«

»

Чер 26

Орендар не повертає земельну ділянку після закінчення строку дії договору: правомірно чи ні?

земельна реформаНа практиці орендодавці доволі часто стикаються з ситуаціями, коли строк договору закінчився, а орендар продовжує користуватися земельною ділянкою. Наприклад, орендар може відмовлятися підписувати акт приймання-передачі або посилатися на незавершений «сільськогосподарській рік» та засівання земельної ділянки. Проте, зазначені «обставини» не можуть бути підставами для утримання земельної ділянки.

Відповідно до ЗУ «Про оренду землі», строк дії договору оренди є істотною умовою договору оренди (ст.15), а орендар зобов’язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства (ст.14).

У разі припинення договору оренди землі орендар зобов’язаний повернути орендодавцеві земельну ділянку на умовах, визначених договором. Орендар не має права утримувати земельну ділянку для задоволення своїх вимог до орендодавця. (ст.34 ЗУ «Про оренду землі»).

Отже, володіння та використання земельної ділянки орендарем понад строк дії договору оренди є незаконним. Право оренди припиняється у визначену дату і орендар фактично стає фізичною чи юридичною особою, яка в незаконний спосіб користується земельною ділянкою.

Якщо після закінчення дії договору орендар продовжує незаконно користуватись земельною ділянкою, мотивуючи це тим, що «не підписано акт приймання-передачі землі», то така обставина не є підставою для утримання земельної ділянки, оскільки після закінчення строку дії договору оренди землі право володіння та користування вибули від орендаря та повернулись до орендодавця.

Тому, якщо орендодавець не фіксував показники якості на момент передачі земельної ділянки, на думку орендодавця земельна ділянка знаходиться у нормальному стані і орендодавець не збирається звертатись до суду з цього приводу, підписання акта щодо повернення земельної

ділянки з оренди можна не чекати.

Щодо підстави «засівання» земельної ділянки, то орендарю в момент підписання договору відомо про строк, в межах якого він може користуватись ділянкою. Використання ділянки після закінчення дії договору веде до ризику втрати орендарем посівного матеріалу, врожаю, добрив або виконаних робіт на ділянці без обов’язку їх компенсації орендодавцем.

 

Зверніть увагу, що договором оренди може бути врегульовано це питання, зокрема закріплено право орендаря зібрати врожай після закінчення строку дії договору та виплатити орендодавцю орендну плату за цей період, тому першочергово необхідно ознайомитися з умовами договору.

Таким чином, у випадку подібних ситуації орендодавцю необхідно задокументувати порушення своїх прав шляхом листування з орендарем. Листування повинно бути здійснено належним чином, виключаючи можливість іншого трактування його змісту.

Якщо орендар відмовиться врегульовувати спір у добровільному порядку, необхідно звернутися до суду.

print

Pin It on Pinterest