«

»

Бер 21

Як не перевищити норму споживання солі

СільСіль – постачальник натрію, який разом з калієм регулює водний баланс організму. Якщо в організм натрію надходитиме більше, ніж калію, рідина буде затримуватися, що призведе до набряків, утворення каменів у нирках і жовчному міхурі,посилюватиметься спазм судин що призведе до гіпертонії
та атеросклерозу.
Щоб уникнути подібних негараздів, досить, щоб в раціоні була присутня певна кількість солі. У 2018 році Всесвітня організація охорони здоров`я, з метою профілактики гіпертонії і зниження ризику розвитку захворювань, прийняла рішення про скорочення споживання кухонної солі до 5 грамів на
добу, що еквівалентно 2 грамам натрію.
Ми ж, часто, перевищуємо норму споживання в 15-20 разів! І це не дивно, адже сіль є практично у всіх «готових» продуктах: хлібі, сирі, консервованих овочах, м`ясних продуктах. При цьому наші нирки здатні вивести з організму не більше 25 г солі на добу.
В якості альтернативи краще вживати в їжу натуральну морську сіль. Вона не відкладається в суглобах, внутрішніх органах, а повністю виводиться з організму. До того ж, морська сіль, окрім натрію, містить дуже багато мінералів. Чим сіль сіріша і крупніша, тим вона корисніша.
Поради як не перевищити норму споживання солі:
– Купуйте мінеральну воду різних виробників. Це допоможе
врівноважити кількість мінералів, які вона містить.
– Їжте більше свіжих фруктів та овочів, нежирні молочні продукти. Перевіряйте вміст консервованих овочів перед вживанням, а якщо ви хочете поласувати хрумкими огірками чи консервованими помідорами, можна промити їх водою, щоб змити зайву сіль.
– Коли ви купуєте оброблені харчові продукти, завжди перевіряйте на етикетці вміст солі і вибирайте ті, де вміст її нижчий.
– Обирайте рослинні жири (наприклад, авокадо, сою чи горіхи), адже сіль та традиційні жири, які потрібні нашому організму, часто нероздільні.
– Частіше готуйте вдома і відмовтеся від фастфуду та
напівфабрикатів.
– Уникайте використання солі замість приправи, краще замініть її лимонним соком, перцем, часником або пряними травами.

–  Уважно читайте склад соусів, таких як кетчуп, заправка для салату, соєвий соус, адже в них може міститися багато солі. Краще приготувати такі соуси вдома.
– Перш ніж солити страву, завжди пробуйте її на смак. Ви можете помітити, що вам не потрібна додаткова сіль.
– Звертайте увагу на порцію їжі, адже чим вона більша, тим вища ймовірність того, що ви з’їсте більше солі.

-Ретельно підбирайте лікарські препарати. Деякі медикаменти також містять сіль, тому використовуйте не шипучі вітаміни і знеболюючі препарати, так як вони включають мінімальну кількість солі.
Звичайно, надмірне вживання солі здатне завдати шкоди навіть практично здоровій людині. Однак існує категорія пацієнтів, яким вкрай рекомендовано обмеження солі,а саме :
– захворювання серцево-судинної системи, в тому числі гіпертонію,серцеву недостатність;
– хвороби нирок;
– порушення роботи підшлункової залози;
– виразкову хворобу шлунку, гастрит з підвищеною кислотністю;
– запальні процеси у кишківнику;
– ревматизм;
– запальні процеси очей і носа хронічного характеру, а також глаукому;
– захворювання шкіри;
– ожиріння;
– асцит – скупчення рідини в черевній порожнині.
Однак слід враховувати, що дієта з істотним обмеженням солі повинна узгоджуватися з лікарем і тільки після попереднього обстеження.
Вирішивши підкоригувати вживання солі, не забувайте, що істотні відхилення від рекомендованої норми в ту чи іншу сторону не приведуть до бажаного результату. Все добре, що в міру!

З повагою, Старосамбірський відділ ДУ «Львівський центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

Ми працюємо аби Ви були здорові!

print

Pin It on Pinterest