«

»

Лют 20

Право власності при знищенні частини об’єкта нерухомого майна

цнапРубрика “Державна реєстрація очима державного реєстратора”

Тема: Право власності при знищенні частини об’єкта нерухомого майна

Досить часто трапляється так, що складову частину або допоміжну річ основного об’єкта знищено. Причини можуть бути різні: природна руйнація, нещасний випадок, примусове знесення, тощо. Якщо об’єкт є великим, то власник звертається до державного реєстратора прав з проханням внести зміни до розділу, виключивши ту частину, яку знищено. Такі звернення обумовленні розміром податків, які власник сплачує. Менша площа = менша сума.

Начебто логічне звернення, але давайте керуватись діючими нормативно-правовими актами. Отже, абзацом 5 пункту 5 статті 12 Закону України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень” встановлено, що зміна характеристик об’єкта нерухомого майна, об’єкта незавершеного будівництва, майбутнього об’єкта нерухомості не впливають на дії особи, спрямовані на набуття, зміну або припинення речових прав на нерухоме майно, об’єкт незавершеного будівництва, майбутній об’єкт нерухомості та їх обтяжень.

Пунктом 75 постанови Кабінету Міністрів України від 25.12.2015 року “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень” визначено, що для державної реєстрації припинення права власності на закінчений будівництвом об’єкт чи об’єкт незавершеного будівництва у зв’язку з його знищенням подаються:

заява власника закінченого будівництвом об’єкта чи об’єкта незавершеного будівництва, справжність підпису на якій засвідчується відповідно до Закону України “Про нотаріат”;

документ, що посвідчує право власності на закінчений будівництвом об’єкт чи об’єкт незавершеного будівництва (крім випадків, коли право власності на такий об’єкт вже зареєстровано в Державному реєстрі прав або коли такий документ відсутній у зв’язку із втратою, пошкодженням чи псуванням).

Державна реєстрація права власності на закінчений будівництвом об’єкт чи об’єкт незавершеного будівництва у зв’язку з його знищенням проводиться за наявності відомостей про факт знищення, отриманих державним реєстратором з Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

Дана норма стосується виключно щодо ВСЬОГО об’єкта. Жодною нормою не надано право проводити реєстрацію прав, якщо ЧАСТИНА основного об’єкта знищена.

Разом з тим, абзац третій пункту 58 вищевказаної постанови встановлює, що за бажанням заявника у разі зміни технічних характеристик закінченого будівництвом об’єкта чи об’єкта незавершеного будівництва державна реєстрація права власності на такий об’єкт проводиться з використанням відомостей про його технічну інвентаризацію, отриманих державним реєстратором з Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

Даний випадок, на думку автора, стосується виключно випадків, коли проводиться державна реєстрація вперше (з відкриттям розділу) або при переході права власності.

Довідково інформуємо, що вищевказана стаття Закону також містить норму про те, що у разі зміни характеристик об’єкта нерухомого майна, об’єкта незавершеного будівництва, майбутнього об’єкта нерухомості в Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва характеристики такого об’єкта оновлюються в Державному реєстрі прав автоматично в режимі реального часу в порядку інформаційної взаємодії з Єдиною державною електронною системою у сфері будівництва (у разі наявності в Державному реєстрі прав відомостей про ідентифікатор такого об’єкта будівництва (закінченого будівництвом об’єкта) в Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва) з обов’язковим відображенням дати такого оновлення.

Станом на сьогодні технічно така взаємодія не запроваджена.

Стаття має інформаційний та рекомендаційний характер.

print

Pin It on Pinterest