«

»

Лют 16

Роз’яснення щодо державної реєстрації права власності на майно, передане особі, яка вийшла зі складу засновників (учасників) юридичної особи

цнапІноді учасник юридичної особи може припинити свою участь у ній шляхом виходу зі складу її засновників (учасників).

Якщо юридична особа зобов’язана виплатити такому учаснику вартість його частки, то за погодженням з ним з урахуванням положень установчого документу юридичної особи виплату грошових коштів може бути замінено передачею іншого майна.

Наприклад, відповідно до статті 24 Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» не пізніше 30 днів з дня, коли товариство дізналося чи мало дізнатися про вихід учасника, воно зобов’язане повідомити такому колишньому учаснику вартість його частки, надати обґрунтований розрахунок та копії документів, необхідних для розрахунку. Вартість частки учасника визначається станом на день, що передував дню подання учасником відповідної заяви у порядку, передбаченому Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань». Товариство зобов’язане протягом одного року з дня, коли воно дізналося чи мало дізнатися про вихід учасника, виплатити такому колишньому учаснику вартість його частки. Статутом товариства, що діє на момент виходу учасника, може встановлюватися інший строк для здійснення такої виплати. Вартість частки учасника визначається виходячи з ринкової вартості сукупності всіх часток учасників товариства пропорційно до розміру частки такого учасника. За погодженням учасника товариства, який вийшов, та товариства зобов’язання зі сплати грошових коштів може бути замінено зобов’язанням із передачі іншого майна. При цьому, товариство виплачує учаснику, який вийшов з товариства, вартість його частки або передає майно лише пропорційно до розміру оплаченої частини частки такого учасника.

Отже, якщо юридична особа передає учаснику, який вийшов, нерухоме майно замість грошових коштів, останній повинен здійснити державну реєстрацію права власності на таке майно.

При цьому слід враховувати положення пункту 50 Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2015 № 1127 (зі змінами), якими встановлено, що для державної реєстрації права власності у зв’язку з передачею майна у власність фізичним та юридичним особам, що вийшли із складу засновників (учасників) юридичної особи, подаються:

документ, що посвідчує право власності юридичної особи на майно, що передається у власність фізичним та юридичним особам (крім випадку, коли право власності на таке майно вже зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно);

акт приймання-передачі майна або інший документ, що підтверджує факт передачі такого майна;

рішення органу або особи, уповноважених установчими документами юридичної особи або законом, про передачу майна у власність фізичній або юридичній особі, що вийшла із складу засновників (учасників) юридичної особи.

Слід звернути увагу, що справжність підписів на акті приймання-передачі майна або іншому документі, що підтверджує факт передачі такого майна, засвідчується відповідно до Закону України «Про нотаріат».

print

Pin It on Pinterest