«

»

Тра 23

Чим небезпечний цукровий діабет?

diabet(3)Консультує Старосамбірський відділ ДУ «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

Цукровий діабет – хронічне захворювання, основною ознакою якого є підвищений вміст цукру у сироватці крові. Причиною лікарі називають нестачу в організмі рівню інсуліну або значне зменшення ефекту його дії.

Цукровий діабет отримав статус глобальної пандемії завдяки масштабному і стрімкому розповсюдженню. Сталося це через тотальні зміни у способі життя усього людства: шалені темпи розвитку технологій та урбанізація призвели до зміни харчових звичок і значного зменшення фізичної активності.

Хоча цукровий діабет є серйозною хворобою, за умови застосування належних заходів можна навчитися успішно його контролювати і зберігати повноцінне активне життя.

Три найголовніші складові будь-якої їжі – білки, жири та вуглеводи. Кожна складова є джерелом потрібних для організму речовин: білки перетворюються на амінокислоти, жири стають жирними кислотами, а вуглеводи дають нам глюкозу (простіше кажучи, цукор). Новоутворені речовини стають складовими крові й з її течією надходять до всіх клітин організму.

Глюкоза, що потрапляє до крові після того, як ми поїмо, – це і є наше паливо, необхідна організму енергія. Але засвоїти її наше тіло у змозі лише за допомогою гормону інсуліну, який продукують спеціальні бета-клітини підшлункової залози. Інсулін відіграє важливу роль в організмі, одна з його основних функцій – “відчиняти” клітини нашого тіла для потрапляння глюкози всередину.

Організм здорової людини постійно підтримує вміст глюкози в крові на належному рівні:
натще – від 4,0 до 6,1 ммоль/л; після прийому їжі – до 7,8 ммоль/л.

Якщо у людини є цукровий діабет, її організм або взагалі не виробляє інсулін, або виробляє його недостатньо, або є недостатньо чутливим до виробленого інсуліну. При діабеті рівновага між концентрацією глюкози в крові і кількістю інсуліну, необхідною для його засвоєння, порушена, внаслідок чого рівень глюкози зростає.

При високому рівні цукру в крові – цей стан називають «гіперглікемія» – частина глюкози виділяється з сечею. Таким чином організм намагається видалити надлишок глюкози, що не потрапила до клітин. Але цього буває недостатньо. При недостатній кількості або зниженій ефективності інсуліну клітини організму не можуть засвоювати глюкозу і тому її рівень в крові значно підвищується.

Оскільки глюкоза в клітини не потрапляє, вони не отримують необхідної енергії і починають «голодувати», незважаючи на постійно високу концентрацію глюкози в крові. Якщо не лікувати діабет, рівень глюкози буде постійно високим, що стане не тільки причиною поганого самопочуття, а й спричинить розвиток ускладнень з боку практично всіх органів та систем організму. Це обумовлене тим, що високий рівень глюкози в крові має токсичний вплив на дрібні та великі судини, які постачають кров у серце, очі, нирки і кінцівки.

Типи цукрового діабету

Існує кілька різних типів діабету:

  • Діабет 1 типу– це аутоімунне захворювання. Імунна система атакує і руйнує клітини підшлункової залози, де виробляється інсулін. Незрозуміло, що спричиняє цей напад. Близько 10 відсотків людей, які страждають на діабет, мають цей тип.
  • Діабет 2 типувиникає, коли ваше тіло стає стійким до інсуліну, а цукор накопичується у вашій крові.
  • Предіабетвиникає, коли рівень цукру в крові вищий за норму, але він недостатньо високий для діагностики діабету 2 типу.
  • Гестаційний діабет– це високий рівень цукру в крові під час вагітності. Гормони, що блокують інсулін, який виробляються плацентою, викликають цей тип діабету.
  • Нецукровий діабет – рідкісний стан, не пов’язаний із цукровим діабетом, хоча має схожу назву. Це інший стан, при якому нирки виводять із тіла занадто багато рідини.

Загальні симптоми діабету включають:

  • підвищений голод
  • підвищену спрага
  • втрату ваги
  • часте сечовипускання
  • нечіткий зір
  • сильну втома
  • виразки, які не загоюються

 

Дієта при гестаційному діабеті

Харчування добре збалансованої дієти важливо як для вас, так і для вашої дитини протягом цих дев’яти місяців. Правильний вибір їжі також може допомогти вам уникнути ліків від діабету.

Слідкуйте за розмірами порцій і обмежуйте солодку або солону їжу. Незважаючи на те, що для годування дитини, що зростає, вам потрібно трохи цукру, слід уникати надмірної їжі.

Подумайте про те, щоб скласти план харчування за допомогою дієтолога. Вони забезпечать, щоб у вашому раціоні була правильна суміш макроелементів.

Діагностика цукрового діабету

Той, хто має симптоми діабету або має ризик захворювання, повинен пройти обстеження. Жінки регулярно тестуються на гестаційний діабет протягом другого або третього триместру вагітності.

Приблизно половина людей з діабетом 2-го типу навіть не підозрюють, що вони хворі. А половина тих, хто про це знає, не отримує ніякого лікування.

Чим раніше виявлено цукровий діабет та поставлено діагноз, тим швидше можна розпочати лікування. В першу чергу слід звернутися до сімейного лікаря, який може призначити наступну консультацію ендокринолога.

Профілактика цукрового діабету

Розвитку діабету 1 типу не можна запобігти, оскільки він викликаний проблемою з імунною системою. Проте багато інших факторів ризику діабету можна контролювати. Більшість стратегій профілактики діабету передбачає внесення простих змін у свій раціон та режим фізичної форми.

Якщо у вас був діагностований предіабет, ось кілька речей, які ви можете зробити, щоб затримати або запобігти діабету 2 типу:

  • Виділіть щонайменше 150 хвилин на тиждень для аеробних вправ, таких як ходьба або їзда на велосипеді.
  • Виключіть з раціону насичені жири і трансжири, а також рафіновані вуглеводи.
  • Їжте більше фруктів, овочів і цільного зерна.
  • Їжте меншими порціями.
  • Спробуйте втратити хоча б 7% ваги свого тіла, якщо у вас є надмірна вага або ожиріння (це легко визначити за допомогою Калькулятора індексу маси тіла).

Деякі типи діабету, як-от тип 1, викликані факторами, які не піддаються контролю. Іншим – як типу 2 – можна запобігти за допомогою правильного вибору їжі, збільшення активності та зниження ваги. Обговоріть з лікарем ващі потенційні ризики діабету. Якщо ви перебуваєте у групі ризику, здайте аналіз на рівень цукру в крові та дотримуйтесь порад лікаря щодо контролю цього рівня.

Діабет при вагітності

У жінок, які ніколи не хворіли на діабет, може раптово розвинутися гестаційний діабет під час вагітності. Гормони, що виробляються плацентою, можуть зробити ваше тіло більш стійким до впливу інсуліну.

Гестаційний діабет повинен зникнути після пологів, але сам факт його появи значно збільшує ризик захворіти на цукровий діабет пізніше. Діабет під час вагітності може також призвести до ускладнень для новонародженого, таких як жовтяниця або проблеми з диханням.

Діти можуть захворіти на діабет 1 і 2 типу. Взагалі, контроль рівня цукру крові особливо важливий для дітей і підлітків, оскільки хвороба може пошкодити такі важливі органи, як серце та нирки.

Діабет 1 типу – це аутоімунна форма діабету, яка часто починається в дитинстві. Одним з основних симптомів є частіше сечовипускання. Діти з діабетом 1 типу можуть почати мочити ліжко навіть після того, як вже привчилися користуватись горщиком або туалетом.

Сильна спрага, втома та голод – також ознаки стану. Важливо вчасно розпізнати діабет 1 типу у дитини, щоб діти, які страждають на цукровий діабет 1 типу, негайно проходили лікування. Хвороба може спричинити високий рівень цукру в крові та зневоднення, а це може потребувати невідкладної медичної допомоги.

Діабет 2 типу теж може розвинутися у дитини. Раніше діабет типу 1 називали «ювенільним діабетом», оскільки тип 2 був настільки рідкісним у дітей. Зараз, коли все більше дітей страждають від надмірної ваги або ожиріння, діабет 2 типу стає все більш поширеним у цій віковій групі.

За даними клініки Мейо, близько 40 відсотків дітей з діабетом 2 типу взагалі не мають симптомів. Захворювання часто діагностується під час періодичного фізичного огляду.

Нелікований діабет 2 типу може спричинити ускладнення протягом усього життя, включаючи захворювання серця, хвороби нирок та сліпоту. Здорове харчування та фізичні вправи можуть допомогти вашій дитині регулювати рівень цукру в крові та запобігти цим проблемам. Діабет 2 типу є дедалі все більш поширеним серед дітей і молодих людей. Якщо ви помічаєте будь-які з ознак діабету у дитини, не зволікайте з візитом до лікаря або хоча б з аналізом на рівень цукру крові. 

print

Pin It on Pinterest