«

»

Тра 08

«Конкретними діями прагнемо зробити Львівщину безбар’єрною», – Максим Козицький

08052023Очільник області на конкретних прикладах розповів, як на Львівщині реалізовують стратегію безбар’єрності.

У Львові стартувала регіональна конференція «Безбар’єрна Україна». Її мета – створити на місцевому рівні безбар’єрне суспільство та вирішити проблеми, з якими стикаються люди з інвалідністю.

Під час конференції обговорили питання політики безбар’єрності, яка вже проводиться у Львівській області, головні виклики та плани на майбутнє. Зокрема, на базі одного з медзакладів області нещодавно відкрили перший Всеукраїнський Superhumans Center. Там усі, хто постраждав через напад росії, безкоштовно отримують протезування, лікування, психологічну допомогу і реабілітацію від найкращих українських та іноземних лікарів.

Залізничні вокзали п’яти великих міст області (Трускавець, Моршин, Дрогобич, Стрий, Самбір, а також станції Підзамче, Мостиська-2, Броди та Сянки) облаштовані, враховуючи потреби людей з інвалідністю – це і зали очікування, і каси, і місця для паркування. У п’яти зі семи районів нашої області на маршрутах курсують автобуси, які пристосовані для перевезення осіб з інвалідністю.

Для понад 2 тисяч дітей у загальноосвітніх школах та більше ніж тисячі дітей у дитсадках Львівщини організували інклюзивне навчання. Закупили низку спеціалізованих «школяриків» для громад області.

На Львівщині з’являється все більше сенсорних кімнат, спеціальних ліфтів, пандусів, звукових сигналізаторів, в окремих музеях є тактильні експозиції, частина вистав супроводжується аудіальним перекладом.

«Наша мета – щоб у кожному місті і селі нашої області усі легко могли потрапити, куди хочуть: у навчальні заклади, транспорт, держструктури, медзаклади, заклади культури та відпочинку. Щоб людей брали на роботу, базуючись виключно на їхніх вміннях та знаннях. Маємо зробити все для того, щоб воїни, які отримали травми, захищаючи Україну, й цивільні, які постраждали через армію держави-терористки, знали й бачили на практиці, що всі їхні права дотримуються. А також права кожної людини, яка живе в Україні. Ми свідомі, що є ще багато роботи. І для Львівської ОВА дуже важливо на всіх етапах співпрацювати та чути думку тих, для кого ми це робимо. Львівщина має стати безбар’єрною. Закликаю громади долучатись до реалізації безбар’єрності конкретними кроками й рішеннями. Можете розраховувати на підтримку Львівської ОВА», – наголосив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

Опісля очільник Львівщини підписав Декларацію про підтримку Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року. Її запровадження ініціювала Перша леді України Олена Зеленська. З текстом можна ознайомитись за посиланням.

Як розповіла директорка департаменту архітектури та містобудування Львівської ОВА Олена Василько, обласний план заходів щодо реалізації безбар’єрності складається з шести напрямів: фізична, суспільна та громадська, інформаційна, освітня, цифрова та економічна безбар’єрність. Загалом у 2023 році на Львівщині запланували десятки заходів для створення рівного середовища для всіх людей у всіх сферах життєдіяльності: освітніх закладах та сфері інфраструктури (зокрема, громадського транспорту), йдеться також про адаптацію захисних споруд для людей з інвалідністю, об’єкти архітектури проєктуватимуть з урахуванням норм безбар’єрності.

У межах заходу презентували друкований «Довідник безбар’єрності» – це книга, яка допомагає суспільству та навчає його, як правильно комунікувати з людьми, які мають інвалідність. Це унікальне мультиформатне видання: зі шрифтом Брайля, конгревним тисненням, QR-кодами на переклад жестовою мовою. Довідник створили за ініціативи Першої леді України Олени Зеленської.

Наведемо кілька прикладів правильного спілкування за «Довідником безбар’єрності»:

  • Не «інвалідний візок», а «крісло колісне»;
  • Не батько-одинак (мати-одиначка), а батько (мати), який самостійно виховує дитину;
  • Не «старий», а «старшого віку»;
  • Не «одноногий», а людина «з ампутованою кінцівкою».

Більше про ці та інші приклади читайте за посиланням:  http://surl.li/guoks

print

Pin It on Pinterest