, без сумніву, є правильне та збалансоване харчування. Усім добре відомо, що основою здорового денного раціону є сніданок. Діти, які вранці отримують повноцінний здоровий сніданок, навчаються і розвиваються краще за однолітків, які обмежуються канапкою з чаєм.

Ранковий прийом їжі служить поштовхом після тривалого сну для того, щоб організм включився до роботи, отримав заряд бадьорості, прекрасне самопочуття і навіть хороші оцінки, оскільки поживні речовини позитивно вплинуть на мозкову діяльність. Ситі ще з ранку школярі краще навчаються, швидше концентруються й мають більше енергії.

За статистикою, майже 70% українських школярів снідають бутербродами з маслом, сиром чи ковбасою; 10% – з’їдають вранці лише варене яйце; 4% – зазвичай снідають яєшнею; 1% – їсть вранці кашу і 15% – найчастіше вибігають з дому без сніданку.

Щоб дитина привчилась із задоволенням снідати вдома та йшла до школи ситою, повною сил і енергії, батькам важливо пам’ятати:

  • ЗАЦІКАВИТИ ДИТИНУ СМАЧНОЮ СТРАВОЮ.

Страви на сніданок повинні бути не складні в приготуванні, але готуватися з якісних та поживних продуктів, щоб було смачно і цікаво їсти. Покажіть позитивний приклад і перетворіть сніданок у добру традицію, коли сім’я збирається за спільним столом, ділиться планами на прийдешній день.

  • НАСИТИТИ ДИТИНУ КОРИСНОЮ ЇЖЕЮ.

Складаючи меню для дитини 6-12 років, варто знати про кількість необхідних для споживання у цьому віці калорій. Школяреві молодших класів, зважаючи на розумову і фізичну добову активність, енергетичні витрати на функціонування всіх органів і систем, емоційні навантаження, необхідно отримувати з їжею 2000-2400 ккал. Причому сніданок обов’язково повинен бути ситним (до 25% добової норми калорій), смачним і різноманітним. Порція на сніданок має бути невеликою (5-6 столових ложок). Основу сніданку мають становити вуглеводи (крупи, макарони з твердих сортів пшениці, цільнозерновий хліб, злакові хлібці, мед), які полегшують розумове навантаження. Дитячому організму для росту необхідний кальцій (молочні продукти). Білки (яйця, сир, відварена на парі риба) прискорюють розумові процеси і підвищують розумову працездатність. Щоб у дитини була хороша пам’ять, необхідно подбати про наявність в їжі вітамінів групи В (волоські горіхи, морква). Для зменшення швидкої стомлюваності та поповнення дефіциту заліза в організмі, до сніданку важливо додати яблука та/або сухофрукти. При цьому не пропонуйте на сніданок швидких вуглеводів у вигляді цукерок, печива, булочок – вони тільки обдурять організм і не принесуть ніякої користі.

Урізноманітнюйте смак дитини, намагайтеся протягом одного тижня не повторювати ранковий набір продуктів.

  • НАГАДУВАТИ ДИТИНІ ПРО ДІМ.

Необхідно включати в режим дитячого харчування так званий ланч. Це легкий перекус, найчастіше на нього і розрахована довга перерва після другого – третього уроку. Важливо, щоб «ланч-бокс» був приготований маминими руками. Ланч повинен включати булочку з маслом і скибочкою відвареного або запеченого м’яса з листом зеленого салату чи інших овочів. Можна доповнити сезонними фруктами, можуть стати сезонні фрукти, невеликою порцією вафель, зефіру, чорного шоколаду тощо.

Як стверджують психологи, що в цьому перекусі закладено не тільки джерело сил і енергії, але і психологічне підгрунтя, що нагадає дитині про домівку і подумки зігріває.

НАЙКРАЩІ ПРОДУКТИ ДЛЯ ЗБАЛАНСОВАНОГО СНІДАНКУ ШКОЛЯРА.

  • Молоко й молочні продукти. Білки – це незамінні речовини для побудови дитячого організму. Молоко, масло і сметану діти шкільного віку повинні їсти щодня.
  • Поліненасичені жирні кислоти (рослинні олії) та жиророзчинні вітаміни (A, D, E, K) – є незамінним джерелом енергії та структурними компонентами нервової тканини, сітківки ока та клітинних мембран.
  • Яйця. Рекомендовано з’їдати 1 раз на день на сніданок, як джерело поживних речовин.
  • Фрукти та овочі, багаті клітковиною та вітамінами, сприяють виробленню енергії і поліпшенню травлення.
  • Каші, картопля і макарони з твердих сортів пшениці своїми складними вуглеводами сприяють правильному розвитку організму, який росте.

ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ ЗДОРОВОГО СНІДАНКУ

  • Їжа повинна забезпечувати дітей необхідною кількістю енергії для рухових і психологічних процесів розвитку.
  • Склад їжі необхідно збалансувати по хімічному складу: вмісту білків, жирів і вуглеводів.
  • Раціон потрібно урізноманітнювати, щоб дитина отримувала необхідний вміст вітамінів, мінералів та мікроелементів.
  • Слідкуйте, щоб дитина пила достатньо води впродовж дня. Дітям слід нагадувати про пиття, тому що вони погано розрізняють сигнали тіла про спрагу. Оптимальний обсяг пиття має становити -1,5л, але це залежить від рівня фізичної активності, температури повітря тощо.
  • Необхідно дотримуватися технології приготування готових страв та контролювати терміни придатності.
  • При наявності у дитини непереносимості глютену чи лактози, або будь якої алергічної реакції слід ретельно підбирати страви враховуючи поради лікаря.

Приклади оптимальних варіантів сніданку:

  • Омлет з 1-2 яєць із молоком приготований на парі, з зеленню та овочами, канапка з цільнозернового хліба з маслом жирністю не менше 82,5%.
  • Вівсяна, рисова або манна каша (можна з молоком) з подрібненими горіхами та яблуко чи груша.
  • Найкращими напоями для сніданку є розведений сік, трав’яний чай, або чай з молоком, какао з молоком або рідкий йогурт. Об’єм на сніданок порції напою не повинен перевищувати 150-200г. При цьому не слід привчати дитину запивати їжу водою, що уповільнює процеси перетравлення.

Якщо з перших днів навчання буде правильно організоване харчування дитини, це допоможете їй легше адаптуватися до шкільного процесу та закладе основи міцного здоров’я на подальші роки.

 

Ми працюємо аби Ви були здорові!

 

З повагою Старосамбірський відділ ДУ «Львівський центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

print

Pin It on Pinterest