«

»

Чер 19

ККЦ Львівщини трансформуть у координаційний центр підтримки цивільного населення з відповідними офісами при РВА, ЛОВА та у громадах

19062023При Львівській ОВА створили координаційний центр з підтримки цивільного населення. З часом створять офіси згідно з постановою Кабміну № 470 від 09.05.23. Про це повідомили учора, 14 червня, під час відкритої зустрічі начальника Львівської ОВА Максима Козицького з українськими та міжнародними партнерами ККЦ.

На  Львівщині зі серпня 2022 року у кожному районі діяли  консультативно-координаційні центри допомоги ВПО, де ВПО, та всі, хто потребують допомоги, могли отримати психологічну підтримку, юридичну консультацію, гуманітарну допомогу. Всі згадані види допомоги зберігаються і ще більше розширюються, бо Консультативно-координаційні центри отримали більше завдань. Важливо, щоб послуги були доступними територіально та інформаційно і були підкріплені відповідними програмами територіального, районного, обласного та державного рівнів.

Координаційний центр підтримки цивільного населення очолить радниця начальника Львівської ОВА, яка до цього координувала ККЦ на Львівщині, а також координує робочу групу з підготовки обласної програми підтримки психічного здоров’я, Галина Бордун.

«Ми залишаємо гуманітарний та юридичний блоки допомоги, координацію про місця проживання, і розширюємо інформування про послуги та програми різних рівнів. Це мають бути простори, де людина відчуває безпеку, турботу та отримає відповідну підтримку. Для цього ми зараз робимо аудит тих програм, які вже працюють, картування середовищ.

Також важливо підсилити психологічний та психосоціальний супровід для різних категорій населення: люди старшого віку, люди з інвалідністю, люди зі залежностями, діти і підлітки, сім’ї, ветерани, родини військовослужбовців.

Два тижні тому я підписав розпорядження про створення робочої групи з підготовки програми з психічного (ментального) здоров’я та психосоціальної підтримки цивільного населення Львівщини. Нагадаємо, що це інтегральна програма, яка об’єднує освіту, соціальний захист та охорону здоров’я.

Програма за всіма принципами та цінностями збігається з Всеукраїнською програмою ментального здоров’я, яку втілюють з ініціативи Першої леді України Олени Зеленської», – зазначив Максим Козицький.

Додамо, що зустріч зібрала представників більше ніж 30-ти українських та міжнародних благодійних організацій, які є партнерами ЛОВА, а також членів робочої групи Координаційного центру, представників РВА та департаментів Львівської ОВА. Загалом – майже 60 учасників. До робочої групи Координаційного центру входять 23 учасників, а кандидатуру керівника центру погоджували з Міністерством реінтеграції. Всі Координаційні центри входять у Всеукраїнський Координаційний штаб, який координує Віцепрем’єр – міністерка, міністерка з питань реінтеграції Ірина Верещук. Секретарем робочої групи визначили Володимира Горака, який понад рік допомагає в ККЦ при РВА і ЛОВА та відповідає за аналітичний блок, і є незалежним консультантом.

Під час зустрічі Галина Бордун наголосила, що найбільше допомоги зараз потребують люди з інвалідністю, старшого віку, люди, яким необхідний паліативний догляд, люди з залежностями – як з числа ВПО, так і жителі Львівщини, а також ветерани та родини військовослужбовців, самі військові.

«Напрацювання координаційних центрів тепер передаватимуть до Міністерства реінтеграції, а робоча група з координації центрів збиратиметься раз на три тижні. За майже рік часу ми налагодили якісну координацію: люди отримують психологічну допомогу, юридичну допомогу, перескерування на фінансову допомогу. Від кожної районної адміністрації є делеговані менеджери із соціальних питань, медики і психологи, яких підтримує Міжнародний Медичний Корпус.

Кожну людину, яка приїжджає на Львівщину, координує служба Медико-психологічної допомоги на Львівському залізничному вокзалі та центри при РВА і ЛОВА. Упродовж наступних двох-трьох тижнів вирішиться питання щодо остаточної назви центрів, які в подальшому створять не лише при РВА, а й у кожній громаді», – відзначила Галина Бордун.

На засіданні обговорили й основні пріоритети та потреби Львівщини в освіті, охороні здоров’я та соціальному захисті.

Також Дарія Волкова, представниця Львівського офісу Управління ООН з координації гуманітарних справ, презентувала план допомоги від Управління, а Галина Барщівська, представниця ССМ-кластера (кластер з питань управління та координації місць компактного проживання ВПО) – узагальнену інформацію про місця компактного проживання для ВПО.

Про ситуацію з отриманням документів ВПО доповів Юрій Татомир, керівник ГУ ДМС у Львівській області, а про реальний стан психічної послуги в громадах учасників зустрічі ознайомив Орест Сувало, координатор від українсько-швейцарського проєкту «Психічне здоров’я для України».

Додамо, що від початку роботи у серпні минулого року у консультативно-координаційних центрах на Львівщині послуги надали майже 40 тисячам осіб, а психологічну допомогу отримали більше ніж 18 тисяч осіб.

Довідково:

ККЦ працюють у кожному районі Львівщини. Тут можна отримати психологічну, гуманітарну, юридичну допомогу, а також інформацію про проживання, роботу, консультації відповідно до запитів людей (як отримати скерування до лікаря, куди звернутися для відновлення документів тощо). Перелік ККЦ та контакти можна знайти за посиланням: http://surl.li/iaaud

print

Pin It on Pinterest